Danske politikere vil slås for vores boliglån

Kommende kapitalkrav til dansk realkredit vil møde hård modstand i EU. Bredt udsnit af politikere er klar til at kæmpe for det særlige danske realkreditsystem, som fik særregler, da den seneste regulering blev gennemført.

Foto: Niels Ahlmann Olesen

De danske realkreditlån bliver ikke stækkede af international regulering uden kamp. Det lover EU-politkere fra flere partier i lyset af, at yderligere regulering fra den såkaldte Basel komite truer med at gøre danske realkreditlån markant dyrere, som Berlingske Business beskriver torsdag.

Men nu er den anden gang, at de internationale regler truer med at udløse en voldsom prisstigning, og de danske EU-parlamentarikere såvel som de finansielle organisationer er forberedt på baggrund af erfaringerne fra den sidste runde.

»Vi er fuldt opmærksomme på problemet. Jeg vil selv bede finanssektorens brancheorganisationer om møder i næste uge. Men endnu er intet besluttet i EU. Så det gælder om at være vaks ved havelågen og finde den rigtige løsning. Formålet med hele reguleringen er jo at sikre en god og stabil økonomi, og det kan vi jo netop dokumentere, at dansk realkredit kunne gennem finanskrisen,« siger Jeppe Kofod, medlem af Europa-Parlamentet for Socialdemokraterne.

Dansk Folkepartis medlem af parlamentet Morten Messerschmidt er også på sagen.

»Jeg følger sagen intenst blandt andet i Europa-Parlamentets centrale økonomiudvalg, som jeg er medlem af, og via vores kontakter i EU-Kommissionen.
Det er langt fra første gang, at den internationale Basel-komite er kommet med globale retningslinjer, der tager dårligt hensyn til det unikke danske realkreditsystem. Det vigtige for os er så nu, at de ikke bliver omdannet til europæisk og dermed også dansk lovgivning, uden at tage de fornødne hensyn til de danske boliglån. Det presser vi for øjeblikket hårdt på for, så vi kan undgå nye unødvendige prisstigninger på de danske boliglån,« siger han.

Truslen går kort sagt ud på, at komiteen til at styrke verdens finansielle systemer, Basel komiteen, har foreslået at indføre såkaldte gulve i sikkerhedsstillelsen bag lån.

Det betyder, at der uden hensyn til den konkrete risiko på et lån skal stillet et fast beløb til sikkerhed. Eksempelvis kan det betyde, at et et lån på 100 kr., der hidtil har medført en risiko og dermed et kapitalkrav på 15 kr., på grund af de nye regler medfører et kapitalkrav på 35 kr. - uanset den reelle risiko.

Og da kapital koster penge, kan det ende med ret kraftige prisstigninger på realkreditlån.

Også fra Folkebevægelsen mod EU kommer der modstand:

»Den danske realkredit er enestående, sikker og nyder stor tillid. Derfor skal EU rent ud sagt holde fingrene fra vores måde at indrette os på. De nye EU-tiltag vil gå direkte ud over danske forbrugere,« skriver parlamentsmedlem Rina Ronja Kari i en kommentar.

Hun kalder det for en typisk »one-size-fits-all« tilgang, som ikke passer til alle.

»Et risikoopgør med højere kapitalkrav kan bestemt give mening i nogle medlemslande. Men vores unikke realkredit har ikke brug for at blive udfordret med et kapitalgulv. Det vil unægteligt presse priserne. Og alle ved jo, at regningen vil blive sendt direkte videre til almindelige danske låntagere. Det er uacceptabelt,« mener hun.

Jeppe Kofoed garanterer, at de danske synspunkter bliver ført frem både i parlamentet og i rådet.

»Og vi kan lære af sidste gang (den første runde af kapitalkrav, der blev mildnet for danske realkredit, red.). I kommissionen er der forståelse for, at vi har et særligt system, der giver den stabilitet, man efterlyser. Det større formål er jo at sikre en mere stabil økonomi, og det bedste eksempel er jo, at vi klarede os fint gennem sidste finanskrise. Vores realkreditsystem er blevet stresstestet i virkeligheden,« siger Jeppe Kofod.