Kan man planlægge arv uden arveafgift?

Gaver kan anvendes til overdragelse af formue, men pas på med at love for meget på én gang.

Arveafgiften kan gøres mindre ved at give gaver til familien, men der er grænser. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Nissen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

? I TV-programmet »Penge« på DR1 blev for et par uger siden vist et eksempel på, hvordan man over en årrække kunne overdrage sit hus til arvingerne, så der, når husejerne havde sagt det sidste farvel, og der skulle arves, ikke skulle betale arveafgift. Det var en privat person, der fortalte om sit lovlige arrangement, og hun ville, når alt i huset var overdraget arvingerne, på samme måde overdrage sit sommerhus (eller også var det omvendt).

Jeg vil være glad for på tryk at se, hvordan man gør.

Med venlig hilsen K.

! Vi får ofte denne type spørgsmål i Brevkassen. Når der gives en gave, skal der som udgangspunkt enten betales skat eller gaveafgift.

For gaver i den nærmeste familie kan gives mindre beløb. Giver du gaver over det afgiftsfri beløb, skal der ske gaveanmeldelse til Skat, og der skal betales en gaveafgift. Gaver uden for gaveafgiftskredsen bliver indkomstbeskattet. Dette gælder til overraskelse for mange også for søskende.

Arveafgift (som i dag kaldes boafgift) skal betales af beholdningen i dødsboet, idet der dog er et bundfradrag på 268.900 kr. pr. afdød. Ægtefæller og velgørende foreninger betaler ikke boafgift, den nære kreds betaler 15 procent og andre 36,25 procent.

I nogle familiehandler ses det, at betalingen for f.eks. et sommerhus sker ved udstedelse af et gældsbrev. Det barn, der køber, påtager sig en gæld til forældrene, som sælger. Gældsbrevet kan så tilbagebetales ved almindelige afdrag, men det kan også nedskrives med afgiftsfri gaver. Hvis et sommerhus er overdraget til en søn og en svigerdatter, kan hver af forældrene vælge at give en afgiftsfri gave en gang om året - for 2014 vil dette beløb samlet for begge giver og begge modtagere udgøre 161.400 kroner.

Det må dog ikke være aftalt, at der skal gives en årlig gave, for så betragtes gaven som ydet, og gaveafgift skal beregnes af det samlede beløb. Prisen for denne model er jo, at ejerskabet overgår til modtageren, som ikke på forhånd kan vide, om der ydes mere end den gave, der gives lovning på ved overdragelsen.

Det er et krav, at gavegiver faktisk har en formue, som kan gøres til genstand for gaveydelsen. Hvis huset kun ejes af den ene af forældrene, kan fremgangsmåden kun praktiseres for denne.

Med venlig hilsen Allan Ohms, advokat (H), www.ForumAdvokater.dk

Beløbsgrænser og afgifter for gaver:

Hvem kan du give gave uden afgift?

Op til 59.800 kr. i 2014 (58.700 kr. i 2013) uden afgift. 15 pct. i afgift af beløb derover.
• Børn, børnebørn, oldebørn, tipoldebørn osv.
• Stedbørn og deres børn, børnebørn, oldebørn, tipoldebørn osv.
• Den længstlevende ægtefælle til dit afdøde barn eller stedbarn.
• Dine forældre.
• Personer, som du har haft fælles bopæl med de sidste to år, før gaven blev givet. I skal bo sammen, når gaven gives.
• Personer, som du tidligere har haft fælles bopæl med i mindst to sammenhængende år, og hvor samlivet er ophørt, fordi den ene af jer er flyttet på institution.
• Plejebørn, som har haft bopæl hos dig i mindst fem sammenhængende år, hvis opholdet begyndte inden plejebarnet var fyldt 15 år. Højst en af plejebarnets forældre må have haft bopæl hos dig sammen med plejebarnet.

Op til 59.800 kr. i 2014 (58.700 kr. i 2013) uden afgift. 36,25 pct. i afgift af beløb derover.
• Dine stedforældre.
• Dine bedsteforældre.

Op til 20.900 kr. i 2014 (20.500 kr. i 2013) uden afgift. Beløb derover skal der betales 15 pct. i afgift af. • Dit barns ægtefælle.
• Dit stedbarns ægtefælle.

Ingen beløbsgrænse eller afgift.
• Din ægtefælle eller registrerede partner. Papirløst samliv betragtes ikke i noget tilfælde som ægteskab.
Undtagelser: Hvis I er skilt eller separeret, når gaven gives, skal modtageren betale almindelig indkomstskat af gaven.

Hvis udbyttet tilfalder en anden end modtageren, skal I betale 15 pct. i gaveafgift af beløb over 59.800 kr. i 2014 (58.700 kr. i 2013).