Konservativ boligskat får uventet støtte fra venstrefløjen

Konservativt forslag om skat på gevinsten ved salg ejerbolig finder støtte på den modsatte politiske fløj.

ARKIVFOTO Fold sammen
Læs mere
Foto: Kasper Palsnov
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et af de varmeste emner blandt landets tusinder af boligejere er den løbende ejendomsskat, og derfor har et konservativt forslag om en ny skattemodel fået stor opmærksomhed. Og dele af forslaget får nu støtte fra den modsatte politiske fløj.

Arbejderrbevægelsens Erhvervsråd, AE, støtter den del af forslaget, der erstatter den nuværende ejendomsværdiskat af en skat på den gevinst, en boligejer måtte få ved salg af en bolig.

»Elementet om at droppe ejendomsværdiskat og indføre en avancebeskatning, som både gælder ejerboliger og andelsboliger, synes vi er et fornuftigt forslag,« siger analysechef Jonas Schytz Juul.

Han synes, at forslaget giver god mening i lyset af det skattestop, som ejendomsværdiskatten har været omfattet af siden 2001. Til gengæld vil han ikke pille ved den separate skat på grundes værdi, den såkaldte grundskyld.

»Når vi har et skattestop på ejendomsværdiskatten, så er der jo alligevel hældt cenment ned over den del af det boligbeskatningen. Den er også svær for folk at forstå, så den kunne man erstatte med avancebeskatning og så have den løbende grundskyld ved siden af,« siger Jonas Schytz Juul.

Han forsvarer grundskylden dels med at den skal være med til at finansiere velfærdssystemet, dels at den ikke er forvridende i forhold til andre skatte på aktiver.

»De konservative lægger jo op til en skattelettelsen til boligejere på ni mia. kr., og det kan vi ikke støtte. Grundskylden er den mindst forvridende skat, som vi opkræver, og det er også en skat på samfundsskabe værdistigninger. Hvis man ikke har løbende skat på grunde, så ville det være endnu mere skævvredet i forhold til kapitalbeskatning osv.,« siger Jonas Schytz Juul.

Han er dog også opmærksom på, at Skatteministeriet lige nu arbejder på en mere forståelig og retfærdig måde at fastsætte værdien af grunde på. Især i områder, hvor der ikke handles byggegrunde men kun grunde med huse på kan det være svært at fastsætte værdien alene af grunden.

Jonas Schytz Juul vurderer, at det vil være lettere for danskere at forstå en beskatning af gevinsten på en bolig ved salg fremfor en løbende beskatning af en værdistigning, der ikke er realiseret.

»Der har været stor politisk modvilje mod at diskutere boligskat. Så det er måske slet ikke realistisk at genindføre den gamle ejendomsværdiskat,« siger han.