Boligejere skal betale for velfærden

Grundskylden stiger i de kommende år, og dermed er det boligejerne, der kommer til at betale en god del at regeringens planlagte velfærdsindsats.

Foto: Kasper Palsnov
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringen planlægger i den økonomiske 2020-plan at bruge cirka 20 milliarder kroner mere på offentligt forbrug om seks år, og en stor del af pengene skal komme fra boligejernes betaling af grundskyld, skriver Politiken.

Dermed kommer boligejerne altså til at betale en betydelig del af de ekstra udgifter til velfærd, som SR-regeringen planlægger.

Politiken skriver, at grundskylden stiger fra 27 milliarder i år til 36 milliarder i 2020 ifølge Skatteministeriet. Regningen kommer især til at ligge hos ejere af parcelhuse, og stigningen er blandt andet et resultat af, at Skat i 2011 opskrev værdierne af grundene i hovedstadsområdet med 49 procent. Den vurdering er sidenhen blevet skarpt kritiseret af Rigsrevisionen, og regeringens eget ekspertudvalg forkastede i september også Skats metode til at vurdere grundene.

Privatøkonom i Danske Bank Las Olsen mener, det er problematisk, at der opkræves et stort og stigende beløb på baggrund af en tvivlsom værdi.

»Økonomisk er det et problem, at folk skal betale skat af en værdi, som det er umuligt at finde ud af, hvordan er beregnet. Det gør det jo også umuligt at forudse, hvad man skal betale i fremtiden. Vi har ekspertudvalgets ord for, at der ikke findes en objektiv måde at finde frem til grundværdien, så folk er jo helt afhængige af Skats vurderingsmetoder, som vi altså ikke rigtigt kender,« siger Las Olsen til Politiken.

Hverken finansministeren, økonomiministeren eller skatteministeren har over for Politiken ønsket at kommentere udviklingen i grundskylden.