Tusindvis af danskere har feriebolig i udlandet

Dobbeltmoral. »Nej,« bliver der sagt til mange udlændinge, som gerne vil købe et sommerhus i Danmark. Men samtidig køber danskere huse og lejligheder op i stort tal i mange andre lande.

Udenfor den lille spanske by Relleu bag Costa Blanca kysten er opført 120 nye boliger/ferieboliger med bl.a. fælles swimmingpool. De fleste, som har købt bolig her er udlændinge, der er dog også spaniere imellem. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jan Jørgensen

Mens Danmark med næb og klør i årtier har forsøgt at holde udlændinge væk fra danske sommerhuse, har danskerne selv gennem mange år købt lystigt op af ødegårde i Sverige, fincaer på den spanske solkyst, luksusvillaer ved den franske riviera eller ferielejligheder i Berlin.

Præcist hvor mange danskere, som har en ferie- eller helårsbolig i udlandet, fortaber sig lidt i tågen, fordi der ikke findes nogen officiel statistik på området.

Men Jan Larsen, som står bag hjemmesiden Udvandrerne.dk, skønner på baggrund af mange forskellige kilder, at mindst 50.000 danskere har en feriebolig i udlandet, og at tallet kommer helt op over 200.000, hvis man også tællere danskere med, som bor permanent i andre lande.

»Tallet steg kraftigt, da boligpriserne herhjemme skød i vejret. Men, hvad der er sket siden, er lidt usikkert, for en del har givetvis solgt deres udenlandske bolig af økonomiske grunde, mens andre måske omvendt har set de lave og faldende priser mange steder som en mulighed for at gøre et godt køb,« siger Jan Larsen.

Spanien er undtagelsen

Direktør Michael Nielsen fra Care Udland, som rådgiver danskere om boligkøb i andre lande, tror dog, at det samlede antal danskere, som ejer en feriebolig i andre lande, er gået tilbage siden finanskrisen begyndte.

»Spanien er dog en undtagelse. Her har ganske mange danskere købt en lejlighed eller et hus de senere år, fordi priserne er faldet ganske meget. De spanske banker har været presset til at sælge stort ud af boliger. Det har betydet, at mange danskere har købt boliger til attraktive priser,« siger Michael Nielsen.

Han anslår, at mindst 5.000 danskere har en feriebolig i Frankrig, og at endnu flere har det i Spanien, hvor priserne gennem mange år har været lavere end i Frankrig.

Alene i Sverige menes danskere at eje omkring 20.000 ødegårde, og der er i dag også en del, som har en feriebolig så fjerne steder som USA, Thailand, Australien eller Sydafrika.

Der er også mange kendte nuværende eller forhenværende danske toppolitikere, som ejer feriebolig i udlandet, selv om udlændinge holdes ude herhjemme.

Tidligere statsminister Poul Schlüter har eksempelvis feriebolig i Spanien, mens både økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R), tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og den danske EU-kommissær Connie Hedegaard (K) har ødegård i Sverige. En feriebolig i Frankrig har også fristet tidligere statsminister og nuværende generalsekretær for NATO, Anders Fogh Rasmussen (V).