10 gode grunde til at oprette testamente

Ægtefælle eller samlever risikerer at måtte gå fra hus og hjem, hvis der ikke er orden i papirerne.

Foto: Modelfoto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Enhver, der lever i et papirløst parforhold, bør skrive testamente. Enhver, der har børn fra forskellige forhold, bør skrive testamente. Og enhver, der har børn med den samme ægtefælle, bør også skrive testamente.

Kun de mennesker, der slet ikke ejer noget af betydning, kan spare testamentet. Resten risikerer, at ægtefælle eller samlever i værste tilfælde må forlade hus og hjem.

Undersøgelser viser, at en stor del af de omkring 100 milliarder kroner, som hvert år udbetales i arv, ender i andre lommer, end afdøde ville have ønsket sig, hvis han eller hun havde været klar over konsekvenserne. Professor Finn Taksøe-Jensen har vurderet, at omkring 40 procent af pengene endte i forkerte lommer under den gamle arvelov, og med den nugældende arvelov vil det være 25-30 procent.

Finn Taksøe-Jensen vurderer, at der er skrevet 400.000 testamenter i Danmark, og at 200.000 af dem bør ændres. Han vurderer desuden, at 80 procent af alle danskere, der ”ejer noget af betydning”, bør skrive testamente. Har man en samlet formue på 600.000 kroner eller derunder, tilfalder hele arven ægtefællen, hvis der ikke er skrevet testamente.

Læs ti gode grunde til at oprette testamente på de næste sider: