Britisk ja til EU kan benåde billige danske boliglån

I flere år har danske realkreditlån været hårdt under pres af de strikse finansielle regler i EU. Det kan briterne dog ændre på med et ja til den pakke, de skal stemme om til juni.

Foto: PETER NICHOLLS

Som dansk boligejer kan der være god grund til at krydse fingre for, at briterne senere på året stemmer ja til at blive i EU.

Det skyldes ifølge Politiken, at den aftale, David Cameron forhandlede på plads med EU og sender til afstemning hos sine landsmænd i juni, indebærer, at lande uden for euroen ikke skal være underlagt de samme strikse finansielle regler, som de øvrige lande.

Det vil være et tiltrængt pusterum til det danske realkreditsystem, hvor de billige boliglån de seneste år har været svært forenelige med direktiverne fra Bruxelles.

»I aftalen med briterne åbner EU for, at der kan blive taget hensyn til nationale karakteristika i den finansielle lovgivning. Det er utrolig spændende for den danske realkredit,«siger Jesper Rangvid, professor i finansiering ved CBS, til Politiken.

Hos samme medie gentager også Morten Messerschmidt (DF), der er medlem af EU-parlamentets økonomiudvalg, den potentielt muntre besked til danske boligejere og tilføjer, at »det kan være til kæmpe fordel« for de danske boligejere, hvis briterne ender med at stemme ja 23. juni.

Udfordringen har været, at EUs fælles regler ikke tager forbehold for, at Danmark i årevis har haft et af verdens mest sikre og stabile lånesystemer. Det har i stedet efterladt bankerne med den hovedpine at skulle polstre sig markant mere end tidligere, hvilket dårligt illustreres bedre end af Nykredit, der aktuelt har meldt børsnotering og prisstigninger i et forsøg på at møde de kapitalkrav, reglerne fra EU stiller.

De fleste eksperter spår et tæt løb i Storbritannien. Ja-siden har indledt kampagnen med en snæver føring.