»Nu ved vi alle, at LAs ultimative krav har en kursværdi, og at LA trods alt kan købes for en pris«

Dagens overblik: Lars Løkke Rasmussen bliver kåret til årets bondefanger efter weekendens chok-melding, som af flere vurderes til at kunne styrke Kristian Thulesen Dahl og DF. Imens taler Samuelsen om sammenhængen mellem politik og pølseproduktion, mens Pape kræver ekstra milliarder til forsvaret. Hele dit politiske overblik her.

Lars Løkke Rasmussen, Kristian Thulesen Dahl og Anders Samuelsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God-mandag-morgen og velkommen til det, der godt kan gå hen og blive en historisk uge i dansk politik.

Hvis du har levet under en sten siden i fredags og har holdt helt og aldeles weekend fra nyhedsstrømmen, så får du nok lidt af et chok nu.

Danmark ser ud til at skulle have en ny regering.

Lørdag morgen bekendtgjorde statsminister Lars Løkke Rasmussen, at han agter at invitere Liberal Alliance og de Konservative med i regeringen, så Danmark fremover får en borgerlig-liberal trekløverregering.

Det var lykkedes statsministeren og den kreds af absolutte Venstre-topfolk, der kendte til planerne, at holde dem hemmelige helt indtil lørdag morgen.

Derfor ændrede Lars Løkke Rasmussen med ét dagsordenen om snarligt valg, hviskeriet i krogene om hans efterfølger som V-formand og den finanslov, der var indgået fredag aften.

I stedet har ALT sidenhen handlet om Løkkes træk – forståeligt nok. Og statsministeren er de fleste steder igen blevet udråbt som en taktisk mester og smart politisk håndværker. Et ry, der ellers var falmet noget siden folketingsvalget sidste år.

Både Anders Samuelsen og Søren Pape Poulsen har takket ja til Løkkes invitation om at indlede forhandlinger og begge møder derfor i dag op på Marienborg. Samuelsen først – klokken 11 – og Pape bagefter, klokken 12.30.

Kommer der en afklaring allerede i dag?

Nuvel. Nok tilbageskuende referat af weekendens begivenheder for nu.

Vi skal i gang med dagens politiske historier. Senere i morgenposten samler vi op på alt det væsentlige fra weekenden; alle udmeldingerne, analyserne og de finurlige pip på de sociale medier.

For hvor lang tid kommer de regeringsdrøftelser, der altså indledes i dag til at tage?

Anders Samuelsen sagde lørdag, at det i hvert fald ikke skulle tage lige så lang tid, som SRSF-regeringen brugte efter folketingsvalget i 2011. Anders Fogh Rasmussen mente lørdag, at det nok burde tage 2-3 dage. I dagens Børsen skriver avisens politiske kommentator, Helle Ib, at Løkke må antages at kunne præsentere sin nye regering »meget snart«. Måske i løbet af denne uge, tilføjer hun.

På DR er politisk korrespondent Uffe Tang endnu mere optimistisk på den nye regerings vegne. Stregerne er nemlig allerede kridtet op. Og de tre partiledere ved, hvad det er for en bane, de skal ind og spille på, lyder det. Ifølge Uffe Tang tyder invitationen til medierne endda på, at der måske kommer et resultat allerede i dag:

»Det er, fordi de regner med, at de kommer ud med et resultat, og de vil gerne have pressen omkring det. Og det er, fordi de er ganske langt,« siger han til dr.dk.

VLAK er rørende enige - når altså ikke, LA er uenige med V og K

Jyllands-Posten har i dag kigget nærmere på de tre partier, der måske inden længe er hinandens regeringspartnere: Venstre, Liberal Alliance og de Konservative.

Og avisen kan fortælle, at partierne siden folketingsvalget sidste år har stemt ens i 85 procent af alle sager, der har været i folketingssalen. Kun i 92 ud af 618 afstemninger er der blevet trykket på forskellige knapper fra de tre partier - oftest fordi Liberal Alliance har villet noget andet end V og K.

Det gælder eksempelvis i sagen om retsforbeholdet, omkring nogle skatteforslag og håndværkerfradraget. Læs hele artiklen om de tre partiers (u)enigheder her.

I går skosede statsministeren i sin afsluttende tale ved Venstres landsmøde medierne for allerede at spekulere i ministerposter.

Og for nu ikke allerede nu at begynde på spekulationer om ministerposter (hint: vi har dog samlet et par links længere nede, der gør det), så starter vi her med at give dig mulighed for at læse dig lidt klogere på, hvad det er for udfordringer en eventuelt kommende VLAK-regering står over for. Politisk, altså. Bevares.

Berlingske gennemgår seks politiske knaster, der skal files ned og skabes en fælles forståelse om, før en Lars Løkke III-regering er på plads.

Det drejer sig om skat, offentlige udgifter, udlændinge, forsvar, miljø og DR. Læs om forskellene her.

Vi har ligeledes stillet (og svaret på) seks centrale spørgsmål om Løkkes trekløver-træk.

Løser en borgerlig trekløverregering for eksempel konflikten om topskatten? Og hvorfor vil Løkke ikke have DF med i en regering? Det kan du læse om her.

Dagens citat

Står Søren Pape Poulsen for. Han er, i modsætning til Løkkes anden gæst på Marienborg i dag, Anders Samuelsen, meget citeret i dagens aviser. Og i modsætning til det, der lader til at være den generelle analyse, er han ikke helt sikker på, at de Konservative går med i regering:

»Jeg skal kunne give dig det regeringsgrundlag, og så skal du kunne bladre rundt i det og sige: O.k., Det Konservative Folkeparti har godt nok lige været forbi her. Det er hele humlen i det. Hvis det ikke kan ses, så skal vi ikke være der,« siger han til Jyllands-Posten.

Dagens citat II

»Politik og pølseproduktion har lidt det til fælles, at det ikke er kønt at se på i selve processen. Men der kan godt komme noget god ud af en pølseproduktion. Og det samme gælder politik: Det er ikke kønt at se på, men resultatet kan godt blive rigtig godt.«

Anders Samuelsen forklarede i går i DRs 21 Søndag, hvorfor...ja, han forklarede noget om politik og pølseproduktion.

Det kan blive rigtig godt, det der er i gang i dansk politik, synes at være Samuelsens forklaring.

Dagens krav

De danske udgifter til forsvaret skal op på 2 procent af bruttonationalproduktet (BNP), som Nato-alliancen har defineret som en langsigtet målsætning - og sådan som USAs kommende præsident Donald Trump i øvrigt kræver af sine NATO-allierede.

Det mener de Konservative, der vil tage kravet med til statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) på Marienborg i dag. Det skriver Politiken.

»Vi har sagt længe, at vi vil op på 2 procent af bnp. Sikkerhedssituationen i Europa er ikke, som den var, da vi lavede vores sidste forsvarsforlig. Der er krig i Europa nu, og det betyder, at vi har brug for et styrket forsvar«, siger de Konservatives forsvarsordfører Rasmus Jarlov.

Regeringen afsatte i sin 2025-plan 800 millioner kroner årligt, som skulle gå til både forsvaret politiet og terrorefterforskning. Danmark bruger lige nu cirka 20 mia. kroner om året på forsvaret, og skal de to procent af BNP nås, vil det kræve øget investering for omkring 15 mia. kroner om året.

Ifølge finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) lægger regeringen op til at bruge flere penge på forsvaret i de kommende år, men ikke i et omfang på 2 procent af BNP.

Læs hele artiklen her.

Dagens analyse: Løkke er årets bondefanger

Politisk kommentator Hans Engell skriver i Ekstra Bladet i dag, at statsministeren efter sin lørdagsudmelding kan kåres til »årets bondefanger«.

Bønderne, skriver Hans Engell, er Søren Pape Poulsen og Anders Samuelsen.

»Da Anders Samuelsen sagde ja til regeringsdeltagelse, forsvandt magien omkring ham selv og LA. Fra nu af vil alt, hvad han siger, blive taget med forbehold. Nu ved vi alle, at LAs ultimative krav har en kursværdi, og at LA trods alt kan købes for en pris,« skriver Engell og slutter sin analyse med at kåre Løkke og Kristian Thulesen Dahl, som dansk politiks nye magtakse:

»Det kan godt være, ministerholdet bliver mere blåt. Men den politik, de kan få igennem, bestemmes af bondefangeren Lars Løkke plus DFs Kristian Thulesen Dahl. Mere lyserødt end mørkeblåt.«

Analysen er ikke online. Senere i morgenposten får du en række andre analyser af weekendens dramatiske udvikling i dansk politik.

