Arvespørgsmål: Er man tvunget til at give børnene lige meget?

Følelserne kan hurtigt løbe af med børn, børnebørn og svigerbørn, hvis arv eller gave fordeles til fordel for nogle og ikke andre.

Foto: Troels Kjems

? I et tidligere svar på et spørgsmål om at give det ene barn 1.000 kroner om måneden blev det beskrevet, hvordan man stiller sine børn lige. Jeg opfatter loven sådan, at man må give sine børn et større beløb, og at man selv kan bestemme, om man vil favorisere nogle af sine børn. For eksempel hvis det ene barn er alkoholiker, så kan jeg give de andre et stort beløb, så der ikke rigtigt er noget tilbage til det andet barn, som jeg ikke vil give noget. Er jeg tvunget til at give alle lige meget?

Med venlig hilsen N.

! Du er ikke tvunget til at give alle lige meget. Du bestemmer nemlig fuldstændigt selv, om du vil forære en gave til en anden eller til flere. Du nævner selv en udmærket grund til ikke at give lige meget til alle. Nogle siger, at hvis du skal behandle alle lige, så behandl dem forskelligt. Det har du ret til at vælge.

Du må forære hvert barn, barnebarn og så videre 60.700 kroner og svigerbørn 21.200 kroner. Hvis du er gift, kan din hustru gøre det samme, forudsat der er noget at give af. Derfor kan dine penge hurtigt få ben at gå på.

Når dette så er sagt, så vil jeg gerne sige, at er der noget, der kan sætte sindene i kog hos børn og ikke mindst hos deres ægtefæller, så er det »forskelsbehandling« i form af gaver eller ved testamente. Her kan jeg ikke stærkt nok anbefale en følelsesfuld tilgang til tingene. Jeg har hjulpet mange til at forebygge konflikter i så henseende. Det kan gøres ved den rigtige formulering af et testamente eller ved samtale, mens giveren lever. Nogle gange har det været så vanskeligt, at vi har samlet både børn og svigerbørn og brugt timer på at forklare baggrund og indhold.

Det er fint at give gaver og at råde ved testamente, men glem aldrig, at de involverede på den anden side er af kød og blod og fyldt med følelser.

Med venlig hilsen

Allan Ohms, advokat (H) og mediator, www.ForumAdvokater.dk