Pas på boliglånets mange fælder

KLUMME: Der kan være en del gebyrer at spare ved at vælge det rette realkreditinstitut. Men der er andre forhold, som også er vigtige at være opmærksom på i forbindelse med lånoptagelse, skriver finansjournalist Søren Martin Olsen.

Når man endelig har spottet sin drømmebolig blandt det store udvalg på markedet, går jagten ind på den bedste finansiering. Men det kan være lidt af en udfordrin­g med timingen for hjemtagelsen, må Berlingskes mand på lånemarkedet sande. Foto: Bax Lindhardt Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når en boligkøber skal låne penge til at finansiere sit nye drømme­køb, er der ufatteligt mange fælder, som en køber risikerer at træde direkte i.

Det har jeg selv erfaret, efter at jeg for nylig har optaget et realkreditlån i forbindelse med køb af ny lejlighed. Og her var beskeden klokkeklar: Vi anbefaler, at du kurssikrer. Ellers er du lidt af en gambler – også selv om du først skal flytte om lidt over to måneder.

Det kan i visse tilfælde være smart at kurssikre, fordi man dermed kender den kurs, som man hjemtager et boliglån til. Omvendt er sikringen overflødig, hvis renterne forbliver på samme niveau eller oven i købet falder.

I banken fortæller de, at det kun vil koste mig 500 kroner at kurssikre, men den information er en sandhed med modifikationer. Hvad jeg ikke bliver oplyst om, men selv ved, er, at banker og kreditforeninger altid anbefaler kurssikring som den bedste løsning, fordi de dermed laver en større kursskæring, hvilket ofte er til deres – og ikke kundens fordel.

Nu er jeg ikke typen, der normalt gambler med mine penge, men ved udsigten til at skulle få et større kurstab ved at optage lånet mere end to måneder, før jeg overtager boligen, beslutter jeg ikke at kurssikre og i stedet se tiden an.

Halvanden måned senere er kursen ganske gunstig, og derfor ringer jeg til banken og beder om at få hjemtaget lånet straks.

Men til min store overraskelse fortæller banken mig, at det ikke er muligt at strakshjemtage et lån i BRFkredit fra dag til dag. Derimod får jeg at vide, at jeg skal sige ja til at hjemtage lånet i dag uden at vide, hvad kursen bliver, og derefter vente minimum to og måske endda tre dage på, at kursen er fastsat. Sådan er proceduren i BRFkredit, lyder forklaringen, selv om jeg er bekendt med, at flere venner og familiemedlemmer uden at kurssikre har optaget lån i andre kreditfore­ninger fra dag til dag.

Det er grotesk, at der skal gå så lang tid for at hjemtage et lån. Hvorfor have en strakskurs, når man netop ikke kan kende kursen straks, men først et par dage efter? Det svarer til, at man beder banken om at købe en aktie, men først kan få at vide, hvad kursen er et par dage senere. Det er at spille russisk roulette, særligt når man ved, hvor meget markedsforhold kan ændre på en kurs på en til to dage, hvilket var situationen for cirka 14 dage siden.

Nu spiller jeg som sagt aldrig roulette, og derfor vælger jeg i sidste ende at kurssikre mit lån – dog med en lidt bedre kurs og et lavere kursfradrag, end hvis jeg havde gjort det til at begynde med.

På den ene side glæder jeg mig over, at jeg ikke kurssikrede mit lån i to måneder, da jeg derved har sparet flere tusinde kroner.

Omvendt ærgrer jeg mig over, at jeg valgte en kreditforening, hvor det ikke var muligt at hjemtage et lån fra dag til dag, i og med at en stor del af gevinsten er blevet ædt op igen.

Det kan måske lyde krakilsk at gå op i, om kursen er lidt højere eller lavere, men på det givne tidspunkt handler det også om at få valgt den rigtige lånserie, og her kan ét eller to kurspoint være afgørende for at træffe det rigtige valg.

Næste gang falder jeg derfor ikke i fælden ved at vælge kreditforening alene ud fra prisen, men ud fra en samlet helhedsvurdering af såvel pris som vilkår for lånoptagelsen.