Fritid og hvile er fint nok – men otium? Nej tak

Jeg har tit spekuleret over, hvor »otium« i grunden ligger – eller hvad det er for en størrelse. Den Store Danske Encyklopædi har følgende definition af otium: »Fritid, hvile; især brugt om en persons levned, efter at han har trukket sig tilbage fra sin stilling.«

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere

Det danske begreb otium har rødder i latin, og det tilsvarende latinske ord kan ifølge Gyldendals latinsk-danske ordbog både betyde »fritid« og det noget mere ildevarslende »lediggang«. Det sidste lyder slet ikke rart – som en parkeringsplads før døden.

Grunden til, at jeg nu har fået dette otiumbegreb på nethinden, er, at min gode kollega Frederik Juel i sin klumme her på Business-bagsiden sidste lørdag skrev om konsekvenserne af den stigende pensionsalder. For hans vedkommende lyder pensionsalderen på 68 år, og derfor spekulerede han på, om han overhovedet havde lyst til at arbejde så lang tid, og hvad det i så fald ville betyde for hans privatøkonomi.

»Man skal jo nyde sit otium,« lød hans begrundelse for eventuelt at gå før tid.

Jeg kan afsløre, at Frederik er mere end ti år yngre, end jeg er, faktisk rammer jeg min officielle pensionsalder på 65 år senere på året. Godt nok meget senere på året – man skal jo ikke gøre sig ældre, end man er.

Jeg må med skam indrømme, at jeg endnu ikke har skænket denne otiumtid mange tanker.

Jo, jo, jeg har da selvfølgelig talt med min bankrådgiver, som har givet mig et overblik over, hvordan det ser ud med økonomien. Pensionsparingen og hvad der eventuelt måtte være af frie midler. Oversigten fra pensionsinfo.dk giver faktisk et meget godt overblik.

Men ligefrem »lediggang« lyder godt nok uhyggeligt. For nylig så jeg en artikel med denne indgang: »Hurra, ikke mere arbejde! Nu skal jeg bare slappe af.« Og så var der ellers en masse gode råd og vejledning til, hvordan man kunne planlægge »lediggangen«. En sådan indstilling forudsætter nærmest, at man hader sit arbejde, og at man op til pensionen modvilligt slæber sig på arbejde.

Jeg er helt på det rene med, at der er mange forskellige holdninger til, hvor længe man bør, kan eller skal være på arbejdsmarkedet, og det hænger selvfølgelig også sammen med ens fysiske og psykiske formåen.

Jeg tror bare, at den gruppe af danskere, der har lyst til at fortsætte med en hel eller delvis tilknytning til arbejdsmarkedet, stiger markant i årene, der kommer.

Hvis verdens sværeste job med at lede verdens mægtigste lande som USA og Kina kan have øverstbefalende på 80 år, så bør der også på en række andre jobområder ligge en kæmpe­mæssig ekstraressource, som samfundet kan trække på. Både til samfundets og den enkeltes bedste. Set i det lys har jeg altid undret mig over, at topchefer som regel ryger ud i deres bedste alder lige omkring 60-års alderen.

Pointen, som også Frederik Juel var inde på sidste lørdag, er, at det ikke kan gå hurtigt nok med at få indrettet arbejdsmarkedet til et moderne samfund, hvor alt ikke skal gøres op i lige præcis en arbejdsuge på 37,5 timer – men i stedet med heltid, deltid eller andre fleksible ordninger.

Fagforeningerne er den største barriere for en opløsning af de snævre grænser. Arbejdsgiverne og politikerne taler meget om det grå guld, men det bliver som oftest ved skåltalerne ud over en statisk fremskrivning af den officielle pensionsalder.

Der er ikke noget i vejen med hverken fritid eller hvile – men otium? Nej tak.

Jens Chr. Hansen er erhvervskommentator på Berlingske Business