Derfor bliver ny pension mødt med halvsure miner

Det går fortsat trægt med danskernes indbetalinger til den nye pension, aldersopsparingen. Indbetalingerne er stadig langt mindre end til kapital­pensionen, som aldersopsparingen ellers afløste. Mange kan ikke lide, at der ikke er skattefradrag for indbetalingerne til den nye pension.

Opsparingsformen alderspension er ikke faldet i god jord hos danskerne, som indbetaler langt mindre til alderspension, end de gjorde til kapitalpension, der udløste et skattefradrag. Foto: Kim Haugaard Fold sammen
Læs mere

Danskerne springer ikke ud i jubel, når de skal tale om deres opsparing til pension og slet ikke, når det gælder den nye pension i form af aldersopsparing.

Danskerne betaler fortsat langt mindre ind til aldersopsparingen, end de gjorde til kapitalpensionen, som den ny pension ellers skulle afløse.

Det til trods for at aldersopsparingen er mere attraktiv at bruge end kapitalpensionen. Men der er ikke skattefradrag for indbetalingerne til aldersopsparingen, og det kan danskerne ikke lide, lyder det fra både Danica Pension og PFA Pension.

Mere præcist blev der sidste år indbetalt omkring tre milliarder kroner til alders­opsparingen, og hos Danica regner man med, at tallet kan komme op omkring fem milliarder kroner i år. Det skal sammenlignes med, at de årlige indbetalingerne til kapitalpensionen lå på mellem 15 milliarder kroner og 17 milliarder kroner.

Når man tager højde for, at der er fradrag for indbetalingerne til kapitalpensionen, vil aldersopsparingen skulle op i nærheden af de ti milliarder kroner om året for at nå samme niveau, fremhæver cheføkonom i Danica Jens Christian Nielsen.

Han mener, at det kan virke bekymrende, at danskerne ikke har taget aldersopsparingen mere til sig.

»Der er mange fordele ved aldersopsparingen, og faktisk er det et økonomisk marginalt bedre produkt end kapitalpensionen. Jeg tror, at brugen af den vil stige, men danskeren forventer at få et fradrag, når de betaler ind til pension. Derfor tror jeg heller ikke, at aldersopsparingen ender med at blive brugt lige så meget som kapitalpensionen,« siger Jens Christian Nielsen.

Forbrugerøkonom hos PFA Carsten Holdum siger, at aldersopsparingen ikke kan betegnes som et populært produkt.

»Det vil tage noget tid, før vi når dertil, at alle har taget stilling til, om de vil bruge produktet. Det, vi oplever lige nu, er, at nogle har taget det til sig. Andre kan ikke lide, at pengene er bundet frem til pensionen, når de er beskattet. Folk er usikre på, hvad fremtiden vil bringe,« siger Carsten Holdum.

Taget med bukserne nede

Alderopsparingen så dagens lys tilbage i 2013. Den blev introduceret samtidig med, at danskerne blev tilbudt en skatterabat for at skifte deres opsparede kapitalpension ud med en aldersopsparing.

Tilbuddet blev forlænget, så det også gælder i år. Det tilbud har alle pensionsselskaberne givet deres kunder, og rigtigt mange har benyttet sig af det.

Men for de fremadrettede indbetalinger har et af problemerne for aldersopsparingen været, at blandt andet AP Pension og Nordea Liv & Pension fortsat ikke vil tilbyde produktet til kunderne. Det har de flere gange fået kritik for.

Hos de to store pensionskasser for faglærte og ufaglærte, PensionDanmark og Industriens Pension, har man valgt en model, hvor medlemmerne i dag betaler deres opsparing ind på lige dele livrente og ratepension.

Modellen er valgt, selv om både Industriens Pension og PensionDanmark tidligere brugte kapitalpensionen.

Forsikringsdirektør hos Industriens Pension, Joan Alsing, er enig i, at det kunne være en fordel for medlemmerne at indbetale til en aldersopsparing i stedet for en ratepension eller livrente. Det skyldes først og fremmest, at der ved udbetalingen fra en aldersopsparing ikke er nogen modregning i de offentlige ydelser, man får til den tid. Det er derimod tilfældet for både ratepensionen og livrenten.

»Det afgørende for os er, at medlemmerne ikke kan trække indbetalingerne til aldersopsparingen fra i skat. Derfor ville vi ikke gøre det, at vi automatisk lod indbetalingerne gå til aldersopsparingen. Vi var bange for, at medlemmerne ville blive taget med bukserne nede, når de modtog deres selvangivelser og fik en ekstra skat,« siger Joan Alsing, der ikke vil afvise, at proceduren kan blive ændret på et tidspunkt.

»Men kendskabet til produktet er i øjeblikket så lille, at vi ikke vil tvinge medlemmerne til aldersopsparing. Vi har opfordret vores medlemmer til selv at vælge at betale ind på en aldersopsparing, som vi også tilbyder. Det har meget få indtil videre reageret på,« siger Joan Alsing, der tror på, at den nye pension på et tidspunkt vil blive langt mere udbredt.

»Der vil komme en ketchupeffekt. I øjeblikket er der ingen, som kan gennemskue problemstillingen med modregningen i de offentlige ydelser. Men når det bliver mere kendt, at det ikke er tilfældet med alders­opsparingen, vil det blive langt mere populært,« lyder spådommen fra Joan Alsing.