»Når det handler om statskassen, så vil Skat gerne handle med kriminelle«

Det er dybt kritisabelt, at Skat betaler millioner for lækkede Panama-dokumenter, lyder det fra Liberal Alliances skatteordfører, Joachim B. Olsen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmark ender i en situation, hvor dele af befolkningen har fået incitamenter til at stjæle private oplysninger med henblik på at sælge dem videre til de danske myndigheder, hvis der er mistanke om, at der er foregået noget ulovligt.

Sådan lyder det fra Liberal Alliances skatteordfører, Joachim B. Olsen, der er stærkt kritisk over for, at skatteminister Karsten Lauritzen (V) har meldt sig parat til at betale et millionbeløb for oplysninger om mulige skattesnydere.

»Da vi havde gidselsagen med de to danske sømænd, (Søren Lyngbjørn og Eddy Lopez, red.), ville staten ikke handle med kriminelle for potentielt at redde deres liv. Men når det handler om statskassen, så vil Skat gerne handle med kriminelle. I enhver anden sammenhæng vil man tage afstand fra, at man handle med hælere, hvilket man også klart bør,« siger Joachim B. Olsen.

Reaktionen fra Liberal Alliances skatteordfører kommer efter, at DR og Politiken tirsdag aften offentliggjorde, at medierne er kommet i besiddelse af en skriftlig orientering til Folketingets skatteudvalg, der sammen med skatteminister Karsten Lauritzen (V) har givet det grønne lys med opbakning fra Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti.

»Jeg mener, vi skal være meget varsomme med at gøre dette. Men jeg har vurderet kvaliteten af det materiale, vi kan få, og den betydelige offentlige og politiske debat, som Panama Papers har skabt, og i det lys fundet det rigtigst og klogest at købe materialet og forfølge de danskere, som ikke har betalt den skat, de skulle,« sagde Karsten Lauritzen til Politiken tirsdag, som dermed skriver sig ind i historien ved at være den første skatteminister, der takker ja til at købe lækkede oplysninger om danskere med penge i skatteskjul.

Kritik af skatteministeren

Joachim B. Olsen mener, at det er kritisabelt, at der fra myndighedernes side er »så stor inkonsekvens« i forhold til at stå fast på nogle »helt basale principper«.

»Karsten Lauritzen er kommet til den forkerte beslutning. Skatteministeren skulle have stået på de principper, som han tidligere har stået på. Jeg kan godt forstå, at det er svært, når man er under så stort pres, men jeg synes ikke, at en stat bør handle med kriminelle,« siger Joachim B. Olsen og tilføjer:

»Man må holde fast i, at det er myndighedernes opgave at udføre skattekontrol, hvor de har frie muligheder for at indgå samarbejde med andre landets myndigheder. Det er det, spor man skal forfølge, inden for de retsprincipper, som vi har og sværger til i den vestlige verden. Nogen gange glemmer vi måske værdien af dem i en tilstand af forargelse, som vi kan komme i. Det er, når det er svært, at det er vigtigt, at man står fast på sine principper.«

Der er i alt tale om oplysninger fra 320 danske sager, som vurderes at vedrøre mellem 500 og 600 skatteydere.