5 oplevelser i vinter-London

Man kan sagtens besøge den britiske storby, selv om det er koldt og bliver tidligt mørkt. Vi har fundet fem gode vinter-oplevelser i London.

Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

1. Bedste stormagasin

Hvad: Liberty, Stormagasin
Hvor: Regent Street

Stormagasinet Liberty på Regent Street er af det ansete shopping-site Time Out kåret til Londons bedste shoppe-sted i 2010. Ud af de 500 London-butikker, som Time Out anser for Londons bedste, præsenterer man på hjemmesiden de 50 bedste – og her stryger stormagasinet Liberty altså helt til tops, kåret af en håndfuld shoppe-eksperter og stylister.

Liberty er 135 år gammelt, men gennemgik for to år siden en større renovering, der pustede nyt liv i det gamle magasin, og Time Out kalder en rundtur i Liberty for en sand nydelse. Huset er fuldt af tøj fra internationale designere og luksus-kollektioner, møbler, stoffer og dyre tapeter. Smykkeafdelingen kaldes for Londons bedste, og året rundt er der forskellige udstillinger i stormagasinet. Her er et perfekt mix af innovation, tradition og engelsk ekcentritet. Varer kan bestilles på stormagasinets hjemmeside – hvis man køber for mere end 1.500 kr. er fragten til Danmark gratis.

På andenpladsen kom Selfridges, også et stormagasin, der tidligere er kåret som verdens bedste af slagsen. Et kig gennem de berømte vinduer på Oxford Street afslører mange butikker i butikken, og stormagasinet sælger de fleste kendte mærkevarer inden for mode og smykker.

Info: liberty.co.uk

2. Queen-sange

Hvad: Musical
Hvor: Dominion Theatre

Musicalen »We Will Rock You« er alle tiders mest populære musical på Dominion Theatre i West End. I 10 år har man nu kunnet opleve 31 af Queens største hits fra scenen, og også blandt danske musical-fans topper forestillingen. »We Will Rock You« gennemsyrer globaliseringen alle kroge af samfundet, og overalt ser de unge de samme film, går i det samme tøj og tænker de samme tanker.

Medmindre man er en rebel og vil rocke. Handlingen i »We Will Rock You« foregår på planeten Mall, hvor musikinstrumenter er forbudt, og computere genererer musikken, men modstanden vokser. Blandt de mange Queen-hits er for eksempel »Killer Queen«, »Crazy little Thing Called Love,« »We Are The Champions«, »Bohemian Rhapsody«, »Radio Ga-Ga« og selvfølgelig »We Will Rock You«.  Queen, som har skrevet musikken, der bruges i musicalen, blev dannet i 1970.

Gruppens berømte forsanger, Freddie Mercury, døde af aids i 1991, men gruppen fortsatte med at turnere indtil 1998 med sangeren Paul Rodgers under navnet Queen + Paul Rodgers. Andre »feel good«-musicals, som anbefales af sitet londonmusicals.dk er blandt andet »Mamma Mia«, »Dirty Dancing«, »The Lion King« og »Thriller«.

Info: londonmusicals.dk

3. Masser af øl

Hvad: White Horse, pub
Hvor: Mellem Fulham og Kings Road

På en kold dag er der ikke noget bedre end at varme sig på en engelsk pub, og hvorfor ikke vælge en, som er tæt på at være alle pubbers moder, nemlig White Horse på hjørnet af Parsons Green. Stedet er legendarisk og har et enormt udvalg af øl. Dagligt serveres syv-otte forskellige typer øl fra fad, men derudover kan man vælge flaskeøl fra hele verden. 135 forskellige typer flaskeøl er repræsenteret, og især Belgisk og amerikansk øl står stærkt på White Horse.

I mere end 400 år har der været kro på stedet, i starten var det et helle for hestevognskuske. I dag er det Victorianske hus vært for meget blandede gæster, der sætter pris på god øl. White Horse er indrettet med Chesterfield-sofaer, høje borde og træpaneler med højt til loftet. Store vinduer sørger for masser af lys i rummene, hvor man kan bestille overetagen til mere private selskaber.

Pubben har også gjort en dyd ud af at kreere retter, der passer til forskellige slags øl, og man kommer gerne med forslag til, hvad der skal drikkes til maden. Når det bliver lidt lunere, tænder White Horse op i grillen i den velbesøgte gårdhave. I maj og november  trækker Londons øl-festival Old Ale Festival mange mennesker til White Horse.

Info: whitehorsesw6.com

4. I fiskenes verden

Hvad: Londons Akvarium
Hvor: Midt i London

Tæt ved Themsen og lige ved det store London Eye ligger en af Londons store attraktioner: SEA LIFE London akvarium. Akvariet huser en af Europas største samlinger af fisk fra hele verden, og er en oplagt idé, især hvis man har ungerne med til London. Akvariet er delt op i 14 forskellige afdelinger, så for eksempel Det Indiske Ocean, koralrev, regnskovens fisk og tropisk ferskvand har egne områder.

Under turen rundt i akvariet kommer man gennem en glastunnel, hvor man over sig ser et tropisk ocean med fisk og hajer. Og undervejs kan man fodre rokker og prøve at røre søstjerner og krabber. Andre stjerner i akvariet er søheste, zebra-hajer og klovnefisk – flere end 500 arter svømmer rundt i de 50 kæmpemæssige akvarier.

Ægte fiskeelskere kan desuden adoptere en fisk. Den, der adopterer, får et certifikat og billeder af fisken. Pengene går til akvariets forsknings- og beskyttelsesprojekter.  Udover de levende fisk er der kommet en robotfisk til samlingen. Den lille computerskabelse er leveret af Essex University og kan svømme rundt og orientere sig som en rigtig fisk. Åbningstiderne er mandag til fredag 10-18 samt lørdag og søndag 10-19. Dørene lukkes for indgang en time før lukketid.
Info: londonaquarium.co.uk.

5. Gys og gru

Hvad: The London Dungeons
Hvor: Tooley Street

Hvis du fryser, er det måske en ide at skræmme livet af dig selv for at få varmen. Det kan passende ske i The London Dungeon, der ligger ved London Bridge og er en interaktiv udstilling over Londons blodige fortid. Her er udstillinger og tableuer, der viser over 40 historiske begivenheder som for eksempel den store brand i London, historien om Jack the Ripper, Henry 8., og Tower of London.

Men mere spændende er det, at udstillingerne har udviklet sig til at være interaktive. Skuespillere trækker de besøgende ind i mørke, skumle historiske »scener«. Der er demonstrationer af torturinstrumenter på intetanende publikummer, og man kan risikere at blive trukket ind i en 1800-tals retssal og dømt til døden ved hængning uden en forsvarer. Som man kunne i virkelighedens London. Og man kan forsøge at undslippe røg, ild og dystre lyde under Londons store brand, mens røgen bølger frem.

En af de nyere ting i det hjemsøgte hus er De Fortabtes Labyrint, en spejllabyrint, huset selv kalder verdens største og mest skræmmende. Det hele kan godt virke lidt overvældende, men det er sjovt på en lidt morbid måde. Børn under 15 har kun adgang sammen med voksne, og det sikkert en god ide.

Info: thedungeons.com

Læs også: Følg i Kate og Williams romantiske fodspor