Balancen tipper på hovedstadens boligmarked

Efter flere års voldsomme prisstigninger på københavnske lejligheder søger flere nu ud mod husene i omegnen. Prisforskellen er historisk høj, og kun en halv times kørsel uden for byen hentes både flere kvadratmeter og et kontant overskud ved at bytte lejlighed for hus.

Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter 17 år i lejligheden på Amager kan Kate Kirkø gør sin gevinst på boligrouletten op. Med bopæl i et attraktivt københavnsk kvarter er der gevinst, idet lejligheden er steget 377 procent i Kate Kirkøs tid som ejer.

Den gevinst lægger bunden under drømmen om mere plads og en pæn lille have. Det kan med gevinsten fra Amager realiseres til en rimelig pris i Køge, så nu gør Kate klar til at flytte sydpå.

Det er prisraketten på de københavnske lejligheder, der er begyndt at sprede glimmer over flere af hovedstadsområdets kommuner. Kløften i boligpriserne mellem Københavns lejligheder og resten af Sjælland har aldrig været dybere, så en lejlighedsejer kan få helt op til halvanden million kroner i hånden ved at bytte lejligheden ud med et hus på Sjælland.

Selv en flytning til et hus så tæt på København som Ishøj Kommune vil give overskud på byttehandlen, viser beregninger af kontantpriserne fra Nordea Kredit.

Nu er både omsætning og priser i omegnskommunerne da også så småt begyndt at røre på sig, ligesom økonomer vurderer, at vi enten lige nu eller inden for en kortere perio-de med fortsatte prisstigninger i København vil se en balance, der tipper, så flere boligkøbere af enten lyst eller tvang trækker mod omegnskommunerne.

»Når priserne stiger i hovedstaden, finder folk ud af, at de kan få meget mere bolig for pengene længere ude. Dermed opstår der en balance, så prisstigningerne spredes til hele landet og måske mest tydeligt til Sjællandsområdet. Og det er selvfølgelig positivt,« siger lektor i boligøkonomi ved Syddansk Universitet Morten Skak.

Kate Kirkø glæder sig til at bytte Amager ud med Køge. »Det er et bevidst valg, jeg træffer, og jeg er sikker på, at det kommer til at gå fint. Uden for København får jeg meget mere for pengene og kortere afstand til min familie, og så glæder jeg mig faktisk til at tage toget på arbejde, hvor jeg nu får mulighed for at klare nogle sager eller bare sidde og læse,« fortæller hun.