Brian Mikkelsen: »Den her sag er simpelthen for vigtig til, at jeg vil holde min mund«

Der er som aldrig før brug for en kulturkamp, mener den tidligere konservative kulturminister Brian Mikkelsen. Han melder sig nu ind i debatten om fri entré på museerne og advarer imod at afskaffe den.

Brian Mikkelsen advarer Statens Museum for Kunst og Nationalmuseet om igen at tage entré. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Læssøe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Han har holdt sig væk. Konsekvent svaret »ingen kommentarer« og henvist til, at det ikke længere er hans område, når journalister har spurgt ham. Men i en kronik i tirsdagens Berlingske bryder den tidligere konservative kulturminister Brian Mikkelsen tavsheden.

»Den her sag er simpelthen for vigtig til, at jeg vil holde min mund,« som Brian Mikkelsen siger.

Sagen, han taler om, er den om gratis entré på Nationalmuseet og Statens Museum for Kunst. Den ordning, han som kulturminister fik indført i 2006. Og den ordning, de to museer nu har bedt politikerne om lov til at afskaffe som reaktion på de millionbesparelser, Venstre-regeringen har lagt ned over kulturen, og som blandt andet rammer museerne.

Det ærgrer Brian Mikkelsen stærkt, at det er kommet dertil. Da han i 2005 skulle præsentere sit udspil, kaldte han den frie adgang til museerne »den største satsning i nyere danmarkshistorie«.

I dagens kronik opfordrer Brian Mikkelsen da også på det kraftigste museerne til at genoverveje deres ønske om at genindføre betaling.

Men han slår også et slag for, at man fra politisk side satser mere på kulturen:

»Under finanslovsforhandlingerne forsøgte de Konservative at finde flere penge til kulturen. Det var der bare ikke nogen af de andre borgerlige partier, der ville være med til. Det er ærgerligt, for der er brug for en ny kulturkamp, en ny kulturoprustning i Danmark,« siger Brian Mikkelsen og henviser til den større asyltilstrømning og til en stadigt mere global verden.

»Vi kan ikke bare se til. Vores værdier kommer under pres, hvis ikke vi er villige til at kæmpe for dem. Derfor er der brug for en saltvandsindsprøjtning til kulturen. Der er brug for en bevidsthed om, at dansk kultur er noget specielt.«

Brian Mikkelsen retter også kritikken direkte mod regeringens generelle besparelser på kulturområdet.

»Der skal ikke bare gå grønthøster i den, hvor man siger: Det er ligegyldigt, I må klare jer selv. Vi har et nationalt ansvar for at være med til at opruste kulturen, ligesom vi har et nationalt ansvar for at være med til at investere i vores uddannelsessystem.«

Hvordan har du det med, at det kan blive en borgerlig regering, der nu kan komme til at bane vejen for en genindførelse af betaling på museerne?

»Det, synes jeg da, er ærgerligt. Jeg forstår godt, at Bertel Haarder har et dilemma som kulturminister, fordi museerne selv beder om at få lov til at tage betaling. Det er jo også derfor, jeg hejser advarselsflaget til museerne og ikke til kulturministeren, som, jeg synes, gør det godt.«

Hvordan synes du, regeringen kæmper for kulturen?

»Det vil jeg undlade at kommentere. Jeg synes, at vi har en god kulturminister, som gør, hvad han kan inden for de rammer, der er. Min kritik er ikke møntet på personer, men på at hele det borgerlige Danmark, læs: regeringen, har en meget stor udfordring her. Men det gælder sådan set hele det politiske system.«

Er dit indspark udtryk for en borgerlig splittelse i kulturpolitikken?

»Jeg tror ikke, der er en splittelse, men der et fokus på alle mulige andre ting. Dér handler det igen om prioritering. Om hvad man fokuserer på. Jeg synes, det allervigtigste i den brydningstid, vi er i lige nu, er det fundament, vi har. Det er ikke så meget det økonomiske, men hvem vi er som danskere. Fordi hele Europa og Danmark er under et kolossalt pres. Hele verden er i en opbrudstid. Og hvem er der ellers til at kæmpe for os?« spørger Brian Mikkelsen og svarer selv:

»Der er kun os, og det er det politiske system, der må prioritere det.«

Berlingske har forsøgt at få en kommentar fra Statens Museum for Kunst og Nationalmuseet, men ingen af museerne har ønsket at svare på Brian Mikkelsens indspark.

LÆS HELE BRIAN MIKKELSENS DEBATINDLÆG HER.