Det grå guld hårdt ramt af pensionstab

Finanskrise og blødende aktiekurser åd sidste år 70 milliarder kroner af danskernes pensionsopsparing - de fleste hos personer tæt på pensionisttilværelsen.

Det er især pensionskunder, som allerede er gået på pension, eller hvor pensionen er nært forestående, som er blevet ramt af pensionsselskabernes store tab i fjor. Fold sammen
Læs mere
Foto: Arkivfoto: Linda Henriksen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De danske pensionsselskaber og -kasser tabte 70 milliarder kroner af kundernes penge på gulvet sidste år. Det svarer til 3,1 procent af den samlede opsparing og skyldes primært det gigantiske fald i kurserne på aktier og udenlandske kreditobligationer. Det viser nye tal fra Finanstilsynet.

Uheldigvis er det især danskere med kort tid til pensionisttilværelsen, som har haft deres pensionsopsparing på en lidt for effektiv slankekur:

»Ja, aldersgruppen 55 til 64 år står for et tab på 25 milliarder kroner ud af det samlede tab på 70 milliarder kroner – eller mere end en tredjedel. Det skyldes, at deres pensionsformue er forholdsvis stor,« siger seniorøkonom i Nordea Liv & Pension, Søren Dijohn.

Endnu værre ser det ud, hvis man medtager tabet blandt de personer, som allerede er gået på pension, men som fortsat har penge under forvaltning hos et pensionsselskab. Her lyder tabet på 14 milliarder kroner.

Det samlede tab for personer tæt på eller på pension er altså 39 milliarder kroner – 56 procent af det samlede tab.

Tabet er ekstra uheldigt, fordi regeringen indfører et loft over indbetalingerne til ratepensioner.

»De mange berørte får vanskeligt ved at indhente det tabte gennem forhøjede pensionsindbetalinger i 2010 og frem. For denne gruppe er 2009 i høj grad sidste chance for at spare tilstrækkeligt op i en ratepension,« siger Søren Dijohn.