Nykredit ser lovende tegn for boligmarkedet

Nykredit melder sig i koret af stemmer, der synger et opsving på boligmarkedet ind. Ifølge bankens indeks over huspristilliden er der lysere tider på vej, og banken tror på en stigning i huspriserne på knap 1 pct. i år.

Foto: Torben Christensen. Villaer på Carl Langesvej i Valby.
Læs mere
Fold sammen

Indekset steg til 14,1 i juli fra 8,8 i juni og har dermed ligget i positivt territorium i over et år, skriver Nykredits boligøkonom Joachim Borg Kristensen i en kommentar.

- Stigningen i huspristilliden skal ses som et af flere lyspunkter på boligmarkedet. I april steg huspriserne for landet som helhed for fjerde måned i træk, og over det seneste år er de steget med 2,4 pct., skriver Joachim Borg Kristensen.

Handelsaktiviteten er dog fortsat lav, noterer han, selv om antallet af boliger til salg steg mere end 10 pct. i første halvår.

Nykredit-økonomen henviser samtidig til stigende forbrugertillid og lovende detailsalg som tegn på en bedring på boligmarkedet.

- I forbrugertillidsindikatoren spørger Danmarks Statistik blandt andet til danskernes syn på situationen i dansk økonomi om et år sammenlignet med i dag. Med en enkelt undtagelse har de i snart halvandet år haft forventninger om vækst i den samlede økonomi, hvilket understøtter forventningerne til boligmarkedet. Indtil videre har det dog ikke materialiseret sig i de faktiske væksttal, erkender Joachim Borg Kristensen.

Nykredit estimerer, at 2013 som helhed vil byde på en prisstigning på 0,9 pct. i forhold til 2012. Stigningerne vil være størst i Københavnsområdet og Østjylland og mindst i Sydjylland samt Vest- og Sydsjælland. Ejerlejligheder ventes at stige 4,1 pct. i pris.

Der er dog stor usikkerhed i tallene, erkender boligøkonomen.

- Aktiviteten holdes nede af en svag beskæftigelse, som formentlig kun vil stige svagt fremadrettet, da vækstudsigterne for Danmark trods alt er afdæmpede. En tillidsdrevet fremgang på boligmarkedet bidrager til denne usikkerhed - en pludselig tillidskrise som følge af en længerevarende dansk recession, opblusning af den europæiske gældskrise eller lignende vil kunne vende billedet i løbet af kort tid. Dette er dog ikke vores hovedscenarie, skriver Joachim Borg Kristensen.

/ritzau/FINANS