Pensionsreform giver dig flere penge nu

Christiansborg summer af aktivitet, en pensionsreform er undervejs. Det betyder, at du skal udskyde pensionen og arbejde længere. Til gengæld kan du få flere penge i lommen nu.

Foto: Kim Valentin Ransdal Hansen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En pensionsreform kan justere på mange forskellige elementer. Det gælder f.eks. størrelsen af skattefradraget for indbetalinger og niveauet for folkepensionen. Og så er der spørgsmålet, der er allervigtigst for de fleste af os. Hvor lang tid skal vi arbejde – eller sagt på en anden måde – hvornår kan vi regne med at gå på pension? Det sidste tales der i disse dage en del om på gangene på Christiansborg.

Hvornår kan du gå på pension? Som det er i dag, kan du, hvis du er født efter 1. juli 1955, regne med at gå på pension i en alder af 67-70 år afhængigt af, hvornår du er født. Er du født i 1961 kan du gå ved 67 år, er du født i 1964 ved 68 år, og er du født i 1969, må du vente med at gå på pension, til du er fyldt 70 år.

Er du født i 1971 eller senere, følger pensionstidspunktet et indeks for middellevetiden for din årgang. Stiger den, må du vente lidt længere med at få folkepension. Som det ser ud nu, bliver folkepensionsalderen 72-74 år for disse årgange.

Hvad betyder det så for dig, hvis du skal være f.eks. fem år længere på arbejdsmarkedet end dem, der går på pension inden for de nærmest 10-15 år? Flere år på arbejdsmarkedet giver dig flere år til at spare op. Og du kan se frem til lige så mange år på pension som tidligere generationer, fordi du jo kan regne med at leve længere. Pensions­perioden vil med andre ord være konstant med de nuværende regler.

Arbejder du fem år længere og sparer op i længere tid, behøver du ikke at lægge så meget til side hvert år for at have det samme beløb, når du går på pension.

Figuren viser, hvad det betyder for din opsparing, hvis du arbejder og sparer op i 40 år, og hvad det betyder, hvis du arbejder fem år længere og sparer mindre op om året.

Afstanden mellem den grønne kurve og den røde kurve viser din mulighed for at udvide forbruget med en længere opsparingsperiode. Du kan naturligvis også vælge at spare mere op. Men hvis du har planlagt din pension rigtigt, kan du uden problemer øge dit forbrug.

Du kan også udskyde det tidspunkt, hvor du begynder at spare op med fem år, hvis du eksempelvis er ved at etablere familie og har små børn. Skal du have mest muligt ud af din opsparing, er det dog bedst at begynde tidligt. På den måde får du nemlig størst udbytte at renters rente-effekten.

Et længere arbejdsliv betyder ikke kun, at du skal vente længere med at gå på pension. Du får også flere pensionspenge til forbrug for dig og din familie, til en bedre bolig, ferier eller andet. Her ser det ud til, at intet er så skidt, at det ikke er godt for noget.

Det gælder også i det store perspektiv for hele Danmark, at vi alle kan bruge flere penge. Det er en win win-situation, hvor du ved at arbejde længere og med den rigtige planlægning kan bruge flere penge i hverdagen og samtidig hjælpe landets økonomi.

Kim Valentin er uafhængig økonomisk rådgiver og stifter af Finanshuset i Fredensborg