K skal have to til tre ministertaburetter. LA skal have det dobbelte

Og så ellers tilbage til det, der skete i kølvandet på Lars Løkke Rasmussens dobbeltinvitation.

Du kan læse avisernes ledere om Løkkes træk her.

Der er blandt analytikere og kommentatorer ikke nogen tvivl om, at statsministerens træk var alt andet end spontant udtænkt lørdag morgen.

Der er blevet arbejdet på planen noget tid, lyder det flere steder. Hvor længe og hvordan er dog ikke blevet afsløret endnu.

»Løkke ville aldrig gå denne planke ud, hvis det ikke var, fordi både Pape og Samuelsen har signaleret en vis portion realisme forud for skæbnemøderne i næste uge,« skrev Politikens politiske redaktør, Anders Bæksgaard i går. Han fortsatte:

»Skal ligningen gå op, skal K have to til tre ministertaburetter. LA skal have det dobbelte – altså fem til seks – og V skal have omtrent 12, lyder det første spæde bud fra regeringens egen ministerkreds, der dermed sender en håndfuld ministre ud i mørket. Hvem der skal have hvilke poster, afhænger af den interne ressortfordeling mellem de tre partier, når de når så langt.«

TV 2 har spekuleret i fordelingen af ministerposter her.

Og her er det Hans Engell, der drister sig til at spå om de Konservatives ministeremner.

Brian Mikkelsen har ikke gjort meget for at skjule, hvor kulturel en weekend han har haft. Mere siger vi ikke...

Hos Børsen mener Helle Ib i øvrigt, at Liberal Alliance godt kunne finde på at udpege en minister, der ikke sidder i partiets folketingsgruppe:

»Et bud er tre til K og lidt flere til LA. Søren Pape, Brian Mikkelsen og enten Mai Mercado eller Mette Abildgaard nævnes i korridorerne, mens Anders Samuelsen og Simon Emil Ammitzbøll er sikre LA-ministre. Mette Bock kan også være et bud, ligesom forstærkning udefra kan komme på tale.«

Khader: INGEN ved noget

Desværre skal du tilsyneladende være politisk kommentator for at deltage i Naser Khaders konkurrence. Der er ellers et par gode præmier på højkant.

Men ifølge den konservative politiker er der »INGEN, der pt ved noget som helst om noget« - altså om den kommende VLAK-regeringskonstellation, skal vi huske at tilføje.

Nogen ved tilsyneladende noget

I hvert fald har Anders Samuelsen fundet et nyt træ, skrev han lørdag på sin Facebook.

»Endnu højere. bedre udsigt, mere ansvar, mere indflydelse!« skrev han.

Billedets vinkel tyder en hel del på, at Anders Samuelsen i den grad er kommet ned fra sit hidtidige træ. Og nu er på vej op i det nye.

Løkke viser, at han er chefen - men Thulesen vinder i længden

Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen, noterede sig, at det lørdag morgen var en nærmest genfødt løkke, der tog styringen i både dansk politik og Venstre.

»På podiet stod en statsminister i politisk og oratorisk topform, og ikke mindst en partiformand, som med sin tale fik sat en effektiv stopper for den seneste tids diskussioner og spekulationer om arvefølgen i Venstre. Med sit nye overraskende træk har Løkke effektivt gjort det klart, at han er chefen, og at han har tænkt sig at være det et godt stykke tid endnu.«

I dagens BT bemærker politisk kommentator og tidligere Løkke-rådgiver, Søs Marie Serup, at Løkke tilsyneladende havde brug for at vise, hvem der bestemte, da han lørdag offentliggjorde sine planer om en trekløverregerig:

»I øvrigt var det pudsigt at notere sig betoningen af statsministerens ord. Han sagde, at partierne i blå blok var enige om analysen – altså behovet for et bredere fundament, men fortsatte ’derfor er det MIN beslutning’. Havde han behov for at manifestere sig som chefen? Ville han vise, at ingen har tvunget ham til det? Eller er der uenighed om, at det er den rigtige løsning?«

Søndag skrev Thomas Larsen, at selvom projektørlyset de kommende dage vil skinne på V, LA og K, så er det Dansk Folkeparti, der kan vil vise sig at blive de største vindere på sigt:

»Det vil selvsagt tage tid, før Thulesen og DF har overvundet den aktuelle krise, som først kan lukkes, når undersøgelser i EU har afgjort, om Messerschmidt alene har været kreativ eller har svindlet. Men politisk kan dannelsen af en ny regering vise sig at blive en gylden mulighed for DF til at kunne lægge krisen bag sig og skabe afsæt for et comeback.«

Læs hele analysen her.

