Nye obligationer på vej til boliglån

Hvis man står foran at skulle optage eller omlægge boliglån, gælder det om at være opmærksom på, at der snart kommer helt nye obligationer på markedet herhjemme, som får en lidt dårligere kurs end de gamle.

Der er helt nye obligationer på vej. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Snart kommer der helt nye bygge- og boligob­ligationer på markedet herhjemme. Det skal alle boligejere, som overvejer at omlægge lån, som skal belåne friværdier, købe nyt hus eller ny lejlighed, eller som skal skifte boliglån af anden grund, være opmærksom på. Men nyheden er også vigtig for alle, der sparer op i obligationer, fordi renten på de nye obligationer er højere end på de gamle.

Det er om få måneder, at der åbnes helt nye 30-årige serier af obligationer, der skal overtage rollen fra de i dag så populære 2041-papirer, som op mod en tredjedel af alle huse og ejerlejligheder i dag er finansieret med. De nye obligationer får løbetid til 2044. Denne fornyelse finder sted hvert tredje år og skal i år finde sted ved udgangen af august. Der kommer også nye 20- og 10-årige lån. De kommer til at hedde 2034 og 2024, mod 2031 og 2021 i dag.

De nye 30-årige obligationer ventes at åbne i kurser, som er måske ét eller to kurspoint lavere end på de nuværende papirer. Så det er en klokkeklar fordel at tage de gamle serier, og undgå de nye, så længe det kan lade sig gøre, hvis man skal låne penge.

»Det er helt klart noget, man skal være opmærksom på. De nye obligationer vil få en lidt dårligere kurs, fordi deres løbetid i starten er tre år længere. Samtidig er likviditeten i de nye papirer dårligere end i de gamle og meget store serier. Så hvis folk står foran at skulle optage et nyt lån, kan de lige så godt gøre det inden alt for længe, og senest ved udgangen af august,« siger afdelingsdirektør hos Nykredit, Sune Worm Mortensen.

Det gælder om at få et lånetilbud

Hos BRFkredit siger seniorøkonom Mikkel Høegh på tilsvarende vis, at boligejerne skal være meget opmærksomme på dette.

»Skal man låne penge hos realkreditten inden for det næste års tid, så gælder det om at få et lånetilbud i de gamle obligationer før udgangen af august. Lånetilbuddet gælder i tre måneder, når der er serieskifte, så man kan bruge de gamle og billigere obligationer helt frem til november i år,« siger Mikkel Høegh.

Det vigtige for boligejerne er, at de nye papirer med løbetid til 2044 i begyndelsen handles til lidt lavere kurser end de eksisterende papirer. Dermed får de en højere rente og højere ydelse. Renten på de nye serier kan godt blive omkring 0,25 procentpoint højere, og det kan godt blive til mange penge på et typisk lån til én million kroner, som løber i 30 år. Man skal således betale 2.500 kroner mere om året, eller 75.000 kroner over 30 år – på lån til bare én million kroner. Samtidig vil man med de nye obligationer få en restgæld, der er 10.000 kroner større per million, som det drejer sig om, hvis de åbner bare ét kurspoint lavere end de gamle obligationer.

Højere rente på de nye obligationer

Selv om løbetiden på den nye obligation vil være næsten 33 år, nemlig frem til den udløber i år 2044, vil husejerne kun skulle betale deres lån i 30 år. Det samme gælder for obligationer med kortere løbetider.

For alle med formue, som sparer penge op i obligationer, er det en fordel at vente på de nye papirer, fordi de får en højere rente. Men de vil så også have en lidt højere risiko og større følsomhed over for kursudsving.