Nu er hovedstaden lukket for almindelige indkomster

Priserne i København og på Frederiksberg er nu så høje, at et par med gennemsnitlig indkomst ikke længere har råd til et hus med plads til en familie.

Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nogle steder i hovedstadsområdet har ejendomspriserne nu overhaldet deres hidtidige toppunkt, der indtraf lige inden finanskrisen fik det hele til at brase sammen. Og nu er de krøbet så højt op, at en familie med gennemsnitlige indkomster ikke længere har råd til at hus med plads til en familie med børn.

Det er konklusionen på en analyse, som Arbejdernes Landsbank har udarbejde på baggrund af de senest offentliggjorte boligpriser til og med november.

Døren til hovedstadens boligmarked er enddda lukket for de gennemsnitlige indkomster på trods af, at renten er historisk lav og dermed gør det historisk billigt at finansiere fast ejendom.

Klik for at se hvor mange kvadratmeter der er råd til med gennemsnitlig indkomst

»Trods et historisk lavt renteniveau er familien dog stadig afskåret fra mange af bykommunerne i og rundt omkring hovedstaden,« konkluderer cheføkonom Lone Kjærgaard i em kommentar til analysen.

Hun har konkret beregnet, hvor mange kvadratmeter hus en typisk lønmodtager familie med to voksne og to børn med en årlig lønindkomst på i alt 725.000 kr. før skat har råd til i landets kommuner.

»Kan familien klare sig med et hus på ned til 100 kvadratmeter, kan de bosætte sig i alle landets kommuner på nær syv. Ønsker de et hus på 150 kvadratmeter eller derover, er de afskåret fra yderligere 18 kommuner. Og ønsker familien 200 kvadratmeter eller mere, skæres deres yderligere 8 kommuner fra,« oplyser hun.

De dyreste kommuner og dermed dem, hvor det er sværest for familien at bosætte sig, er København, Frederiksberg, Gentofte, Lyngby Taarbæk, Rudersdal, Hørsholm og Århus.

»I den anden ende af skalaen er der 17 kommuner, hvor familien i princippet vil kunne få et hus på 400 kvadratmeter eller mere. Den slags huse er der ikke mange af, når vi taler almindelige parcelhuse. Så det er snarere et spørgsmål om, at man vil kunne få et meget stort rådighedsbeløb i disse kommuner, selv om man køber en meget stor villa,« oplyser Lone Kjærgaard.

Som tommelfingerregel har en familie råd til at købe bolig for 3 til 3,5 gange så meget, som den tjener årligt.

Klik for at se hvor mange kvadratmeter der er råd til med gennemsnitlig indkomst