Byråd sænker grundskyld uden om borgmesteren

Jysk kommune skærer toppen af grundskylden fra næste år - vedtaget uden om borgmesteren i en alliance af oppositionen og en afhopper.

Netop i disse dage forhandler kommunerne om budgettet, og det vil fremgå hvordan næste års grundskyld vil se ud.
Læs mere
Fold sammen

De knap 48.000 borgere i Favrskov Kommune mellem Aarhus og Randers får skåret toppen af den lokale sats for grundskylden, den kommunale skat på jord.

Det fremgår af flere lokale medier efter førstebehandlingen af budgettet.

I år er den lokale sats for grundskyld 24,32 promille i Favrskov, og det bliver fra nytår sænket til 23,32 promille. Sænkningen af satsen er dog ikke helt nok til, at boligejere undgår en stigning i kroner og øre. Tidligere havde ejerne af et gennemsnitligt parcelhus ifølge Danske Bank udsigt til en ekstraregning på knap 500 kroner - nu bliver stigningen reduceret til cirka 150 kroner.

I år udgør den typiske grundskyld godt 7.200 kroner, så boligskatten i Favrskov tynger slet ikke så meget som i mange hovedstadskommuner, hvor den rask væk kan udgøre 20.000, 30.000 og over 40.000 kroner i nogle kommuner.

Bag beslutningen gemmer sig et lokalpolitisk drama: En bred aftale sidste år lagde op til, at grundskylden skyldes sænkes fra 2016, men det socialdemokratiske borgmesterparti mente, at forudsætningerne havde ændret sig - ikke mindst med aftalen mellem landets kommuner og regeringen om et »omprioriteringsbidrag« - også kaldet effektiviseringer eller besparelser efter smag og behag.

Borgmester Nils Borring har bare ikke længere flertal, fordi hans parti har haft en afhopper. Dermed blev grundskyldssænkningen fastholdt med det mindst mulige flertal ifølge Midtjyllands Avis - i kraft af stemmer fra Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti og løsgænger Dan Jensen.