Ulovligt fremkomne Panama-oplysninger kan bruges i retten

Selvom de Panama-oplysninger, som Skat nu køber af en anonym person for et millionbeløb, er fremkommet ulovligt, kan de godt benyttes i en eventuel retssag mod skattesvindlerne. Det vurderer skatteministeriet, siger skatteordfører fra DF.

Dansk Folkepartis skatteordfører, Dennis Flydtkjær. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det danske skattevæsen er på vej til at betale et millionbeløb for oplysninger danske skatteydere, der har penge i skattely, og selvom oplysningerne efter al sandsynlighed er fremkommet ulovligt, vil de kunne benyttes i eventuelle retssager mod de pågældende danske skattesnydere.

Det siger Dennis Flydtkjær, der er skatteordfører for Dansk Folkeparti, og som bakker op om, at Skat nu vælger at købe de omstridte oplysninger af en anonym person.

»Det spurgte jeg om (om oplysningerne kan bruges i en eventuel retssag, red.), da vi blev orienteret af skatteministeren, og ministeriet sagde, at det kan man godt. Det er selvfølgelig også en del af overvejelserne, om man kan bruge oplysninger, som man har fået ulovligt, i en retssag - for det rejser også nogle principielle spørgsmål - men skatteministeriet har altså vurderet, at man godt kan bruge de her oplysninger i retten,« siger Dennis Flydtkjær.

Skat betaler angiveligt et etcifret millionbeløb for oplysningerne. Hvad forventer man at få i skattekassen på baggrund af oplysningerne?

»Det har vi ikke fået oplyst. Vi har fået oplyst, at man har fået nogle stikprøver, som viser, at oplysningerne kan bruges, og at der er noget at komme efter,« siger Dennis Flydtkjær.

Hvad er det primære mål med oplysningerne - at få penge i skattekassen, eller at få oplysninger som I kan bruge fremover i behandling af skattelysager?

»Begge dele. Vi får både noget viden om, hvordan de organiserer sig og hvordan de håndterer de her selskaber, men forventningen er selvfølgelig også at få fat i nogle af de her kriminelle og få nogle penge i kassen,« siger Dennis Flydtkjær.

Skatteordføren medgiver, at det er en svær principiel diskussion, om danske myndigheder skal  handle med anonyme personer om oplysninger, som ser ud til at være fremkommet ulovligt.

Dennis Flydtkjær henviser til, at Skat i øjeblikket er i stor krise - blandt andet efter sager som udbytteskattesagen, hvor Skat er blevet snydt for 12,3 milliarder kroner samt Panama-skatteskandalen, hvor omfanget ikke kendes.

»Danskere kan nu sidde og tænke; hvorfor skal jeg betale min skat, når andre folk bare bliver ved med snyde. Det er afgørende for, at vi her viser danskerne, at vi faktisk gør, hvad vi kan, for at komme efter dem, der snyder,« siger Dennis Flydtkjær.

Sender det ikke et dårligt signal, at danske myndigheder er villig til at handle med kriminelle?

»Det er selvfølgelig principielt ikke godt at købe oplysninger, som er fremkommet ulovligt, men på den anden side har vi et kæmpe problem generelt med skattevæsenet, og danskerne generelt får en lavere skattemoral, fordi man kan se, at mange folk er sluppet af sted med at svindle den danske stat. Blandt andet folk der gemmer penge i skattely. Og det vejer altså tungere i dette tilfælde, mener vi,« siger Dennis Flydtkjær.

Er det ikke en glidebane? Nu ser gidseltagere måske, at Danmark er til at forhandle med?

»Vi skal selvfølgelig passe på med, hvad vi sender af signaler, for folk skal ikke tro, at de kan have en levevej i at stjæle oplysninger og handle med dem. Men jeg synes, at der er et kæmpe spring fra dette tilfælde, hvor det handler om skat, til at sige, at så forhandler vi også med gidseltagere, der slår folk ihjel. Men det er selvfølgelig dilemmaet, om man skal gå ind på den her bane eller ej, og der har vi vurderet, at argumenterne på den anden side vejer tungere i dette konkrete tilfælde,« siger Dennis Flydtkjær.