Store smæk til risikovillige pensionskunder

Pensionsordninger uden garantier og udenfor de solidariske ordninger fik store tab i 2008.

Det har været dyrt at have en unit link-pension uden garanti i 2008. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De står kun for 10 procent af de samlede pensiosopsparinger. Men de står også for 40 procent af de samlede tab, som danskernes pensionsopsparinger led i 2008.

Der er tale om det seneste skud på pensionstræet - såkaldte unit link-pensioner, som i deres rene form er kundens egen investering i aktier eller obligationer uden nogen garanti for afkast.

Tabene er beregnet for Morgenavisen Jyllands-Posten af Nordea Liv & Pension, og de viser, at der er kontant afregning for de nye pensionsprodukter, når aktiekurserne går op eller ned.

Derimod bliver pensionskunder med traditionelle pensioner med såkaldte ydelsesgarantier beskyttet mod direkte tab af de kollektive bonusreserver, som der blev brugt flittigt af sidste år.

Selv om risiciene i nedgangstider for de markedsbaserede produkter er velkendte, er seniorøkonom i Nordea Liv & Pension Søren Dijohn overrasket over omfanget af tabene.

"Det viser med al tydelighed, at tabene for markedsbaserede produkter kan været meget markante," siger Søren Dijohn til avisen.

Ifølge undersøgelsen er det de unge pensionskunder, der har tabt flest penge, fordi det især er dem, der i håb om høje afkast har valgt de mere risikofyldte markedsrenteprodukter. Men de unge har også flest år til at indhente tabene.

Derimod er det en dårlig kombination at være over 55 år og have en opsparing udelukkende i et markedsrenteprodukt med en høj aktieandel.

Indehaver af det uafhængige rådgiverfirma Prisas Claus Silfverberg mener, at de store tab er et udtryk for en "horribel rådgivning.

"Dette er atter et eksempel på finansielle produkter, hvor investorerne har hele risikoen, mens udbyderne får stor indtjening. Omkostningerne for unit link-produkter ligger ofte på 2-4 pct., og alene de beløb ødelægger en stor del af fidusen," siger Claus Silfverberg til avisen.