5 aktive i Chamonix om sommeren

Mest kendt som skisportssted – men den lille by for foden af Mont Blanc-massivet er lige så skøn om sommeren, hvor bjergene inviterer til lange vandreture og for de modige paragliding, klatring og river rafting.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

1. Mont Blanc og de andre kæmper
 

Intet besøg i Chamonix uden en dag eller to i de store bjerge. På en klar dag bør du tage bjergliften op til Aiguille du Midi i 3.842 meters højde, hvorfra der er et smukt udsyn over bjergmassivet og ikke mindst Mont Blancs runde top i 4.810 meters højde.

Fra fire udsigtsplatforme får du et 360 graders vue ud over både dal og bjerge og – hvis du er heldig – modige bjergbestigere, der starter turen mod Mont Blancs top, ekstremklatrere og andre vovehalse. Husk en lun jakke, lange bukser og lukkede sko. Selv om sommeren er der koldt på toppen.

Et andet must-see er gletcheren Mer de Glace, der engang var Europas største, men nu kun er en – smuk – skygge af sig selv. Den 20 minutter lange togrejse mod Montenvers (1.913m) byder på skøn udsigt over Mont Blanc-dalen, og fra endestationen kan du gå 400 trin ned til en grotte hugget ud i selve gletcheren, hvor ilten i isens bobler er flere hundrede år gammel.

Køber du et Mont Blanc multipas, kan du på samme billet tage liften til blandt andet Brévent (2.525 meter), der byder på smuk udsigt mod Aiguille du Midi og den anden side af dalen og Les Grandes Montets (3.275), der byder på både alpeenge og takkede bjergpas.

Info: compagniedumontblanc.com

 


2. Trekking

Chamonix er det perfekte udgangspunkt for den vandringsglade. Om sommeren er over 183 trekkingruter, i alle sværhedsgrader, tilgængelige.

Helt nede i dalen går stier næsten uden stigninger gennem smukke skovområder, mens de lidt mere bjerglystne kan vandre op til ca. 2.800 meters højde, til smukke bjergpas og bjergsøer. Da det hårdeste er at gå opad, kan det anbefales at tage en bjerglift det første stykke, gå til toppen og derefter vandre hele vejen ned til dalen.

Husk at beregne god tid – i bjergene findes ingen lige ruter og turen er ofte 2 og 3 gange så lang som den umiddelbart ser ud. De fleste ruter er nøje markeret med maling og/eller skilte.

Kort over trekkingruter og deres sværhedsgrader fås på turistkontoret, der ligger lige overfor Maison de la Montagne, hvor du på Office de Haute-Montagne kan få information om, hvor der ligger for meget is og sne til at turen er tilrådelig – det kan være en god ide at tjekke før turen går til de mest højtliggende stier, hvor der selv om sommeren ligger en del sne.

I samme hus finder du Compagnie des Guides, der i snart 200 år har tilbudt professionel bjergguide-service.

Det kræver ikke andet end en god grundform at vandre i bjergene, men vejret kan ændre sig hurtigt, så medbring altid en vand- og vindtæt jakke, gode vandrestøvler der kan klare både vådt og tørt underlag, godt med vand, en opladt mobiltelefon og eventuelt et par vandrestave.

Info:
ohm-chamonix.com

 


3. Paragliding

Kig op på himlen på en klar sommerdag, og du vil se et mylder af farvede skærme svæve mod den blå baggrund. Chamonix er det perfekte sted at dyrke paragliding, med høje bjergsider at starte fra, en smuk dal at kigge ned på under flyvningen og udsigt til imponerende bjergtinder – ikke mindst selveste Mont Blanc.

Det er en intet mindre end fantastisk følelse af glide gennem luften, højt over Chamonix by, med udsigt til grønne nåletræsklædte bjergsider på den ene side, og det rå, sneklædte og ærefrygtindgydende Mont Blanc-massiv til den anden side.

Er du ikke rutineret paraglider, men har lyst til at blive det, kan du melde dig til et 5-dages kursus, der giver licens til selv at kaste dig ud i svævningens kunst, og er du bare nysgerrig, kan du prøve en tandemflyvning med en uddannet pilot, der styrer paraglideren – og dig – sikkert gennem luften og tilbage på landjorden.

Husk en vindtæt jakke – der er koldt så højt oppe i luften, et let kamera, så du kan tage billeder undervejs – og lad så rygsækken blive hjemme, den er der ikke plads til under flyvningen.  

Paraglidingskolen Les Ailes du Mont Blanc tilbyder både længere kurser, fra 120 euro per dag og enkelt-ture på 20-25 minutter i luften fra 90 euro per tur. De fleste begynderture sker fra Planpraz i 2.000 meters højde.

Info: lesailesdumontblanc.com

 


4. Golf

Golf er måske ikke det man først forbinder med ferie i bjergene, men faktisk ligger en af Frankrigs bedste golfbaner, med den smukkeste udsigt, i udkanten af Chamonix by, og bare rolig, den er – næsten – helt flad.

Den nuværende Golf de Chamonix er skabt af den verdensberømte bane-arkitekt Robert Trent Jones Sr. i 1982, og har dermed 30-års jubilæum i år. Udover de unikke omgivelser (hvert hul er opkaldt efter et bjerg og ved hul 17 sigter man direkte mod toppen af Mont Blanc) kan banen prale af en usædvanlig høj grad af miljøbevidsthed. Blandt andet bliver greenen vandet med lokalt kildevand, ligesom der klippes efter energisparende metoder.

Golfbanen har tre professionelle golfinstruktører tilknyttet, og du kan leje udstyr på banen – blandt andet det allernyeste udstyr fra Adidas og Taylormade. Book tid dagen før.

Bliver du sulten efter en lang dag på banen, ligger en af Chamonix’s hyggeligste restauranter La Cabane på selve golfområdet. Her serveres frokost og middag i rustikke omgivelser med udsigt til både bjerge og bane.
Golf de Chamonix. 18 huller. Par 72, 6.076 m. Priser fra 49 Euro.

Info: golfdechamonix.com

 


5. Spa

Efter en lang aktiv dag i bjergene kan det være tiltrængt med en velværepause med fødderne i vand og massage til de ømme muskler.

Booker du dig ind på det 3-stjernede design-hotel Les Aiglons, fem minutter fra Chamonix’ centrum, er du ikke alene garanteret et ophold i smukke og gennemførte omgivelser på et hotel med 100 procent fokus på bæredygtighed og miljø, du får også fri adgang til hotellets hyggelige Deep Nature Spa, der byder på opvarmet swimmingpool og jacuzzi, tyrkisk dampbad og sauna. Det hele på en udendørs terrasse med direkte udsigt til Mont Blanc.

Du kan også booke en behandling i hotellets eksklusive Algoterm-spa, hvor dygtige kosmetologer står klar til at tage en snak med dig om dine behov og skræddersy behandlingskombinationer der passer lige til dig – uanset om det er detox, lindring af ømme muskler, fugt, opstramning eller hudproblemer du kommer med.

Spaens særbehandlinger indeholder blandt andet maske med dybhavsvand fra Bora Bora og creme med caviar fra Moskva. Alle øvrige ingredienser, alger og urter er hentet i Frankrig, primært Bretagne.

Du kan sagtens besøge spaen på Les Aiglons, selvom du ikke er gæst på hotellet. Det koster 20 euro for en dag. Du kan med fordel kombinere besøget med en frokost i hotellets roste restaurant »Les A« – »lunch and spa« koster 22 euro.

Info: aiglons.com


Se også: Aktiv ferie på Korsika