En manøvre til historiebøgerne

På TV 2 siger politisk redaktør, Anders Langballe, at Lars Løkkes manøvre kan ende med at blive en af den slags, som unge Venstre-folk om 10-20-30 år vil berømme for sin modighed og kløgt:

»Hvis den her manøvre lykkes for Løkke, så kan det komme til at skrive sig ind i partihistorien. Liberal Alliance er vokset og vokset, og mange har tolket det sådan, at de æder sig ind på Venstres vælgere. Det her kan vise sig at være vejen tilbage for et meget klemt Venstre, som får elimineret en af sine farligste fjender - nemlig Liberal Alliance,« siger Anders Langballe.

Hele artiklen er her.

Weekendens søvnløse Hjort

I går gik landets finansminister Claus Hjort Frederiksen på scenen i Herning til lyden af rapperen Kesis nummer ”søvnløs”, hvor Kesi synger, at han ikke har sovet i et år.

»Jeg har ikke sovet i et år. Sådan har jeg det også efter de seneste par måneder. Når Kesi ikke har sovet i et år, er det på grund af sprut og damer. Og selv om mit hår nogle gange stritter, så er det altså ikke derfor for mit vedkommende,« sagde Claus Hjort Frederiksen til stor morskab for de delegerede på landsmødet.

Claus Hjort Frederiksen har været ankermanden på både finanslov og de 2025-forhandlinger, der altså aldrig endte med en aftale.

I Lars Løkke Rasmussens tale lørdag var der minutlange og stående ovationer til Claus Hjort – hvorfor flere har spekuleret i, om det er ved at være slut for Hjort Frederiksen.

Claus Hjort Frederiksen havde ifølge Politiken denne stikpille til de – deriblandt Hans Engell – der dømmer ham ude:

»Jeg hører også oraklet Hans Engell fortælle, hvor gammel jeg er. Og hvor træt jeg er. Og hvor næsten senildement det virker, det jeg foretager mig. Og det er da sikkert rigtigt, at Engell virker ungdommelig og frisk-fyr-agtig«, siger Claus Hjort, inden han satte den endelige svirper ind:

»Men jeg vil så tilføje: Han skal jo heller ikke præstere«.

Du kan se, Claus Hjorts entre fra i går her (♫husk lyden♫).

I dagens BT skriver avisens politiske redaktion, at det »efter alt at dømme« slut med Hjort som regeringens økonomiske omdrejningspunkt.

»Vurderingen blandt en række centrale politikere i Venstre og de øvrige partier i blå blok er, at Løkke sender Hjort på pension. Han vil ikke gøre det med glæde, men af ren og skær nødvendighed,« skriver BT om deres anonyme kilders vurdering.

Søren Gade, Venstres gruppeformand, siger til citat det stik modsatte:

»Claus Hjort er en så stor politiker, at han selv bestemmer, hvornår han vil stoppe.«

Læs historien på side 6-7 i dagens BT. Den er endnu ikke online.

Weekendens udfordring

Står justitsminister Søren Pind for. Han udfordrer direkte Kristian Thulesen Dahl i den spegede sag om placeringen af den nye politiskole i det vestlige Danmark.

Den politiskole, som regeringen har besluttet skal ligge i Herning. Og den politiskoleplacering, som mange både i Venstre og i de jyske kommuner, der også havde sat næsen op efter at få politiskolen, har brokket sig højlydt over.

I fredags, midt under præsentationen af den nye finanslov, genåbnede Kristian Thulesen Dahl pludselig for slagsmålet om placeringen, da han sagde, at han mente forligspartierne bag politiforliget – de blå partier + Socialdemokratiet – burde mødes og drøfte placeringen.

Nix, lød det ifølge Berlingske i går fra Søren Pind.

»Politiskolen er blevet placeret i Herning. Og ved I, hvem der har bestemt det? Det har regeringen!«

Dit træk, Kristian Thulesen Dahl.

Bliver den stålsatte værdikriger blød som et lam, hvis han får en ministerbil?

