Dør SP-ordningen nu?

Op mod 90 procent af danskerne ventes nu at hæve SP-pengene. Dermed bliver det for dyrt at bevare ordningen for de få, der er tilbage, mener ATP.

Foto: Arkivfoto: Jan Jørgensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lars Rohde vurderer, at der ved årsskiftet kan være så få SP-penge tilbage i ordningen, at den bliver markant dyrere at administrere.

"Den massive lyst til at hæve sin SP sandsynligvis betyder, at kun 10 procent af kunderne i SP vil være tilbage i ordningen nytårsaften – svarende til cirka 300.000," hedder det i en pressemeddelelse fra Lars Rohde.

Han påpeger desuden, at det samtidig ser det ud til at være de største opsparinger, der bliver hævet, så gennemsnitssaldoen for dem, der endnu ikke har valgt at hæve, nu er på kun 8.600 kr.

De hævede opsparinger ligger i gennemsnit på ca. 18.000 kroner, og de resterende, små opsparinger vil give store udfordringer i forhold til de årlige driftsomkostninger, påpeger ATP-direktøren.

"Vi bliver nødt til drastisk at reducere valgmulighederne for at begrænse omkostningerne, ellers kan vi risikere at skulle tidoble administrationsudgifterne for de SP-kunder, der bliver tilbage. Det vil tage en meget stor andel af det fremtidige afkast. Derfor vælger jeg at nævne det nu. Alt andet vil være økonomisk uforsvarligt,” siger Lars Rohde.

På godt to uger har over 2 millioner danskere valgt at hæve deres SP-penge, og det er langt flere end forventet. Det svarer til, at 74 procent af kunderne i SP-ordningen allerede nu har valgt at trække deres penge ud af ordningen. Og tallet fortsætter med at stige dag for dag.

Muligheden for at hæve SP-opsparingerne blev indført med regeringens såkaldte Forårspakke og skulle stimulere væksten i samfundet. På daværende tidspunkt forventede politikerne, at 25 procent ville hæve pengene - et estimat, der nu viser sig at være alt for lavt.

Selv en undersøgelse fra ATP selv, der viste, at godt halvdelen ville hæve deres SP-ordning frem til nytår, er godt og vel overhalet.

Allerede nu koster den voldsomme og uventede interesse for at hæve SP-pengene et kursfradrag for de kunder, der hæver pengene.

"Konsekvensen af den overvældende interesse for SP-opsparingen er, at ATPs handelsomkostninger ved salg af værdipapirer har været væsentlig større end forventet. For at dække udgiften, der er forbundet med afviklingen af SP-depoterne, har ATP derfor valgt pr. 1. juni at indføre et kursfradrag. Kursfradraget er på 0,25 procent og svarer til cirka 34 kroner i gennemsnit pr. SP-kunde. SP-kunder betaler ikke kurtage eller andre gebyrer ved udbetalingen," skriver ATP.

Lars Rohde påpeger, at ATP har pligt til at dække de omkostninger, der er forbundet med SP-udbetalingen, og han pointerer samtidig, at både indtægterne og stordriftsfordelene i SP-ordningen forsvinder i takt med, at kunderne hæver deres penge. Og dermed stiger omkostningerne stiger markant.