Løkke ser vilje til trekløverregering, men: »Det kommer til at tage noget tid«

Tirsdag begynder Venstre, Liberal Alliance og De Konservative at skrive regeringsgrundlaget, siger Løkke.

Lars Løkke har inviteret til forhandlinger om den nye trekløver regering på Marienborg d. 21. november 2016. Her fotograferet efter forhandlingerne hvor statsministeren mødte pressen Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) siger, at både Liberal Alliance og De Konservative mandag på Marienborg har udtrykt ønske om at komme med i ny regering.

Tirsdag begynder de tre partier sammen at skrive regeringsgrundlaget.

- Der hersker en konstruktiv atmosfære. Derfor giver det mening, at vi nu starter på at skrive et regeringsgrundlag. Det gør vi tirsdag, siger Lars Løkke Rasmussen efter mandagens møder med de to andre partiledere.

- Jeg har haft nogle gode samtaler, som hos mig skaber tro på, at det godt kan lade sig gøre.

Både De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, og Liberal Alliances partileder, Anders Samuelsen, understreger, at regeringsgrundlaget skal starte fra bunden. Det er statsministeren enig i.

- Det handler dybest set om at tage et blankt stykke papir frem og så begynde der, siger Løkke.

- Der er ikke tale om, at nu skal Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti bare lige hoppe ind i min regering på det grundlag, jeg formulerede for et år siden.

- Der er tale om, at vi afdækker mulighederne for at lave en ny trekløverregering, og det kræver, at vi får formuleret et fælles grundlag – altså ikke bare mit grundlag med nogle justeringer.

De Konservative og Liberal Alliance har begge krav med til forhandlingerne. Adspurgt om det er krav, Løkke vil kunne efterleve, lyder statsministerens svar:

- Det her handler ikke om, hvad jeg vil kunne efterleve. Det her handler om, at vi i morgen sætter os sammen tre partier med henblik på at skrive en fælles platform, som vi alle sammen kan stå på og se os selv i.

Sidst Løkke skulle danne en regering, formulerede han fire pejlemærker, regeringen skulle måles på: Flere i arbejde, flere private job, bedre kernevelfærd og færre asylansøgere.

Spørgsmål: Kan du udstikke pejlemærker for en ny regering?

- Det kan jeg, når og hvis vi danner en ny regering. Det er klart, at Venstre ikke møder uforberedte ind til det her. Vi har en meget klar politik og drøm om, hvad det er for et samfund, vi skal leve i.

- Den skal måles på de mål, den stiller op, når den blive dannet, hvis den bliver dannet.

Trods optimismen fastslår statsministeren, at forhandlingerne kan trække ud hen over weekenden, så den nye regering måske først præsenteres på Amalienborg i næste uge.

- Det kommer til at tage noget tid, fordi det er vigtigt, at det bliver et solidt og gennemarbejdet grundlag, som vi alle se os selv i. Og som vi kan arbejde videre ud fra, siger Løkke.

Han understreger, at arbejdet i Folketinget ikke ligger stille under forhandlingerne.

- Vi skulle gerne kunne føde en regering, der kan være regering for Danmark i rigtig mange år.

/ritzau/