Trump-tweets sætter fut i aktierne: »Globale investorer har fået to af de største julegaver på deres ønskeliste«

Her er de vigtigste businessnyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Få dagens business-overblik lige her. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kevin Lamarque/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til fredag den 13., som i denne måned også markerer en af årets største julefrokostdage.

I dagens overblik kan du blandt andet læse, hvordan hver tiende dansker mener, det er i orden at mobbe kollegaer, som ikke er medlem af en fagforening. Vi runder også kort, hvorfor Færøerne er så strategisk vigtige for Huawei og kineserne, og hvordan det går med danskernes tillid til pensionskasserne. Den er nemlig steget det sidste år. Men vi begynder med en handelsaftale, der »i princippet« er på plads.

God læselyst.

Handelsaftale »i princippet« på plads

Nyhedsbureauet Bloomberg skriver sent torsdag aften, at en handelsaftale mellem USA og Kina »i princippet« er på plads.

»De amerikanske forhandlere er blevet enige med Kina om betingelserne for en fase et-handelsaftale, der nu afventer den amerikanske præsidents, Donald Trumps, godkendelse,« lyder det fra personer, som skulle være blevet brieftet om planerne.

Det fik globale aktier til at stige mod himmelen, hvilket faktisk første gang blev affødt af et tweet fra præsident Trump.

Det skete igen, da rapporterne begyndte at tikke ind fra Bloomberg.

Torsdag skrev Reuters, at USA har tilbudt at reducere eksisterende toldafgifter på kinesiske varer med op til 50 procent og suspendere nye toldafgifter for at få en fase et-handelsaftale til at træde i kraft søndag.

På den anden side ønsker amerikanske forhandlere, at Kina forpligter sig til at købe flere landbrugsvarer og andre produkter, at der sikres en bedre beskyttelse af immaterielle rettigheder, og at der gives adgang til den kinesiske finansservicesektor, lyder det.

»De globale investorer har fået to af de største julegaver på deres ønskeliste, og de burde værdsætte det, i alt fald i et stykke tid. Globale aktieindeks som MSCI World bør sætte flere rekorder,« siger senioranalytiker Sean Callow fra Westpac i Sydney til Reuters.

Det Hvide Hus har afvist at kommentere sagen over for Bloomberg.

Danskere genvinder tillid til pensionskassernes etik

Finans' forside kan man læse, at danskernes tillid til de danske pensionskasser er vokset på flere områder. Særligt tilliden til, at pensionsselskaberne investerer etisk, er steget. Det sker, efter at pensionsselskaberne og bankerne i samme måling sidste år fik en kraftig hvidvaskdukkert.

Undersøgelsen er foretaget af Loyalty Group, som har spurgt godt 4.000 pensionskunder, hvad de mener om deres pensionsselskab.

»Stormvejret blæser ikke nær så hårdt over den finansielle sektor. Samtidig har der været gode afkast, og der tales mindre om at øge pensionsalderen. Det løfter næsten alle selskaber,« siger researchmanager Lars Jepsen fra Loyalty Group til Finans.

EU vil ikke presse mindsteløn ned over Danmark

Europa-Kommissionens planer om at indføre mindstelønninger i Europa vil ikke få indflydelse på den danske model – hvor fagforeninger og arbejdsgivere selv aftaler løn og arbejdsvilkår. Det skriver Finans på baggrund af et interview med den kommende beskæftigelseskommissær i EU, Nicolas Schmit.

»Vi kommer ikke til at sætte en mindsteløn for Danmark og andre lande, der har tradition for kollektive aftaler, som dækker en stor del af arbejdsmarkedet,« siger han til erhvervsmediet.

Færøerne er en vigtig brik i Huaweis nordiske 5G-strategi

Berlingske har tidligere beskrevet, hvordan den kinesiske ambassadør i Danmark, har forsøgt at presse det færøske lagting til at vælge Huawei som 5G leverandør til ø-gruppen.

Norden har været en rollemodel for Huawei, men i år er det hele blevet skudt i sænk. Først mistede Huawei TDC i Danmark, så mistede man Telia i Norge, og lige nu står Telenor i Norge for at skulle afgøre, hvem man vil have som fremtidig leverandør. Det har skabt panik hos Huawei, som også nu også frygter at miste Færøerne. Det vurderer teleanalytiker John Strand over for Berlingske.

