Guide: 5 insider-tips til New York

SAS’ luftfartspersonale har samlet deres favoritsteder til en række af verdens storbyer – tips, som de har samlet i »Crewguide«. Rejseliv gik i crewets fodspor i New York.

Foto: Jens Nørgaard Larsen, Scanpix

Uprætentiøs og intim bar

Hvad: Ino Café & Wine Bar
Hvor: 21 Bedford Street, West Village

Det er et af de steder, man har det lidt dobbelt med at udbrede sig om. For Ino Café & Wine Bar er nemlig et meget lille sted med kun plads til 25 personer inklusive rækken, der bænker sig langs baren, så jo mere kendt stedet bliver, jo sværere bliver det at få plads ved selvsamme bar. For efter at have travet rundt i timevis er det netop sådan en bar, man bare har lyst til hænge ud ved. Fordi stemningen er intim og hyggelig. Fordi serveringen professionel og laid back. Og fordi køkkenet er enkelt og uprætentiøst.

Ino Café & Wine Bar ligger i et af Manhattans mest trendige kvarterer ikke langt fra Marc Jacobs og andre designerbutikker – alligevel er det ikke et sted, man lige falder over, da det ikke gør meget væsen ud af sig. Stedet er ejet af et newyorker-ægtepar med italienske rødder langt tilbage. Under en rejse til Sicilien faldt de pladask for øens mange trattoriaer og tog ideen om et uprætentiøst spisested med sig hjem til Manhattan. Så konceptet er superenkelt med gode italienske vine og lækkert charcuteri med friskbagt brød – alt sammen tilberedt i det mikroskopiske køkken i den ene ende af lokalet. Prøv fx en tallerken med fire styk bruchetta til $ 10 eller en panini til $ 11 og dertil et glas siciliansk rødvin – og nyd stemningen.

Info
: cafeino.com
 

Autentisk japansk

Hvad: Sakagura
Hvor: 211 East 43rd Street, Midtown

Man skal være temmelig ihærdig for at finde frem til den japanske restaurant Sakagura midt på Manhattan. Klos op og ned af et parkeringshus ligger en skyskraberhøj kontorbygning med et skilt, hvorpå der står: 211 E 43rd Street. Kigger man rigtig godt efter, får man måske øje på det hvide neonskilt med et diskret japansk logo i det ene hjørne. Logoet for restauranten Sakagura. Man skal med andre ord vide, at her ligger en restaurant, for ellers ville man aldrig gå ind i den anonyme bygning og finde kælderdøren, som fører ned til denne velbevarede japanske hemmelighed.

For enden af trappen hænger et sort gardin, og når man trækker det til side, åbenbarer der sig et lille stykke Tokyo i New York. Japansk indrettet og stort set kun besøgt af japanere. Et godt tegn. Og maden er da også fantastisk. Det er ikke sushi, men traditionelle japanske retter primært bestående af fisk – det er dog også muligt at få tofu eller kød, fx ”Fillet Ishiyaki”, som er oksekød, der steges på en hot stone inde ved bordet. Stedet er i øvrigt kendt for sin ekspertise i sake.
Og så skal man ikke snyde sig selv for et besøg på toilettet, hvor der er varme i brættet! Har man mod på at trykke på flere af knapperne ved det avancerede toilet, er det muligt at få en ’rengøring’ og ’tørring’…

Info: sakagura.com


Haute Couture dessert

Hvad: ChikaLicious Dessert Bar
Hvor: 203 East 10th Street, East Village

Chika Tillman er en kvinde, der ved, hvad hun vil. Og ved, hvad der er godt – særligt for den søde tand. Efter en årrække i finansverdenen skiftede hun spor og gik ind i restaurationsbranchen, og for otte år siden åbnede hun sammen med sin mand, Don, ChikaLicious i East Village. Det blev hurtigt en succes, og for tre år siden udvidede parret med endnu en filial på den anden side af gaden, og herfra kreerer Chika de mest fantastiske desserter til lyden af lette jazztoner.

