Løkkes belastning, DFs »giftigste sager« og traileren, der forsvandt

Dagens overblik: Dansk Folkeparti presser statsministeren på grænsekontrol, Thulesen Dahl er selv presset af giftig sag, og så blev pres på TV 2 for meget.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En ny dag truer i dansk politik, og her er dit daglige overblik over alt, hvad du skal vide om den.

Vi begynder med et møde, der fandt sted i Statsministeriet i går.

Her havde Lars Løkke Rasmussen (V) inviteret Folketingets partier til orientering om Sveriges beslutning om at indføre identifikationskontrol ved grænsen.

Det vil svenskerne gøre fra 4. januar, og det vil få konsekvenser herhjemme, forklarede Løkke til pressen efter mødet.

Det gør således hverdagen langt mere besværlig for tusindvis af borgere, det sætter integrationen i bakgear, og det splitter storbysamfundet omkring Øresund ad, lød analysen.

»Det kommer til at belaste. Det vil betyde længere rejsetid, og det skaber en risiko for, at vi i Helsingør vil opleve trafik, der bryder sammen. Det er på alle måder beklageligt,« sagde Løkke ifølge Berlingske.

Den danske regeringen har endnu ikke taget stilling til, om Danmark skal følge det svenske eksempel.

»Jeg synes, at der er alt for meget snak«

Det kommer til at bero på, hvorvidt antallet af asylansøgere vil stige ved indførelsen af dansk grænsekontrol. Løkkes vurdering er, at det vil føre til »flere og ikke færre asylansøgere«. Ifølge Løkke er det danske beredskab på plads.

Hos Dansk Folkeparti er der utilfreds med Løkkes afventende position. Det gjorde DF-formand Kristian Thulesen Dahl klart i kølvandet på mødet.

»Jeg synes, at der er alt for meget snak,« sagde han ifølge Jyllands-Posten, som også havde taget opstilling ved Statsministeriets dør.

»Nu venter man på svenskerne, og vi kan ikke engang få et løfte om, at hvis svenskerne indfører kontrol ved grænserne den 4. januar, så gør Danmark det også. I stedet vil Danmark vente og se, hvad der så sker. Det, synes jeg, er en for passiv indstilling.«

Et samråd med Hjort, der handler om Thulesen Dahl

Klokken 19.00 i aften er finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) kaldt i samråd om boligydelsespakken.

Her vil DF-formand Kristian Thulesen Dahl formentlig lytte efter mere grundigt end de fleste, da særligt hans parti er kommet i massiv modvind, efter det er kommet frem, at tusinder af pensionister står til at få beskåret deres boligydelse som følge af den finanslovsaftale, som både Hjort og DF-formanden har sat deres signatur på.

Hos både Politiken og Børsen bliver der analyseret på situationen, som Politikens politiske redaktør, Jesper Thobo-Carlsen, kalder en af de »giftigste sager i Dansk Folkepartis historie.«

»Oppositionen, anført af Socialdemokraterne, lugter blod af en særlig eftertragtet blodtype. Det hører til de absolutte sjældenheder, at formanden for blå bloks største parti fremstår så blottet, som han gør lige nu,« skriver Thobo-Carlsen og oplyser, at der henover weekenden har været »sonderinger mellem regeringen og Dansk Folkeparti om en ændring af den omdiskuterede del af finansloven.«

Det er dog forventningen, at der kommer en løsning på problemet, hedder det i både Børsen og Politiken.

»Et svækket DF, der ikke tør tage de tæsk, som følger med at skulle tage medansvar for en sammenhængende økonomisk politik, er lige så hjælpsom for Claus Hjort som SF var for Helle Thorning (S) under den daværende regering,« skriver Børsens politiske kommentator, Helle Ib, og uddyber:

»Derfor er finansministeren nødt til at æde ydmygelsen ved at justere finanslovsaftalen med en løsning på boligydelsen. DF kan selvsagt ikke leve med billedet af et parti, der medvirker til at tage penge fra pensionistens skrabede budget for siden at levere skattelettelser til bedrestillede.« Hele den analyse her.

Dansen om TV 2-trailer

TV 2 har tirsdag morgen valgt at trække traileren til programmet »De største øjeblikke«, der kigger tilbage på året, der gik.

Traileren var bygget op over sangerinden Mø's hit »Lean On«. Sammen med Mø ses bl.a. Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen og den radikale leder Morten Østergaard danse.

Men ind imellem er klippet billeder fra nogle af de mest dramatiske begivenheder i årets løb, blandt andet billeder af flygtninge, pigtråd og en mand iført en T-shirt med skriften »Je suis Charlie«, og det fik sent i går Johanne Schmidt-Nielsen til at opfordre TV 2 til at trække videoen, som hun kalder »langt ude«.

