PFA giver Danica baghjul på afkast

PFA Pension skaber fortsat stor afkastforskel til Danica Pension i 2016, men der findes også alternativer til de traditionelle selskaber, det skriver Jørgen Svendsen, der fast skriver om pension og forsikring for Berlingske Business.

Jørgen Svendsen, Uddannet aktuar og direktør i AFPR, Forsikringsmægler. Han rådgiver inden for forsikring og pension. Han skriver fast for Berlingske Business om forsikring og pension. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jakob Dall
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danicas kunder har i årevis lagt pensionsryg til afkastklø i konkurrencen med PFA Pension, og det har fået mange store firma­kunder til at flytte medarbejdernes pensions­aftaler til PFA Pension.

I 2014 erkendte Danica omsider de ringe resultater og lover kunderne »bod og bedring«. Investeringsdirektøren fik skylden, og Danica rekrutterede et nyt investeringshold, som kom på plads i 2015. Et nyt investeringshold, som også omfatter to af PFAs ­investeringseksperter, og den manøvre fik stor medieomtale, som gav anledning til lidt bekymring blandt PFAs kunder – som ser det som et forsøg på at »kaste grus« i PFAs afkasthjul.

PFA bedst fra start

Nu er der gået et år efter disse store udskiftninger i persongalleriet, og det er nærliggende at se, om der kan findes nogen tendenser på ændring i styrkeforholdet mellem PFA og Danica.

En midtvejsmåling viser, at det er PFAs investeringsteam, som er kommet klart bedst fra start.

Forskellen var særligt stor i anden halvdel af 2015, hvor PFA skabte en stor afkastforskel til Danica. Og de nyeste afkasttal viser, at det billede gentager sig i 2016 opgjort frem til 25. maj. I de første fem måneder af 2016 har PFA givet pensionskunderne ca. en procent mere i kundeafkast sammenlignet med Danica på de mest kundepopulære opsparingsprodukter i markedsrente.

I tabellen ses, at AP Pension er kommet allerbedst fra start, PFA ligger næstbedst, og Danica ligger i midten.

I bunden af afkastskalaen finder vi ­Nordea og SEB Pension. De to sidstnævnte pensionsselskabers afkast for 2016 er imidlertid kun opdateret frem til ultimo april. Når de får medregnet afkaststigningerne og bliver opdateret for maj måned, vil det pynte lidt på afstanden til de bedste.

Investeringsforeninger som BLS Capital Globale Aktier kan være et alternativ til pensionsselskabernes investeringsteam for den risikovillige og langsigtede pensionsinvestor.

Fristende at tage større risiko

Det historiske rentefald med det aktuelle lave renteniveau har betydet, at investering i traditionelle obligationer gør det umuligt at opnå høje afkast på obligationer de næste ti år, og som en konsekvens af dette er det ­fristende at overveje mere risiko og altså færre obligationer og flere aktier i porteføljen. Set i bakspejlet de seneste fem år ville 100 procent i aktier frem for de viste blandede pensionspuljer have været en givtig investeringsstrategi. I tabellen er der i sammenligningen vist afkastet i BLS Globale Aktier. Som det ses har denne investeringsmulighed i gennemsnit de seneste fem år årligt ­leveret dobbelt så meget i afkast som det mest ­populære opsparingsprodukt hos Danica.

Som pensionskunde er det vigtigt, at du får placeret din pensionsformue hos den dygtigste investor. Det er også vigtigt, at man som langsigtet pensionsopsparer har appetit på en stor andel af aktier i porte­føljen. Alt for mange pensionskunder er ligefrem bange for aktier, og derfor vælger de at »investere« i kontanter eller »sikre« obligationer. Man ender med at blive en fattig pensionist, hvis man ikke får valgt rigtigt.