Eksperter: Drop pensionsopsparing

Det er lige nu en bedre forretning rent privatøkonomisk, at afvikle gæld i boligen, end at spare penge op på traditionalle pensionsordninger. Derfor råder flere eksperter til, at, man helt dropper eller i hvert fald reducerer sin pensionsopsparing mest muligt i år.

Drop opsparingen - og se at få betalt gælden i boligen, lyder rådet fra en privatøkonomisk ekspert. Fold sammen
Læs mere
Foto: Modelfoto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er lige nu en direkte dårlig forretning at spare op til alderdommen på store og gængse pensionsordninger. Derfor opfordre flere eksperter folk til at se sig om efter andre måder at spare op på. Man kan eksempelvis få et bedre afkast og en mere solid privatøkonomi på længere sigt, hvis man afvikler boliggæld, eller sparer op i obligationer på egen hånd.

På en traditionel pensionsordning hos eksempelvis PFA Pension får man således for tiden kun 3,0 procent i årligt afkast efter skat. Hos Danica, Danmarks største pensionsselskab, er man kun lovet beskedne 1,5 procent i afkast i år.

Men har man fastforrentet 30-årigt lån i sin bolig, er renten lige nu oppe på 5,5 procent. Det svarer til 3,7 procent efter skat, eller mere end dobbelt så meget som Danica giver i afkast på deres pensioner.

»Så det er en bedre forretning at afdrage boliggæld, end at spare på pensioner. Af samme grund bør mange stille deres pensionsopsparing i bero lige nu, hvis det kan lade sig gøre,« siger direktør Rune Wagenitz Sørensen fra Økonomiråd.

Har man ikke boliggæld at afdrage, kan man med fordel købe obligationer på sin pensionsopsparing på egen hånd. En 30-årige seks procent obligation ligger lige omkring kurs 100 nu, og giver derfor tæt ved fem procent i årlig rente efter pensionsskatten på 15 procent er betalt.

Også det er langt mere, end de tre eller 1,5 procent, som landets store pensionsselskaber tilbyder.

Der er så en risiko for, at seks procent obligationer udtrækkes og man skal geninvestere penge igen. Men den risiko er værd at tage med. Aktier kan man selvsagt også købe, men så er der tale om en helt andet og langt større risiko.

Direktør Preben Søgaard fra firmaet Pensionspartner er enig i, at det lige nu ikke er nogen særlig god forretning, at spare penge på pensioner, hvis man samtidig har gæld ved siden af.

»Det er rigtigt, at de i mange tilfælde bedre kan betale sig at afvikle gæld. Men man skal så lige tænke på, at det i år er sidste mulighed for at indskyde ubegrænsede summer på ratepensioner. Til næste år sættes der et loft over de maksimale indskud på 100.000 kroner, lige som marginalskatten sættes ned, så fradragsværdien af indbetalinger bliver mindre,« siger Preben Søgaard.

Han tilføjer, at man også er nødt til at se afkastet på pensionsordninger over en periode.

»Det er rigtigt, at afkastet lige nu er meget beskedent. Men måske bliver det bedre til næste år. Man er nødt til at se det over en længere periode,« siger Preben Søgaard.

Til næste år kan det dog blive en endnu dårligere forretning at spare op på pensioner. I dag skal der således betales helt op til 59 procent i skat på renter, hvis man har positiv kapitalindkomst - altså flere renteindtægter end udgifter - og betaler topskat.

Men denne øvre skattegrænse sænkes til 52,5 procent fra og med næste år. Men endnu vigtigere for de fleste er, at der også indføres et bundfradrag på 40.000 kroner per person, sådan at man først skal betale 52,5 procent i skat af renteindtægter over denne grænse, selv om man betaler topskat . Renteindtægter under 40.000 kroner om året vil med andre ord fra nytår »kun« blive beskattet med 37,5 procent.

»Det er betydeligt mindre end før. Så fremover skal man nok til at tænke i helt nye baner, hvor en kombination af fri opsparing og pensionsopsparing bliver mere interessant,« siger Preben Søgaard.

Deltag i debatten om pensionsopsparing