Lige siden lørdag morgen har Anders Samuelsens stålsatte og ultimative topskattekrav været genstand for en hel del omtale på både de sociale medier og i de traditionelle medier.

For har den stålsatte værdikriger, der har gjort kravet om topskattelettelser på fem procentpoint – ikke 4,9 men 5 procentpoint – til et spørgsmål om, hvorvidt han kunne se sine børn i øjnene, når han kom hjem til dem og forklarede, hvorfor han havde været væk en stor del af deres barndom, vendt på en tallerken ved udsigten til en ministerbil?

Berlingskes Politiko tog dig i lørdas med på turen fra Anders Samuelsens stålsatte øjne og krav om topskattelettelser under sidste sommers regeringsforhandlinger på Christiansborg til i dag, hvor det ultimative krav var afløst af et »indtil nu«, da han blev spurgt til partiets position i forhold til kravet om topskattelettelser.

Den kan du læse eller genlæse her.

Ifølge DRs politiske korrespondent, Uffe Tang, er det Samuelsens tidligere læremester fra tiden hos de Radikale, Marianne Jelved, der gør, at Samuelsen nu ser ud til at være på vej ned fra træet med ultimative topskattelettelseskrav:

»I de første kommentarer fra Anders Samuelsen, var det ikke Lars Seir Christensen, der blev nævnt. Det var heller ikke liberale ledestjerner som Adam Smith eller Ayn Rand. Nej, Anders Samuelsen fortalte, hvad han havde lært om politik af sin gamle læremester Marianne Jelved,« skriver Uffe Tang og fortsætter:

»Hun er ikke normalt de liberales kop the. Men hun lærte Samuelsen, at indflydelsen i en regering er langt, langt større end udenfor en regering, forklarede han. Nu kan han så snart sidde på bagsædet af en Audi og tælle til 90. Og faktum er - som Lars Løkke ofte har påpeget - at der ikke findes 90 mandater i Folketinget, der vil have topskattelettelser. På en god dag er der 61,« skriver Uffe Tang.

Hele analysen her.

Anders Samuelsen blev søndag på forsiden af Ekstra Bladet omtalt som »Audi-Anders«. Det blev Liberal Alliances politiske leder tilsyneladende glad for:

I øvrigt har Anders Samuelsen en Audi i forvejen, siger han. Så han er ikke til falds for ministerbiler, siger han.

Dagens citat III

»Han er jo en ræv. Og hvis der ikke er flere udgange, så graver han nogle nye.«

BTs politiske kommentator og statsministerens tidligere rådgiver, Søs Marie Serup, om sin tidligere chef, Lars Løkke Rasmussen.

I Venstre har de moret sig, moret sig, moret sig

Og det har de blandt andet gjort på grund af Søren Pind og Bertel Haarder, kan man udlede af Søren Pinds Facebook-post fra i går.

Sådan arbejder SFs landsledelse

SFs Jacob Mark lagde i går et billede på Facebook, der giver et indblik i, hvordan SFs landsledelse arbejder, når de lægger store planer.

Dagens farvel til #mcsæsonen2016

Inden vi lukker og slukker for dagens morgenpost, kan vi lige nå at lukke motorcykelsæsonen 2016 ned sammen med Dansk Folkepartis sundhedsordfører Liselott Blixt. Det gjorde hun nemlig i går med et billede af sin kværn. Og sin hund.

Vi tjekker ind hos Blixt igen, når #mcsæsonen2017 starter...

Det sker i dag

Der sker utvivlsomt en hel del i dag. Men to ting topper alt andet i vigtighed i dansk politik denne mandag:

11.00 Lars Løkke Rasmussen mødes med Anders Samuelsen (LA) på Marienborg. Tema: Regeringsdrøftelser.

12.30 Lars Løkke Rasmussen mødes med Søren Pape Poulsen (K) på Marienborg. Tema: Regeringsdrøftelser.

Derudover sker der følgende:

08:00 Miljøministeren fælder juletræet til Rådhuspladsen. I dag griber miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen motorsaven og fælder det juletræ, som hele december skal pryde Rådhuspladsen i København. Det gør han sammen med Borgerrepræsentationens første næstformand Lars Weiss (S). Fældningen foregår i Gribskov i Nordsjælland.

09:45 Udenrigsministeren taler ved KL's EU-temadag. Udenrigsminister Kristian Jensen holder tale klokken 9.45 ved Kommunernes Landsforenings EU-temadag