Salg af sommerhuse til udlændinge stiger

Smuthul. På trods af det danske forbud mod at udlændinge køber sommerhuse i Danmark, får flere og flere lov til at trodse den danske særregel.

Især nordmænd har de senere år fået tilladelse til at købe danske sommerhuse som her ved Bisnap Strand på Vendsyssels østkyst. Foto: Henning Bagger Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Flere og flere udlændinge får fod under eget bord i danske sommerhuse. Det sker på trods af, at Danmark siden sin indtræden i det daværende EF har haft en særregel med et forbud mod, at udlændinge kan købe danske sommerhuse.

Men der er en mulighed for at få dispensation, som især nordmænd bruger. Antallet af norske købere, der er sluppet gennem forbuddet, er fordoblet fra 2011 til 2012, og i løbet af de seneste ti år har 779 udenlandske statsborgere fået lov til at købe et dansk sommerhus, mens 283 har fået afslag, viser en ny opgørelse fra Justitsministeriet.

De norske købere udgør langt den største gruppe med 406 køb, mens det trods stor interesse kniber for tyskere at få dispensation.

Traume spøger angiveligt stadig

Mens 77 procent af de norske ansøgere får et ja, gælder det kun for 66 procent af de tyske ansøgninger. Det skaber ærgrelse på Lolland Falster, hvor det kan være svært at få afsat fast ejendom.

»I sommerhalvåret har vi dagligt tyskere, der kommer ind i en af vores butikker og siger, at de gerne vil købe et sommerhus. Ofte har de lejet noget og vil købe noget tilsvarende,« siger ejendomsmægler Jørgen Danielsen, som driver fem Home-mæglere på Lolland Falster.

Han oplever, at tyskerne bliver temmelig forvirrede, når de får at vide, at det som udgangspunkt ikke er muligt.

»De kender jo ikke vores særregel og har svært ved at forstå den, når vi kan købe boliger i udlandet,« siger mægleren.

Direktør i erhvervsorganisationen Business LF, Anders Høiris, savner de udenlandske køberes penge.

»Turismen – især sydfra – kunne kaste adskillige millioner i kassen på Lolland Falster, hvis ikke vi havde den danske særregel, som besværliggør salg af sommerhuse til udlændinge,« siger han.

Både Jørgen Danielsen og Anders Høiris mener, at det er sværere for tyskerne at få dispensation end for nordmændene.

»Det er forbløffende, at flere tyskere får afslag end nordmænd. Det kan ikke være fordi, der er tættere tilknytning. Men vi er tilsyneladende ikke kommet os over traumet fra Anden Verdenskrig, der gør, at vi ikke vil sælge til udlændinge,« siger Anders Høiris.

Aktiv indsats rettet mod Norge

I den anden ende af landet gør mæglerne efterhånden også en aktiv indsats for at få fat i de norske købere. Blandt andre Homes forretninger i Hals, Sæby og Hjørring annoncerer på det norske handelssite finn.no og oplever en stigende interesse.

»Vi har gennem de seneste to år fået flere og flere henvendelser fra Norge, og så begyndte vi at annoncere deroppe,« fortæller ejendomsmægler Allan Kvistborg Jespersen fra Home i Hals.

Ifølge ham er der norske købere til huse i alle prisklasser, og selv om Justitsministeriets tal kun går frem til og med 2012, vurderer mægleren, at stigningen er fortsat.

»Sidste år gik hvert fjerde sommmerhus, vi solgte, til en nordmand, og i år er det hvert tredje. De køber på grund af familiære relationer, eller fordi de er på ferie og bliver glade for det. Og så spiller det også ind, at husene er billige,« siger han.

Mens finanskrisen siden 2006 kappede tocifrede procenter af de danske boligpriser, har det norske boligmarked kun kendt en retning: opad. Derfor synes nordmændene, at de får meget for pengene, bekræfter Tanja Kot Valand, som i december overtog et sommerhus i Hou tæt ved Hals.

»Priserne er gode. Efter finanskrien er danske huse billige i forhold til de norske. Her har vi ikke mærket finanskrisen overhovedet,« fortæller hun.

Som dansk født havde Tanja Kot Valand ingen problemer med at købe sommerhus i Danmark. Men hun undrer sig over de danske restriktioner.

»Der er rigtig meget til salg, og vi har ofte tænkt på, hvorfor Danmark ikke åbner for udenlandske købere, så de kunne få nogle af husene solgt,« siger hun.