På menukortet kan man for $ 14 få en 3 retters dessertmenu, som består af en ’overraskelse’, petit fours samt en dessert efter eget valg, fx varm chokolade tærte med pink peberkorn-is og rødvinssauce. For ekstra $ 8 serveres et glas alkohol, der passer til desserten. Når man har afgivet sin bestilling, kan man følge Chika i sit arbejde med at tilberede de kunstnerisk udførte desserter. Og intet er overladt til tilfældighederne hos Chika – eksempelvis matcher tallerkenerne dessertens farve. Desserten med kiwi skiver serveres på en tallerken med grønt mønster, ananasdesserten på en tallerken med gult mønster og så fremdeles.
Hver dag er der en ny dessert på menukortet, ligesom overraskelsen også skifter. Da vi var forbi bestod den af pannacotta med honning og grapesorbet. Uhm!

Info: chikalicious.com
 

Hipt italiensk bondemad

Hvad: Peasant Wine Bar
Hvor: 194 Elizabeth Street, Nolita

Her på kanten til Little Italy ligger Peasant Restaurant – en populær Manhattan-restaurant, som er kendt for sin italienske bondemad. Men mindst ligeså populær er den tilhørende vinbar, som ligger gemt i kælderen. Vidste man ikke bedre, ville man tro, at trappen førte ned til en affaldskælder, men i stedet finder man en hyggelig vinbar med rustikke langborde, rå murstensvægge og synlige vandrør, der løber langs loftet. Udover et par nøgne pærer i loftet er rummet kun lyst op af levende lys – man kan dog låne en lommelygte, når man skal læse menukortet.

Udover vine kan man også nyde godt af den italienske bondemad i kælderen. Menukortet er ikke helt så omfattende som ovenpå, men konceptet er det samme, og mange af retterne går igen begge steder, fx knivmuslinger, gnocchi med svampe og pizza med pancetta og rucola. Forretterne koster omkring 70 kr. og hovedretterne 120 kr.

Stemningen i kældermørket er helt unik, hvilket har fået mange af særligt metropolens unge og hippe til at valfarte til kælderbaren. Og da det ikke er muligt at reservere et af de få borde, er det en god idé at komme, når stedet åbner kl. 19, for der går ikke længe, før ventende gæster står langs baren og sender sultne blikke mod de heldige, for hvem det er lykkes at få en plads.

Info: peasantnyc.com
 

Drinks fra apotekeren

Hvad: Apotheke
Hvor: 9 Doyers Street, Chinatown

Drikker man nok af dem – de såkaldte Pain Killers – vil de formentlig få smerterne til at forsvinde for en stund, men så kræver det nok også et besøg på et rigtigt apotek dagen derpå.

Apotheke er en ikke helt almindelig cocktail bar – snarere et cocktail apotek, hvor drinkskortet, som på Apotheke går under navnet recepter, består af forskellige behandlinger. Under kategorien Smertestillende Medicin (Pain Killers) lyder recepten fx på ”Harvest of Mexico”, som er en cocktail bestående af tequilla, frisk majskoncentrat, kakao, yerba santa, epazote, chile de arbol, agave nektar og frisk lime. I den lidt sødere afdeling kan man under kategorien Helbred & Skønhed få en ”Dr. Ruth”, som er friske californiske jordbær, vodka, rosmarin, agave, champagne og frisk lime.

Og selvfølgelig står bartenderne iført hvide kitler bag den europæisk inspirerede apotekerdisk og fremstiller medicinen ved hjælp af kolber og stærkt farvede eliksirer, så man næsten foranlediges til at tro, at man befinder sig i et kemisk laboratorium frem for en bar midt på Manhattan. Cocktail apoteket er meget svær at finde, idet det ligger skjult bag en stor sort dør i en lille gyde i Chinatown, men giv ikke op – besøget på Apotheke er en oplevelse, om end ikke alle mixturene er lige vellykkede.

Info: apothekenyc.com

Læs også: På illegal restaurant i N.Y.