For lav ejendomsvurdering udløste tusindvis af kroner retur

Masser af ejendomme i Danmark er vurderet for lavt af realkreditinstitutterne, og det betyder dyrere lån. En kunde fik tilbagebetalt en stor del af sine bidrag på grund af en for lav ejendomsvurdering.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Boligejere kan hæve en solid timeløn ved at bede deres realkreditselskab om vurderingen af deres ejendomsværdi. Vurderingen af værdien er nemlig afgørende for, hvor hårdt boligen er belånt – og dermed hvor høj, den løbende pris på et realkreditlån, bidragssatsen, er.

I et par konkrete tilfælde har kunder i Realkredit Danmark (RD) oplevet, at en ny og manuel vurdering af deres ejendom har hævet værdien af deres bolig med op til 26 procent fra 1,9 til 2,4 millioner kroner. I det pågældende tilfælde var formålet at få så stort et realkreditlån som muligt for at nedbringe dyrere banklån.

I et andet tilfælde indrømmede RD, at vurderingen havde ligget for lavt i en periode, så kunden havde betalt for meget i bidrag. Kunden fik tilbagebetalt 17.000 kroner.

Men dels er det meget usædvanligt, at den pågældende kunde, som vil være anonym, fik udleveret sin ejendomsvurdering over en årrække, dels er det helt forskelligt, hvordan de enkelte realkreditselskaber håndterer udsving i ejendomsvurderinger.

Med seniorøkonom i Forbrugerrådet Morten Bruun Pedersens ord skal man kunne matche Sherlock Holmes for at finde rundt i realkreditbranchens bidragssatser.

»Det afhænger af institut, ejendomstype, afdragsprofil, lånetype og endelig af belåningsinterval. Og når de tilmed har forskellige beregningsmetoder, giver det jo hundreder af kombinationer. Og det er et rent tågeslør, hvis man vil sammenligne,« siger han.

Stort spillerum

Fælles for de fire største realkreditinstitutter Nykredit/Totalkredit, RD, BRFkredit og Nordea Kredit er, at de som hovedregel fastsætter en bidragssats, når lånet optages. Den ændres som udgangspunkt kun, når lånet ændres. RD laver som det eneste af institutterne dertil en løbende og maskinel vurdering, som slår direkte igennem på den bidragssats, der betales ekstra for afdragsfrihed. De uafhængige rådgivere på realkreditområdet oplever, at der er store forskelle og spillerum for ejendomsvurderinger og bidragssatser blandt realkreditselskaberne.

»Jeg har oplevet, at et institut var ti procent under to andre, og jeg fik forklaringen, at den vurderingsmand, der normalt kom i området, havde ferie, så det nok var derfor. Det kan have rimelig stor betydning for bidragssatsen, især på afdragsfrie lån og især hos RD, hvis man kommer over den magiske grænse på 60 procent, for så kan bidragssatsen stige på hele lånet,« siger administrerende direktør hos Uvildige.dk Hans Peter Christensen.

Martin Riedel fra Realkreditkonsulenten har oplevet, at kunder ved omlægning eller optagelse af realkreditlån først bliver mødt med spørgsmålet, hvor meget de skal låne.

»Uden at kunne sige det helt præcist, vil jeg vurdere, at én af årsagerne til det spørgsmål er, at man så lægger vurderingen sådan, at folk godt kan låne det, som de har behov for, men ikke nødvendigvis så meget over. Så hvis du siger, at du skal låne en million, vurderer de måske ejendommen til 1,7 millioner kroner, selv om den burde have været vurderet til 2,25 millioner kroner. Så kan kunden stadig låne de penge, som kunden har behov for, og kreditforeningen får lidt mere i bidrag,« siger han.

Administrerende direktør i RD Carsten Nøddebo afviser blankt, at der er en sammenhæng.

»Jeg kan med 100 procents fasthed sige, at der ikke regnes baglæns. Det må vi ikke. Det er slet ikke de samme ansatte, der vurderer og giver lånene. Vi skal have adskilt vurdering og långivning. Hvis der spørges om den ønskede lånestørrelse, er det vel bare sund fornuft at begynde med det i forhold til, om kunden overhovedet kan låne pengene,« siger han.

Carsten Nøddebo mener, at den løbende, automatiske vurdering giver en fair pris.

»Vores tillæg for afdragsfrihed reguleres efter den løbende vurdering. Det betyder også, at man i takt med, at man nedbringer lånet, nedsætter bidraget for så vidt angår afdragsfrihed,« siger han.

RDs maskinelle vurdering er baseret på en lang række offentligt tilgængelige data som blandt andet handelspriser i området. Men, som de offentlige vurderinger fra Skat har vist, er det svært at ramme præcist med en automatisk ejendomsvurdering. I det konkrete tilfælde, der udløste en tilbagebetaling, løftede en manuel vurdering RDs kun én uge gamle vurdering med en million kroner eller i omegnen af 20 procent. Men ifølge Carsten Nøddebo viser realkreditselskabets egne stikprøver, at den automatiske ejendomsvurdering ligger tæt på markedsværdien.

Samme sats i hele løbetiden

De øvrige realkreditinstitutter fastholder den samme vurdering under hele lånets løbetid.

»Vi fastsætter belåningsgraden og dermed bidragssatsen på det tidspunkt, hvor boligejeren optager lånet. Satsen svinger ikke op og ned i takt med boligpriserne. Vi synes, at det giver boligejeren det mest trygge udgangspunkt,« siger Lars Bang, kreditdirektør i Totalkredit.

Han oplyser, at kun ganske få boligejere henvender sig angående deres ejendomsvurdering. Men der er heller ikke frit slag til at få vurderet sin bolig, hvis man mener, den er blevet mere værd.

»Man kan som udgangspunkt ikke bare bestille en ny vurdering. Uanset om det skyldes, at man har afdraget løbende hen over de seneste fem år, eller om det skyldes, at man har sparet op og sat nyt tag og badeværelse i huset,« siger chefanalytiker i Nordea Kredit Lise Nytoft Bergmann.

Kun ved en konkret omlægning af lån kan man generelt bede om en ny vurdering, op-lyser flere af realkreditselskaberne. Men så skal man også huske at gøre det – samt bede om tilbud fra flere, lyder rådet til boligejerne.

»Som det ser ud i dag, er forbrugeren ilde stedt. Realkreditlånet er en stor del af privatøkonomien, og det er svært at se, om prisen er rigtig, og hvordan den ligger i forhold til andre. Det er dejligt at høre, at en forbruger fik penge tilbage, så rådet må være at gå i clinch med institutterne og bede om en vurdering. At værdiansætte en ejendom er ikke en objektiv videnskab, men et skøn, så det er til forhandling. Selve bidragssatsen er ikke til forhandling, men man kan jo udnytte, at bankerne er glade for realkredit i øjeblikket. Så hvis man ikke kan få rabat på realkreditten, kan man bede om det på bankydelserne, hvis man er klar til at flytte det hele til en anden bank,« siger Morten Bruun Pedersen.