Nu stiger huspriserne i hele landet

Opturen på boligmarkeder har bredt sig til alle regioner i landet. Nordjylland har oplevet de højeste prisstigninger på huse i årets første kvartal. Men boligboblen truer de københavnske lejligheder.

Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Boligmarkedet følger nu trop med Danmarks gryende opsving. Prisen på huse her nu bredt sig til hele landet med Nordjylland i front i årets første kvartal. Her steg huspriserne med 3,2 procent, mens i de i hovedstadsområdet steg med 2,8 procent fra fjerde kvartal 2014 til første kvartal 2015.

Mindst steg de i Region Sjælland med 1,3 prcoednt, fremgår det af tal fra Danmarks Statistik.

Priserne på lejligheder løber fortsat stærkere end huspriserne. På landsplan steg de med 3,8 prcoent - mest i Region Syddanmark med 6 procent samt Region Hovedstaden med 4,4 procent. Og hovedstandes lejligheder giver stadig frygt for en boligboble blandt andre hos Danske Banks cheføkonom Steen Bocian, der var den første til at advare mod usundt hurtige prisstigninger i København og på Frederiksberg.

»Sammenligner man prisudviklingen på lejligheder i København med huse på Vest- og Sydsjælland, så er det tydeligt, at det danske boligmarked er voldsomt skævvredet. Om der er tale om en boble på boligmarkedet i øjeblikket er det desværre vanskeligt at give et entydigt svar på - risikoen er bestemt til stede, men dog kun i København, Aarhus og Aalborg. Vi har ikke at gøre med en landsdækkende boble, hvis der er tale om en boble. Uanset om der er tale om en boble eller ej, så skal man være opmærksom på, at de forhold som aktuelt  driver priserne på særligt lejligheder op, kan ændre sig. Hvis renten om nogle år begynder at stige mere markant, så kan priserne i de store byer desværre godt falde ganske meget,« skriver han i en kommentar til tallene.

Steen Bocian råder til at være forsigtig ved køb af fast ejendom i storbyerne over de kommende kvartaler.

»Priserne er høje, og de er muligvis også for høje,« konkluderer han.

Den mindste stigning for lejlighedernes vedkommende var i Region Midtjylland med 1,3 procent.

Den landsdækkende boligoptur har foreløbige tal fra ejendomsmæglere allerede signaleret. Men Danmarks Statistiks tal regnes for at være de mest endelige - dog med risko for en afvigelse på 0,3 procent ved den endelige revison af huspriserne.

Boligøkonom Joachim Borg Kristensen fra Nykredit kalder tallene for »en kraftigt prisvækst i løbet af blot tre måneder.«

»Rentefaldet i årets begyndelse er en meget væsentlig årsag. Siden 2011 har boligmarkedet dog været igennem en stabiliseringsfase, hvor prisfald gradvist er blevet vendt til prisstigninger rundt omkring i landet. Over de seneste tre år er landets huspriser således steget med 10 procent i gennemsnit. Det er en mærkbar fremgang på ca. 190.000 kr. for et gennemsnitlig enfamiliehus. Men priserne er alligevel 12 procent lavere i sammenligning med toppen i 2007,« skriver han i en kommentar.

Dermed er der masser af boliger, der stadig er billigere end da boligmarkedet toppede. Ifølge en opgørelse fra Bolius, boligejernes videnscenter, er det kun i Aarhus, Aalborg, Morsø og Frederiksberg Kommune, at boligpriserne nu er oppe på samme niveau som inden finanskrisen i 2008. Væst ser det ud for boligejere på Langeland, hvor priserne stadig skal stige med 57 procent for at komme op på niveauet fra tredje kvartal 2007.

Joachim Borg Kristensen påpeger også, at landsdelstallene dækker over, at der stadig er kommuner og områder med prisfald.

På den negative side tæller det, at ejerlejlighedspriserne i København er 10 procent højere end for et år siden.

»Sammenlagt er de steget med 35 procent over de seneste tre år. Det giver anledning til bekymring, fordi der er risiko for en spekulativ adfærd blandt købere i centrale bydele. Vi forventer dog ikke en ny boligboble i København, fordi der i dag er en række formildende omstændigheder. Efterspørgslen efter centralt beliggende boliger er således sprunget i vejret, og der er grundlæggende en mangel på boliger. Nybyggede boliger med dyrere kvadratmetre fylder desuden mere end hidtil. Men risikoen for en lokal boligboble er tiltaget siden årsskiftet, hvilket Nationalbanken også i utvetydige vendinger gjorde opmærksom på tidligere på ugen,« skriver boligøkonomen.