Har i dag set TV2’s trailer til programmet De Største Øjeblikke. Jeg er selv med i den. Danser fjollet med MØ – hun...

Opslået af Johanne Schmidt-Nielsen på 14. december 2015

Videoen lå online tirsdag morgen, men blev siden hen trukket tilbage. Forklaring fra TV 2 her.

Brian Mikkelsen, som ikke vil holde mund

Den tidligere konservative kulturminister Brian Mikkelsen bryder nu tavsheden og genindtræder i kulturdebatten. Det sker med et interview og en kronik i Berlingske:

»Den her sag er simpelthen for vigtig til, at jeg vil holde min mund,« siger eks-ministeren.

Sagen, han taler om, er den om gratis entré på Nationalmuseet og Statens Museum for Kunst. Den ordning, han som kulturminister fik indført i 2006. Og den ordning, de to museer nu har bedt politikerne om lov til at afskaffe som reaktion på de millionbesparelser, Venstre-regeringen har lagt ned over kulturen.

For med en øget asyltilstrømning og en stadigt mere global verden er der »brug for en ny kulturkamp, en ny kulturoprustning i Danmark,« siger han.

»Vi kan ikke bare se til. Vores værdier kommer under pres, hvis ikke vi er villige til at kæmpe for dem,« siger han. Kronikken og interviewet kommer også med den slags subtile kritik, som politikere også mestrer.

Hvordan synes du, regeringen kæmper for kulturen?, bliver Mikkelsen spurgt:

»Det vil jeg undlade at kommentere.« Læs hele interviewet her. Og hele kronikken her.

Det skal du også læse i dag:

1: Inger Støjberg bliver hevet ind i sag om formodet IS-krigers mentorrolle. Det skriver Berlingske.

Et flertal i Folketinget mener, at frivillige organisationer på integrationsområdet bør foretage en mere grundig screening af deres tilknyttede, efter det er kommet frem, at en mentor i Foreningen Nydansker var praktiserende salafist, og Dansk Folkeparti har nu kaldt ministeren i samråd.

»Når islam regulerer alle ting i ens liv, er vi efter min opfattelse ude i noget radikalt. Der mener jeg, at der er grobund for at gå ind og lave en vurdering af, om det er foreneligt med god integration i det danske samfund,« siger Martin Henriksen til Berlingske. Hele historien her.

2: Folketinget tager næste skridt mod højere pensionsalder. Det skriver Ritzau. Er du født efter 1962, har du således snart udsigt til at skulle blive hængende på arbejdsmarkedet ét år længere. Det sker, når Folketinget i dag 2. behandler udmøntningen af den såkaldte Velfærdsaftale fra 2006. Mere om den historie her.

3: Gruppen af unge, som hverken har et job eller er i gang med en uddannelse, er vokset kraftigt de senere år. Det skriver Jyllands-Posten i dag på baggrund af en analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE). I slutningen af 2008 var der 142.000 såkaldte inaktive unge danskere under 30 år, men i slutningen af 2014 var tallet steget til 173.000.

Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) understreger, at det er et problem:

»Det er absolut ikke tilfredsstillende. Et af svarene er mere brobygning mellem virksomheder og uddannelser, så de unge kommer ud og mærker, at de kan bruges.« Læs hele historien hos Jyllands-Posten.

Det sker i dag:

13.00: Spørgetime med statsministeren. Vi sender det direkte her på Politiko.dk.

13.00: Ligestillingsudvalget har kaldt beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen og erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen i samråd om kønsfordelingen og forholdene for iværksættere i Danmark.

14.00: Minister for børn, undervisning og ligestilling, Ellen Trane Nørby, er i dag kaldt i samråd om fald i den gennemsnitlige udgift pr. undervisningstime i folkeskolen.

15:00: Forsvarsminister Peter Christensen er i dag kaldt i samråd om forsvarets samarbejde med sikkerhedsfirmaet Blackwater i Irak.

19.00: Finansminister Claus Hjort Frederiksen er kaldt i samråd om boligydelsespakken. Mere om den sag her. Og hvis du lige skal læse lidt op inden, så får du her: 15 spørgsmål til DF om ældre, der mister boligydelse og Thulesen Dahl fik flere advarsler mod nedskæringer i boligydelse.

Udenrigsminister Kristian Jensen indleder et fire-dages besøg i Kenya. Besøget begynder i Nairobi, hvor ministeren deltager i et WTO-ministermøde.

Morgenposten skrives netop nu og opdateres løbende. Senest 8.30.