Forskere: Nykredit sikrer billige boliglån - til alle

Hvis ikke Nykredit var kundeejet, ville priserne på boliglån være op imod dobbelt så høje, som det rent faktisk er tilfældet, viser en analyse fra to CBS-forskere.

Foto: Torben Christensen

Realkreditkæmpen Nykredit, der har været stærkt udskældt for at forhøje sine bidragssatser på boliglån, får nu uventet opbakning fra to forskere på CBS.

I en analyse af priserne på realkreditmarkedet fastslår de, at Nykredit som kundeejet via Foreningen Nykredit ikke er udsat for noget specielt afkastkrav fra eksterne ejere. Derfor kan realkreditkæmpen holde priserne nede, og da Nykredit er markedsleder, følger konkurrenterne efter til glæde for alle boligejere. Det skriver Finans.dk.

»Bidragssatsen for alle boligejere vil stige til i snit ca. 1,6 pct., hvis ikke Nykredit var foreningsejet. Det er mere eller mindre en fordobling af de nuværende bidragssatser,« siger professor Jesper Rangvid fra CBS til Finans.dk.

I analysen er der taget højde for, at Nykredit efter planen skal børsnoteres, og at op mod 30 pct. af kapitalen kan komme på »fremmede« hænder. Men kunderne i Foreningen Nykredit vil altså fortsat sidde på aktiemajoriteten.

Hos konkurrenten Realkredit Danmark mener adm. direktør Carsten Nøddebo ikke, at man kan fastslå, at priserne ville være dobbelt så høje , hvis ikke der var et kundeejet realkreditselskab. Han mener, at prisniveauet er påvirket af stærk og ny konkurrence fra bankernes prioritetslån.