Bank skal stoppe vilkårlige renteændringer

Finanstilsynet har påbudt Basisbank at stoppe sin praksis for renteændringer i forbindelse med produktet BasisPrioritet.

Forbrugerne skal have klar besked om, hvordan renten varierer, mener Finanstilsynet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Steffen Ortmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Samtidig har banken fået et påbud om at ændre i sine almindelige betingelser, så den ikke længere har vilkårlig adgang til at ændre renten med 3 måneders varsel.

Baggrunden for sagen er en kundeklage over, at Basisbank i november 2007 ændrede rentevilkårene på BasisPrioritet med tre måneders varsel – på trods af, at der i låneaftalen stod, at renten varierede med Nationalbankens udlånsrente med et fast tillæg på 0,95 pct.

Renteændringen skete med henvisning til et vilkår i bankens almindelige forretningsbetingelser, der gav banken mulighed for vilkårligt at ændre renten.

”Når man som kunde optager et lån, hvor det udtrykkeligt fremgår, hvordan renten varierer, kan banken naturligvis ikke ændre på disse principper for renteberegning,” siger vicekontorchef Ulla Brøns Petersen fra Finanstilsynets kontor for forbrugerspørgsmål.

”Forbrugerne skal have klar besked om, hvordan renten varierer. Hvis en bank vil have mulighed for at ændre på, hvordan renten bliver beregnet, skal den skrive det tydeligt i aftalen. Det er ikke nok at henvise til de almindelige forretningsbetingelser,” siger Ulla Brøns Petersen.