Kristian Jensens hemmelige møde, LAs juledeadline og en målløs Hans Engell

Dagens overblik: Den danske udenrigsminister har haft diskrete russiske drøftelser, Liberal Alliance bringer regeringen i mindretal, og så ser Hans Engell tilbage på året i dansk politik.

Foto: Søren Bidstrup

Så er det omsider blevet fredag, og her får du ugens sidste omgang politisk morgenpost.

Vi begynder hos Jyllands-Posten, som på avisens forside kan fortælle om et møde, som udenrigsminister Kristian Jensen i al diskretion har afholdt for en lille måned siden.

Den 25. november i København mødtes Kristian Jensen således med den russiske viceudenrigsminister, Vladimir Titov. Her drøftede de to bl.a. situationen i Ukraine, Østersøen, Baltikum, Syrien og Arktis.

Til avisen fortæller den danske udenrigsminister, at samtalerne med Titov var »en blandet oplevelse, for det var også en diskussion om emner, som han absolut ikke brød sig om, at vi tog op.«

Af et fortroligt mødenotat, som Jyllands-Posten har set, hedder det, at Kristian Jensen fortalte Titov, at Danmark er »utilfreds med de hyppige russiske flyvninger i Østersøen«.

»Målløs« eksminister

Den danske udenrigsminister forklarede i august, at regeringen ville genåbne dialogen med Rusland, og han ser mødet med Titov som et skridt i den retning.

Tidligere udenrigsminister Martin Lidegaard (R) er fortørnet over, at Kristian Jensen har mødtes med den russiske viceudenrigsminister hemmeligt:

»Jeg er målløs over, at udenrigsministeren begynder at føre sin helt egen udenrigspolitik uden om EUs fælles linje. Jeg nu vil bede ministeren redegøre for Danmarks holdning til Rusland på et møde i udenrigspolitisk nævn allerede den 21. december, herunder om udenrigsministeren har orienteret sine kollegaer i EU om mødet, og hvordan reaktionen har været fra blandt andet de baltiske lande, Polen og Tyskland,« siger han til avisen. Hele historien her.

Vi iler videre til dagens andre politiske historier.

»Nu er det jul, og nu kan vi ikke vente længere«

Regeringen kan i det nye år se frem til at få et politisk flertal imod sig, fordi den ikke har fremlagt de omstridte dokumenter, som den nu nedlagte Irak-kommission fik udleveret. Det skriver dr.dk.

Det er Liberal Alliance, som nu bringer regeringen i mindretal. Partiet havde allerede i oktober varslet, at det ville fremsætte et beslutningsforslag, som skulle pålægge regeringen at fremlægge kommissionens ikke-klassificerede dokumenter inden jul. Nu gør LA så alvor af truslerne.

»Nu er det jul, og nu kan vi ikke vente længere. Vi mener ikke, at der er noget at skjule, og ved at sige, at man ikke vil fremlægge dokumenterne, er man i virkeligheden med til at puste til en myte om, at der er noget meget farligt og forkert, der ligger her,« siger udenrigsordfører Mette Bock (LA) til dr.dk.

»Lad os nu se...«

Da regeringen nedlagde Irak- og Afghanistankommissionen, forklarede man det i regeringsgrundlaget med, at »grundlaget for den danske deltagelse i Irakkrigen og forhold omkring danske soldaters tilbageholdelse af personer under den danske krigsdeltagelse i henholdsvis Irak og Afghanistan allerede er tilstrækkeligt belyst,« og justitsminister Søren Pind har kaldt kommmissonen en »politisk hetz«.

Søren Pind har ikke ønset at kommentere sagen. Venstre retsordfører, Preben Bang Henriksen, siger roligt til dr.dk.

»Lad os nu se, hvordan tingene udvikler sig.«

Året i #dkpol

Politiko.dk har bedt en række politikere, kommentatorer og andre samfundsdebattører se tilbage på dansk politik anno 2015 og give deres bud på blandt andets årets politiske begivenhed, årets bommert og årets overraskelse.

Vi kommer vidt omkring, og du kan løbende følge med fra i dag og helt frem til nytår.

Vi lægger ud med politisk kommentator Hans Engell, der blandt andet er »målløs« over en hvis V-politiker, kalder to ministre for »frække og underholdende« og kårer et parti til virkeligt at have ramt »tidsånden«.

