Hver tredje økonom dumper afdragsfrie lån

Hver tredje økonom i Ritzaus økonomiske panel vil afskaffe de afdragsfrie boliglån.

Foto: Morten Germund
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Står det til hver tredje af økonomerne i Ritzaus økonomiske panel, så skal danske boligejere ikke kunne slippe for at betale af på deres boliglån.

32 procent af økonomerne ser gerne, at de afdragsfrie boliglån bliver afskaffet.

Heriblandt Carsten Heyn-Johnsen, netop pensioneret lektor fra Aalborg Universitet. Han frygter konsekvenserne for dansk økonomi, hvis renten stiger, fordi så mange vælger de meget usikre lånetyper.

"Boligejere med afdragsfrie lån og flekslån har det problem, at lånene skal refinansieres. Hvis den korte rente stiger, så vil en del af dem helt sikkert komme i vanskeligheder, fordi deres budget ikke tillader, at deres udgifter vokser," siger han.

Derfor ser han gerne, at de afdragsfrie lån afskaffes, så ikke flere boligejere havner i fælden.

Resten af Ritzaus økonomiske panel - 68 procent - vil dog gerne beholde lånene, som rigtig mange boligejere benytter sig af.

"Jeg går generelt ind for, at forbrugerne skal have et bredt udvalg af lånemuligheder," siger Jes Asmussen, cheføkonom i Handelsbanken.

Han deler dog bekymringen for, hvad der kommer til at ske, når renten stiger.

"Grundtanken om de afdragsfrie lån var, at de skulle udgøre omkring 15 procent af den samlede lånemasse, så det er klart, at der er et eller andet, der ikke er forløbet, som det skulle," siger Jes Asmussen.

Ifølge Realkreditrådet var 54 procent af lånene til de danske boligejere afdragsfrie ved udgangen af fjerde kvartal sidste år.

Heraf udgjorde de allermest risikable lån - de afdragsfrie flekslån - alene 42,9 procent af det samlede udlån.

"Problemet er nok, at man ikke har levet op til målsætningen om, at man i princippet skulle have råd til at betale et fast forrentet lån for at få et afdragsfrit lån," siger Jes Asmussen.

I alt har 37 økonomer svaret på spørgsmålet. 12 mener, at de afdragsfrie lån bør afskaffes, mens 25 gerne vil beholde dem.