Bliver børnene beskattet, hvis vi køber deres hus?

Grådighed ved bolighandel internt i familien kan få Skat til reagere.

Ved bolighandel inden for familien kan der være tale om en gave, hvis prisen ikke afspejler handelsværdien. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

? I forbindelse med, at vor datter og svigersøn skal købe en del af vores landbrugsejendom, vil vi gerne hjælpe dem af med deres parcelhus, som de hidtil ikke har kunnet sælge.

Huset er vurderet til kr. 1.030.000 i ejendomsværdi. Vi kan så læse os frem til, at man kan handle indenfor 15 procent, uden der er tale om at skulle betale gaveafgift. Vi vil imidlertid godt betale det, den er sat til salg for, nemlig kr. 1.445.000. Dette af hensyn til, hvis vi senere sælger den, uden selv at have boet i den og derved kan undgå at betale skat af eventuel gevinst.

Men så ser det ud til, at datter og svigersøn kan risikere at blive beskattet af gevinsten fra de 15 procent tillæg på ejendomsværdien. Kan det virkelig være rigtigt, at vi ikke kan købe til ejendomsmæglervurdering uden sådan et problem?

Med venlig hilsen C.

! Ved vurderingen af, om der er givet en gave, ser man på handelsværdien. Er der betalt handelsværdien, så er der notorisk ikke en gave.

Da en handelsværdi ikke altid umiddelbart kan fastslås, opererer Skat med nogle hjælperegler. De to vigtigste hjælperegler er ejendomsvurderingen plus/minus 15 procent for fast ejendom og formueskattekursen for aktier, som ikke er noteret på en børs. Disse regler har i dag udviklet sig således, at skatteyderen har ret, men ikke pligt, til at anvende ejendomsvurderingen plus/minus 15 procent henholdsvis formueskattekursen, såfremt skatteyderen ikke har anden indikation af handelsværdien.

En udtalelse fra en ejendomsmægler om værdien af en bestemt fast ejendom udgør en sådan indikation, og det gør principielt anvendelsen af ejendomsvurderingen plus/minus 15 procent uanvendelig. Findes der ikke en indikation, skal Skat acceptere anvendelsen af ejendomsvurderingen plsu/minus 15 procent.

I det af dig beskrevne tilfælde har jeres datter og svigersøn en ejendom, som hos en ejendomsmægler er sat til salg for 1.445.000 kroner. Dette er indikatoren for husets handelsværdi, og Skat kan som udgangspunkt ikke kritisere denne værdi. Måtte det virkelige forhold være, at mægleren i lang tid har tryglet om at få lov til at udbyde ejendommen til en lavere pris, eller sælger I meget kort tid efter købet ejendommen til en væsentlig lavere værdi end de 1.445.000 kroner, så kan Skat godt tilsidesætte den aftalte købesum. Tilsidesættes de 1.445.000 kroner, vil beskatningen ske ud fra ejendommens reelle handelsværdi, og den kan være noget ganske andet end ejendomsvurderingen plus 15 procent.

Ellers ligner det for jer en win-win-situation. Jeres datter og svigersøn får et godt tilskud til at betale realkreditgælden, I får en høj anskaffelsessum, som minimerer den skattepligtige fortjeneste ved et senere videresalg, og skulle skæbnen være så hård, at I får et tab, så har I en landbrugsejendom, hvorpå der til sin tid sikkert er en fortjeneste, som tabet kan modregnes i. De nævnte forhold kan måske også være det, som får Skat til at se lidt nærmere på jeres køb af jeres datter og svigersøns ejendom.

Med venlig hilsen Erik Øvlisen, advokat (H), www.ForumAdvokater.dk