Hver 10. dansker synes, det er o.k. at mobbe kollegaer, der ikke er medlem af fag

En undersøgelse foretaget af Kantar Gallup viser, at lidt over hver tiende dansker mener, at det er i orden at chikanere kollegaer, som ikke er medlem af en fagforening. Det skriver Berlingske.

En af dem, som har oplevet at blive mobbet og holdt ude, er Thomas Lyngsø Holst. Som gartnerassistent på Hellerup Kirkegård måtte han spise sin frokost alene, ligesom han fik at vide af sin leder, at han ville blive fyret, hvis ikke han fik sit 3F-medlemskab på plads.

Og tallene kan være langt højere end undersøgelsen viser, vurderer arbejdsmarkedsforsker Emmett Caraker til Berlingske.

Fagforeningen 3F tager stærkt afstand fra mobningen.

Tre ting, investorerne skal holde øje med

Seniorstrateg i Nordea Andreas Østerheden leverer her sit bud på, hvad investorerne skal holde øje med i dag:

 • Dagen i dag vil blive brugt på at fordøje gårsdagens valg i Storbritannien og ikke mindst mødet i ECB. Og for at det ikke skulle være nok, så steg markederne også på nyheder om, at en aftale om våbenhvile mellem USA og Kina er på plads. Nogle nyheder tyder på at Donald Trump har underskrevet aftalen, selv om den legale tekst stadig skal på plads. Vi afventer i skrivende stund at høre fra kineserne. Mens mødet i ECB forløb uden det store drama, så kan investorerne i dag se frem til et styrket pund her til morgen, efter at Boris Johnson ser ud til at få en langt større sejr, end de fleste har ventet i Storbritannien. Ud fra et markedsperspektiv er det muligheden for at få en Brexit-aftale på plads, hvormed en smule af den politiske usikkerhed, der siden 2016 har ligget som en dyne over Storbritannien, kan lette.
 • Dagens højdepunkt på nøgletalsfronten bliver det amerikanske detailsalg. Det ventes at holde et solidt niveau, som det også er signaleret af høj tillid blandt forbrugerne, solid lønvækst og ikke mindst fortsat godt gennemsnitligt råderum i husholdningerne, hvor man kan finansiere sig væsentligt billigere nu end bare for et år siden. Det private forbrug bidrager med omtrent 70 procent af vækstskabelsen i USA, og er derfor en ultravigtig søjle, også for global økonomi. Her giver detailsalget et godt pejlemærke for det. Detailsalget har været stærkt i år, men det vil ikke undre os, hvis den økonomiske usikkerhed vi har set i år, vil få tempoet til at falde i 2020.
 • Selv om det næppe vil bevæge markederne efter de sidste to dages centralbankmøder, vil der være to talere fra ECB og Fed, hvor Holzmann og Williams holder tale i løbet af dagen. Har man tid til at følge dem, så er det interessant, hvis der kommer flere nuancer på udmeldingerne fra centralbankerne i ugens løb.

Det sker på markederne

Indeks og udvikling i procent

USA

S&P 500: +0,9 pct.
Nasdaq: +0,7 pct.
Dow Jones: +0,8 pct.

Asien

De asiatiske aktier stryger mod en otte måneders top fredag, hvor udsigten til en amerikansk-kinesisk handelsaftale og en – sandsynligvis – stor valgsejr til det britiske konservative parti, der kan fjerne usikkerheden om Brexit, rydder et par af de mørkeste skyer af vejen på den globale økonomiske horisont.

 • Nikkei 225: +2,4 pct.
 • Topix: +1,5 pct.
 • Hongkongs Hang Seng: +2,0 pct.
 • China Shanghai Composite: +1,2 pct.
 • China CSI 300: +1,4 pct.
 • Taiwan Taiex: +0,8 pct.
 • Sydkoreas Kospi: +1,4 pct.
 • Indiens BSE Sensex: +0,8 pct.
 • Singapores STI: +0,6 pct.
 • Sydney ASX 200: +0,5 pct.

Indeksværdi klokken 6.15.

/ritzau/FINANS