Danskerne lever længere: »Enten skal vi blive længere på arbejdsmarkedet eller spare mere op til pension«

Seniorlivet kan nemt blive en skuffelse, hvis ikke danskerne lægger følelserne væk og forholder sig rent matematisk til, at vi lever længere og længere, mener kommerciel direktør hos Danica Pension Lars Ellehave-Andersen. Mange danskere har svært ved at forholde sig til den forhøjede pensionsalder, fremhæver uafhængig økonomisk rådgiver.

Portræt af Lars Ellehave Andersen. Tidligere PFA nu Danica. Første interview siden han startede i Danica. Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der bliver ekstra tid til god rødvin i den tredje alder for danskerne, da vi lever længere og længere, men det har konsekvenser. Den længere levetid gør, at vi enten skal spare mere op til pension, end vi gør i dag, eller at man skal tage nogle ekstra år på arbejdsmarkedet for på den måde at have flere penge til tiden som pensionist.

Hvis man ikke træffer et valg, kan de sidste år som pensionist blive en ubehagelig oplevelse uden mange penge på bankbogen.

Sådan lyder det fra kommerciel direktør hos Danica Pension, Lars Ellehave-Andersen. Han var tidligere koncerndirektør hos konkurrenten PFA Pension. Midt i 2015 kom han til ­Danica og var først et år i Norge. Nu er han klar til at tørne ud for hele Dancia-koncernen.

Når det gælder danskernes pension, hen­viser han til en opgørelse fra Danmarks Statistik. Heri kan man se, at danskernes gennemsnitlige levealder siden år 2000 er vokset med 4,5 år for mænd og 3,8 år for kvinder. For børn født i 2016 er den gennemsnitlige levealder nu kommet op på 78,8 år for mænd og 82,8 år for kvinder.

Den stadig længere levetid er en af de helt afgørende argumenter for, at den borgerlige regering under Lars Løkke Rasmussen (V) i forbindelse med en ny 2025-plan for dansk økonomi sandsynligvis vil komme med et udspil, som skal hæve danskernes pensionsalder ­mere, end det allerede er planlagt.

Lars Ellehave-Andersen vil ikke direkte blande sig i den politiske diskussion. Men han opfordrer danskerne til at gemme følelserne væk og se helt nøgternt på regnestykket med den længere levetid.

»Det er godt nyt, at vi lever længere, men hvis vi ikke er klar til at tage konsekvenserne, kan det blive en slem skuffelse. Hvis vi ikke bliver længere tid på arbejdsmarkedet, har vi færre år til at spare op til flere år på pension. Der er meget enkelt. Hvis vi skal kunne opretholde den samme levestandard, hvordan skal vi så kunne klare det,« spørger Lars Ellehave-Andersen.

»Enten skal vi blive længere på arbejdsmarkedet eller spare mere op til pension,« siger Lars Ellehave-Andersen.

Føler sig gammel og træt

I den seneste opgørelse over vores levealder skriver Danmarks Statistik, at skønnet over danskernes levealder sandsynligvis ikke kommer til at holde. Vi kan nemt komme til at leve endnu længere. Hidtil er danskernes levealder også vokset hurtigere, end diverse prognoser har forudsagt. Ifølge den seneste tiltagetrækningsreform bliver pensionsalderen langsomt hævet over de kommende år med den målsætning, at alle danskere efter 2030 i gennemsnit skal leve cirka 14 år på pension. Det betyder, at danskerne ikke længere har den samme pensionsalder.

To uafhængige eksperter i form af Gert Aage Nielsen fra Bedstpension og direktør og medejer af uvildig.dk Hans Peter Christensen er enige i analysen fra Dancia Pension, men dog med forbehold.

Gert Aage Nielsen mener, at mange mid­aldrende danskere i øjeblikket har det svært.

»Det er vanskeligt for den enkelte at forholde sig til, at pensionsalderen for dem, som går på pension i dag, er 65 år, mens de selv skal blive på arbejdsmarkedet, til de er 67 år eller mere. For dem i 50erne er der en stor psykologisk udfordring,« siger Gert Aage Nielsen og påpeger, at det, at pensionsalderen bliver sat op, fordi vi lever længere, er noget statistik, som er meget fjernt for den enkelte.

»Det kan godt være, at tallene siger én ting, men den enkelte kan godt føle, at vedkommende er gammel og træt og gerne vil på pension tidligere. Det er svært at se en løsning på. For enten skal de sætte deres forbrug ned nu og spare mere op, så de kan gå tidligere på pension, eller også skal de imødese et dårligere liv som pensionist, end de havde regnet med,« siger Gert Aage Nielsen og fremhæver, at mange sparer omkring 15 pct. af deres løn op til pension, men hvis man er ung og gerne vil nøjes med at arbejde, til man er 67 år eller 68 år, er det for lidt.

Danskerne er velpolstrede

Hans Peter Christensen er enig. Regnestykket er simpelt nok. Spar mere op eller bliv længere på arbejdsmarkedet, fremhæver han. Men han mener samtidig, at pensionsbranchen i deres beregninger ikke altid tager højde for, at danskerne ofte har anden opsparing end pensionen.

»Man kan godt spare op via frie midler og ved at bringe ens gæld ned. Mange danskere er velpolstrede, men ikke nødvendigvis på pensionen. Det er ikke sikkert, at en højere pensions­opsparing er den bedste løsning for alle. For nogen kan det betale sig at spare mere op på en anden måde,« siger Hans Peter Christensen, der fremhæver, at man trods regeringens tilbagetrækningsreform sagtens kan gå på pension som 60-årig.

»Man skal bare selv betale. Det er et spørgsmål om at planlægge sig ud af det. Der kan være nogen, som siger, at de har ikke lyst til at spare mere op til pension, og så accepterer de, at de får nogle dårligere år rent økonomisk, fra de er måske 85 år, til de er 90 år. Det afgørende er, at det er noget, man gør som et aktivt valg, og det kræver, at man sætter sig ind i sin økonomi,« siger Hans Peter Christensen.