Udlands-danskere glemmes i SP-eventyr

Hvis du er dansker er bosat i udlandet, er det langt fra sikkert, at ATP har sendt et brev til dig.

Ingen penge fra SP-opsparingen endnu? Hvis du er udlandsdansker, skal du sandsynligvis selv tage kontakt til ATP. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På godt to uger har flere end to millioner danskere valgt at hæve deres særlige pensionsordning, SP.  Alle lønmodtagere, selvstændige og de fleste på overførselsindkomst har betalt bidrag til SP fra 1998 til 2003. Det er de penge, man nu kan få udbetalt.

Alle, som har en SP-konto hos ATP, har derfor automatisk modtaget et brev med et ansøgningsskema til udbetaling af pengene. Det gælder bare ikke for udlandsdanskere, selv om de har arbejdet i Danmark i den pågældende periode, skriver Flensborg Avis.

- Det skyldes primært, at vi i mange tilfælde ikke har de rigtige adresser på danskere i udlandet, og derfor har vi kun sendt brevet ud til de udlandsdanskere, som vi ved, at vi har den rigtige adresse på, siger Ellen Dalsgaard Zdravkovic, der er kundechef hos ATP.

Problemet er, at ATP i mange tilfælde ikke ved, hvilke adresser der er rigtige eller forkerte, og derfor opfordrer kundechefen udlandsdanskere til at ringe eller maile til ATP, hvis de vil have udbetalt deres SP-penge.

Regeringen gjorde det muligt for folk at hæve den særlige pensionsordning for at få gang i forbruget i Danmark. Tanken om, at udlandsdanskere nok ikke vil bruge deres SP-penge i Danmark, og at de derfor ikke får tilsendt ansøgningsskemaet automatisk, er derfor nærliggende.

- Det har jeg overhovedet ikke tænkt på, men det spiller absolut ingen rolle i den sammenhæng, siger Ellen Dalsgaard Zdravkovic til Flensborg Avis.