Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Stenhuggermester i Raadvad: Staten smadrer kulturarven

Staten er i gang med at sælge de gamle industribygninger i Raadvad, et salg der med garanti vil medføre, at de traditionelle håndværksvirksomheder, som i dag hører hjemme i de ikoniske gamle industribygninger, vil blive presset ud.

»Om få år vil man begræde, at man ikke længere kan se fx. en essesmed eller stenhugger udføre deres håndværk på traditionel vis,« skriver stenhuggermester Stig Andersen. Her er stenhugger Karina Lybecker Christiansen i gang med en opgave for Stockholm Slot. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Der er meget i tiden, som er meget ulogisk, og jeg er mildest talt ved at kaste op over den dobbeltmoral, der hersker blandt politikere.

Alle er f.eks. enige om, at man skal værne om biodiversiteten i vores natur, og jeg kan ikke være mere enig. Men hvad med os mennesker, der værner om vores traditionelle håndværk?

Vi er overladt til at klare os selv. Kan vi ikke det, er det bare ærgerligt. Sådan er vilkårene. Landbruget har landbrugsstøtten, håndværk får ingen støtte og må altid klare sig på markedsvilkår.

Jeg er indehaver af Raadvad Stenhuggeri, der har haft til huse i de gamle industribygninger i Raadvad i 20 år, og som nu er ved at blive solgt til Sap9 Group A/S. Dette salg medfører med garanti, at der om få år er en helt anden type virksomheder i lokalerne i de ikoniske gamle industribygninger. Lokalplaner, fredningsplaner mm. kan ændres eller »bøjes« med tiden, og tro mig, det bliver de.

Jeg bebrejder på ingen måde Sap9 Group A/S for at ville købe bygningerne, det er et rent røverkøb. Sap9 Group A/S er en virksomhed, der skal tjene penge, og de har set helt rigtigt. Det er måske også en slags håndværk at få penge til at yngle, men det er i dette tilfælde ikke til gavn for vores kulturarv.

Stig Andersen Fold sammen
Læs mere

Tillykke til Sap9 Group A/S – men hvad i alverden tænker de ansvarlige politikere på? I liberalismens klare lys sælger staten denne perle, og på sigt smadres biodiversiteten hos den del af menneskeracen, der ernærer sig selv ved traditionelt håndværk uden nogen form for statsstøtte, til stor glæde for hele samfundet.

Alle værksteder i Raadvad slår altid dørene op for gæster, der efterhånden valfarter til vores værksteder. Alle er begejstret for, hvad de ser på værkstederne og hele miljøet i området. Vi har lige haft åbne værksteder, hvor ca. 6.000-8.000 mennesker besøgte vore værksteder, alt på vores eget initiativ og uden form for støtte. Det har vi gjort i 20 år.

Staten har hidtil ejet bygningerne, og de er åbenbart besværlige at administrere. Vi betaler alle en rimelig husleje, og det er bestemt ikke gratis. Alle værkstederne er i håndværkssegmentet med timepriser på ca. 425-525 kr. og ikke virksomhedder i IT-/reklamebranchen eller andre brancher, hvor man kan få meget mere for sine ydelser.

Vi nyder alle godt af den stemning og synergi, der er i Raadvad, og navnet er et godt brand. Vores eget firma har meget at takke Raadvad for. Det er fantastisk at have besøg af rådgivere, kunder og potientielle kunder, som straks fornemmer den autentiske og entusiastiske stemning, der er på værkstederne.

Om få år vil man begræde, at man ikke længere kan se f.eks. en essesmed eller stenhugger udføre sit håndværk på traditionel vis på et »rigtigt« værksted. De vil naturligvis sikkert kunne opleves i Den Gamle By i Århus eller Frilandsmuseet i efterårsferier og andre særarangementer, men i »naturen« er de snart uddøde. Men vi har jo også zoologiske haver til de truede dyr, dyrene i naturen har vi jo også snart fået kål på.

Hvis man er politiker med nogen form for indflydelse, bør man straks stoppe udryddelsen af truede håndværk og håndværkskultur.