Fejlvurderinger giver dyrere boliglån

Realkreditsektoren bruger i omfattende grad upræcise vurderinger af kundernes boliger. Og det kan koste boligejerne dyrt.

Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Upræcise boligvurderinger hos landets realkreditinstitutter betyder, at mange boligejere reelt betaler for meget for deres realkreditlån. De færreste boligejere er nemlig opmærksomme på, at ejendomsvurderingen er afgørende for prisen, kaldet bidrag, på realkreditlån – og en forkert vurdering kan udløse en massiv merpris over et låns løbetid. Det påpeger flere uafhængige rådgivere.

»Det er noget af det vigtigste at kigge på. Noget af det mest afgørende for prisen på realkreditlånet er, hvad de har vurderet ejendommen til,« siger Martin Riedel fra Realkreditkonsulenten.

I langt de fleste tilfælde fastsætter realkreditinstituttet vurderingen, når kunden optager lånet. Men vurderingen bliver typisk ikke løbende justeret, og derfor bliver afbetaling på lånet, eventuelle store forbedringer på boligen eller generelle prisændringer i boligmarkedet ikke medregnet.

Derfor kan kunderne ikke regne med, at realkreditinstitutternes vurdering afspejler den reelle værdi af boligen, og at man som kunde dermed betaler den rette pris. Bidraget fastsættes ud fra, hvor stort lånet er i forhold til boligens værdi. Det betyder, at jo lavere realkreditinstituttet vurderer boligens værdi, desto mere betaler kunden i bidrag, eftersom lånet udgør en større del af boligens værdi.

At der kan være store fejl i vurderingerne, viser et eksempel med en Realkredit Danmark-kunde, der mente, at instituttet havde sat en for lav vurdering af hans bolig. Da RD foretog en ny vurdering, blev den ændret med en halv mio. kr. svarende til en forhøjelse af boligens værdi med 26 pct.

Carsten Nøddebo, adm. direktør i Realkredit Danmark, erkender, at vurderingerne ikke altid rammer plet.

»Vi stræber med vores model efter at ramme præcist. Det er en model, vi bruger i mange sammenhænge, og som tilsynet løbende kigger os over skulderen på. De test, vi laver over, hvor præcist den rammer, viser, at den ligger, som hvis vi vurderer manuelt. Men den fanger ikke arbejde på hus som nyt køkken eller bad osv.,« siger Carsten Nøddebo.

Ifølge Morten Bruun Pedersen fra Forbrugerrådet er det forargeligt, at bidragssatserne ikke er fastlagt på et bedre grundlag.»Når ejendommens værdi kan fastsættes så forskelligt, så rører man jo rundt i en gryde, og så kommer der en bidragssats op. Man kan som kunde ikke agere på dette marked – forbrugeren har ikke en chance for at gennemskue det,« siger Morten Bruun.