Danmark har verdens bedste pensionssystem

Danmark kan - igen, igen - prale af at have verdens bedste pensionssystem, konkluderer en international undersøgelse.

Danmark kan - igen, igen - prale af at have verdens bedste pensionssystem, konkluderer en international undersøgelse.
Læs mere
Fold sammen

Det danske pensionssystem er for fjerde år i træk kåret som verdens bedste, lyder det fra pensionsrådgivningsselskabet Mercer og Det Australske Center for Finansielle Studier.

Det er konklusionen i den mest omfangsrige sammenligning af 25 pensionssystemer på verdensplan

Danmark og Holland er de to eneste lande i verden, der får topkarakteren A, som tildeles lande med mere end 80 point.

Denne karakter »afspejler et robust pensionssystem med gode dækningsgrader, som er bæredygtigt og har en høj grad af integritet.«Danmark topper primært listen, fordi vi har en høj pensionsindbetaling i forhold til lønnen, og fordi det danske pensionssystem har eksisteret så længe, at pensionsformuens størrelse ift. BNP er den største målt i undersøgelsen.

I forhold til sidste år går Danmark dog en smule tilbage på point. Ifølge Mercers direktør i Danmark, Maria Hjorth, er der da også behov for forbedringer, hvis Danmark også i fremtiden skal være verdens bedste.

»Vi sparer allerede meget op i Danmark, men det er nødvendigt for samfundsøkonomien, at vi samlet set sparer mere op og bliver længere på arbejdsmarkedet. Derfor er det vigtigt at politikerne ser på, hvad der kan gøres for, at det bliver mere attraktivt for ældre at blive på arbejdsmarkedet og samtidig stimulere de unges incitament til at starte opsparing tidligt,« siger Maria Hjorth.

Hun understreger, at særligt de selvstændige lever en »risikabel« tilværelse og skal være mere opmærksomme på at spare op, da de ikke som mange lønmodtagere har en tvungen pensionsopsparing via en arbejdsgiver.

Ifølge Mercer er det politisk lykkedes med at gøre det attraktivt for danskerne at spare op til pensionskontoen.

På den ene side hedder det sig, at det er en styrke, at det danske pensionssystem består af flere kilder som Folkepension, tillægspensionen ATP, overenskomst bestemte arbejdsmarkedspensioner og anden privat pensionsopsparing.

På den anden side er det en udfordring, at det ikke for alle er attraktivt at spare op på grund af »uhensigtsmæssige skatteregler og modregning i offentlige ydelser«, lyder det fra Mercer.

Det er syvende gang, at Mercers årlige undersøgelse er gennemført. Den omfatter cirka 60 pct. af verdens befolkning og kommer med forslag til, hvordan regeringer kan levere tilstrækkelige og bæredygtige pensions- og forsikringsforhold, der beskytter befolkningen mod risici ved øget levealder.

This template (BMExternalArticleBundle:Content\ExternalArticle:Embedded/small.html.twig) should be overridden!

Af undersøgelsen fremgår det, at stort set alle lande over for samme udfordring med, nemlig at der i fremtiden bliver flere ældre, der skal forsøges, samtidig med færre personer vil bidrage til arbejdsmarkedet.

»At forlænge det antal år befolkningen er på arbejdsmarkedet er en af de bedste måder at udvikle bæredygtige pensionssystemer på, når levealderen stiger,« vurderer undersøgelsens forfatter, David Knox.

Med i undersøgelsen er blandt andre Sverige, Finland, Tyskland, Holland, Frankrig og England.

TV: Danmark er verdensmester i pension