Vild uge på finansmarkedet: Her er tre reaktioner på Brexit og handelskrig

Optimismen er strømmet ind over finansmarkedet i denne uge, efter at Boris Johson vandt overraskende stort i det britiske valg, og der kom rygter om en snarlig handelsaftale mellem USA og Kina. Det gør blandt andet danske boliglån en anelse dyrere.

Kursen på britiske pund afspejler finansmarkedernes tro på afklaring og bedre tider. Siden august er pundet steget 13 procent. Fold sammen
Læs mere
Foto: Shahzaib Akber/EPA/Ritzau Scanpix

Det har været en skelsættende uge på finansmarkedet.

Nogle af de største mørke skyer er begyndt at lette, hvilket har banet vejen for aktierekorder på flere børser, markante sving på valutamarkedet og en relativt stor stigning i renter.

Sidst på ugen kom der nemlig to gode nyheder i rap. Først at USA og Kina rygtes at være blevet enige om en handelsaftale, som aflyser Trumps planlagte straftold på kinesiske varer, der ellers skulle være trådt i kraft på søndag. Og dernæst at Det Konservative Parti ført an af Boris Johnson overbevisende vandt det britiske parlamentsvalg, hvilket ser ud til at bryde flere års Brexit-dødvande og dermed lægge en dæmper på landets politiske kaos.

»Det her er med til at fastholde en rigtig god stemning på de finansielle markeder, og jeg ser stadigvæk et 2020, hvor vi kan få et behersket positivt aktieafkast,« siger Jacob Pedersen, aktieanalysechef hos Sydbank.

»Der er ryddet nogle sten af vejen, men der er stadig nogle bjerge, som skal bestiges, for at vi helt kommer ud over den usikkerhed, der er i forhold til både Brexit og handelskrigen,« tilføjer han.

Overordnet har duoen af positive politiske nyheder haft stor betydning tre steder på finansmarkedet. Her er en oversigt:

1. Handelskrigen spreder glæde på aktiemarkedet

For det globale aktiemarked var det rygtet om, at Washington og Beijing havde indgået en handelsaftale, der spredte god stemning. I løbet af fredag opstod der imidlertid forvirring om, hvorvidt en aftale var nær, og hvad den i så fald indebar. Ved redaktionens afslutning var der netop kommet en bekræftelse fra Kina om, at de to stormagter har indgået en aftale.

Optimismen over en handelsaftale hjalp det danske eliteindeks C25 til at stige til den højeste kurs nogensinde, så det nu er 25 procent oppe siden nytår. Dermed tegner 2019 til at blive det bedste år for danske aktier siden 2015. Også i USA blev der slået rekorder på den nye handelsoptimisme, og det globale MSCI All Country World Index kom for første gang siden januar 2018 med på rekordbølgen. Det viser, at det ikke kun er de amerikanske aktiemarkeder, der vil fremad, men at opsvinget lige nu har taget hold de fleste steder.

2. Pundet stiger til højeste siden 2016

I Storbritannien var det parlamentsvalget, der vakte begejstring blandt investorerne. Det Konservative Parti fik en større sejr end ventet og dermed et absolut flertal i parlamentet. Det betyder, at det formentligt kan få stemt en Brexit-aftale igennem, så skilsmissen går igennem 31. januar 2020. Dermed slutter flere års usikkerhed om Brexit, og det har givet et lettelsens suk i finansmarkedet.

Pundet hoppede med det samme til en kurs på lidt over ni kroner, den højeste kurs siden Brexit-afstemningen i juni 2016. Og der er optimisme om, at valutaen kan fortsætte højere op. UniCredit forudser for eksempel, at pundet kan stige til 9,33 kroner.

Som en del af glædesrusen steg også britiske aktier markant. Det brede, indenrigsfokuserede FTSE 250-indeks hoppede over fire pct. til en rekord, mens eliteindekset FTSE 100 steg 1,9 pct.

»For finansmarkederne og virksomhederne er det her det perfekte resultat – en klar majoritet til de konservative, Corbyn-risikoen fuldstændig forsvundet, en kæmpe reduktion i usikkerheden om Brexit og endda en hurtig finanslov til at skabe mere fremdrift i økonomien,« skriver Neil Wilson, chefmarkedsanalytiker for Markets.com i London.

Han påpeger dog, at der kan komme udfordringer det kommende år, når London og Bruxelles efter Brexit-datoen skal til at forhandle en endelig handelsaftale på plads. Investorerne lod til allerede at tage bestik af de udfordringer fredag eftermiddag, hvor pundets optur stilnede af og fandt et leje omkring 8,95 kroner.

3. Renter tikker opad – gør boliglån dyrere

Lettelsen over fremskridtet i Brexit og handelskrigen har også sat sig i de europæiske renter. Hvis der ikke er så meget usikkerhed i verden, bliver statsobligationer nemlig mindre attraktive, og så stiger renterne.

Det betyder, at den tiårige danske statsrente er kravlet op til minus 0,17 pct., hvor den tidligere på ugen stod i minus 0,30 pct. Det er et stort hop på finansmarkedet, men for danske boligejere får det ikke den store effekt, siger Jeppe Juul Borre, cheføkonom i Arbejdernes Landsbank.

»Man skal ikke negligere, at renterne stiger, men i det større billede taler vi altså stadig om ekstremt lave renter,« siger han.

De stigende renter betyder, at det nu bliver 20-30 kroner dyrere om måneden at låne en million, forklarer han.

»Så ja, lånet bliver ringere, men det er ikke det, som gør, om man optager et lån eller ej. Det kan dog godt tage toppen af konverteringsbølgen i januar,« tilføjer Jeppe Juul Borre.