Huspriserne fulgte næsten med lejlighederne i 2014

Første opgørelse af ejendomspriser for hele 2014 viser en behersket stigning generelt på både huse og lejligheder. I hovedstadsområdet fulgte huspriserne næsten med lejlighedspriserne på trods af sidstnævntes tidligere himmelflugt.

Foto: Kasper Palsnov
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det danske boligmarked har været sengeliggende med en slem finansiel influenza efter finanskrisen. Men nu går det klart mod levesiden, og patienten er feberfri og næsten frisk igen.

Det er konklusionen på de første opgørelser over boligprisernes udvikling i hele 2014 fra Boligsiden, ejendomsmæglernes boligportal. Tallene viser, at salgspriserne er steget med 2,8 procent og 4,2 procent for henholdsvis villaer og ejerlejligheder over året, selv om priserne sluttede 2014 af med et lille fald på 0,1 procent på villaer og 0,6 procent på ejerlejligheder i december.

Men en af de mere overraskende konklusioner i Boligsidens statistik er, at huspriserne i hovedstadsområdet næsten fulgte med lejlighedspriserne - på trods af lejlighedsprisernes tidligere himmelflugt. Mens lejlighederne steg med 6,3 procent fra december til december steg husene i samme periode med 5,9 procent.

»Boligpriserne er igen steget i 2014, men ikke lige så markant som de gjorde for et år siden. Det er særligt prisudviklingen på ejerlejligheder, som er bremset lidt, og det er et sundhedstegn for lejlighedsmarkedet. Hvis priserne på lejligheder var blevet ved med at stige i samme tempo som i 2013, kunne der være grund til bekymring, men nu tyder det på, at boligmarkedet har fundet en bedre balance,« siger Birgit Daetz, kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.

I december kostede ejerlejlighederne 22.084 kroner pr. kvadratmeter, mens villaerne blev solgt for 11.445 kroner pr. kvadratmeter i gennemsnit på landsplan. I hovedstadsområdet kostede lejligheder 25.696 per kvadratmeter og er dermed forsat betydeligt dyrere per kvadratmeter end de 19.995 kroner, som en kvadratmeter hus nu koster.

For sommerhusene var 2014 et år i prismæssigt bakgear. Priserne er faldet i næsten alle regioner - mest i Nordjylland med 7,5 procent. Kun i Syddanmark er priserne steget med 0,9 procent i 2014, mens de i hele landet er faldet med 2,4 procent.