Læs mere her.

Motornyt

De omdiskuterde Tesla-biler får alligevel rabat på afgiften fra nytår. Det oplyste skatteminister Karsten Lauritzen (V) i går på Skatteministeriets hjemmeside, hvor det hedder, at aftalen om elbiler »justeres«.

Den oprindelige aftale om elbiler, der blev indgået i oktober, betød ellers, at alle elbiler over 800.000 kroner skulle pålægges fuld afgift fra årsskiftet, mens de billigere elbiler slap med en indfasning over en årrække.

Men EU-Kommissionens konkurrencedirektorat mener, at en sådan model er at betragte som statsstøtte til fordel for de billige elbiler og har derfor underkendt den. Nu må vi se, siger ministeren:

»Jeg mener stadig, at de dyreste elbiler får uforholdsmæssig store gevinster, og derfor må vi nu se på, hvordan loftet gennemføres, så der både tages hensyn til statskassen og ret og rimelighed på bilmarkedet.«

Støjberg svarer igen

Flere udenlandske medier har de seneste dage fået øjnene op for den danske regeringens forslag om, at man skal kunne tage f.eks. penge og smykker fra flygtninge, som kommer til landet, så de selv kan bidrage til deres ophold.

Ekstra Bladet samlede i går til bunke fra de udenlandske medier med artiklen: »Udlandet raser over Danmark: 'Noget nazisterne kunne finde på'«, og det fik i går aftes udlændinge- og integrationsminister til Facebook-tasterne.

»I Danmark skal man nemlig forsøge sig selv, hvis man kan. Det er kun rimeligt, og det gælder nu alle - ligegyldigt om man har levet i Danmark hele sit liv eller om man lige er kommet hertil,« skrev hun bl.a.

Se opslaget her. Artiklen fortsætter under billedet.

Jeg kan se, at nogle udenlandske medier harcelerer over, at vi i fremtiden kan inddrage asylansøgeres værdigenstande og...

Opslået af Inger Støjberg på 17. december 2015

Løkkes åbning

Statsminister Lars Løkke ser nu en mulig løsning på et emne, som længe har været på Venstres dagsorden: Børnechecken.

Det sagde han sent torsdag efter et flere timer langt møde om britiske særkrav til EU.

Hos Venstre har man længe peget på, at børnechecken skal gradueres efter udgiftsniveauet i det land, som checken eksporteres til. Ifølge Jyllands-Posten fornemmer den danske statsminister nu opbakning til den tanke.

»Min egen prognose for at komme igennem med et forslag, der totalt sikrer mod, at man kan sende den type ydelser ud, den er ikke så god. Til gengæld har jeg en klar fornemmelse af, at det forslag - som blev udviklet af Venstre, da vi var i opposition og forsøgte at presse den tidligere regering - nemlig tanken om at indeksere børnechecken, det vurderer jeg faktisk har noget for sig,« lød det ifølge Jyllands-Posten fra Løkke.

Dagens citat

»Mange års arbejde for integration i Øresundsregionen risikerer at blive bombet tilbage til tiden før den nordiske pasunion.«

Uffe Ellemann-Jensen, tidligere udenrigsminister, i debatindlæg i Berlingske.

Dagens citat ll

»Nu skal selv den danske juleand åbenbart være halalslagtet. Jeg synes godt, at man i det mindste kunne have så meget respekt for de danske traditioner, at det kun var en del af produktionen, der var halalslagtet, så der var mulighed for at vælge en danskproduceret juleand, som der ikke var bedt en muslimsk bøn over.«

Martin Henriksen, Dansk Folkepartis integrationsordfører, til Jyllands-Posten.

Tre hurtige nyheder, som du lige bør skimme også

1: Partierne bag dagpengeforliget har fundet ud af, hvordan supplerende dagpenge kan bruges og genoptjenes. Det skriver Ritzau. Du kan læse mere her.

2: Kommunerne kan ikke længere finde husly til flygtninge i eksisterende bygninger, lyder det fra KL, som på et bestyrelsesmøde torsdag i enighed formulerede ønsket om flygtningelandsbyer til regeringen. Set hos Jyllands-Posten.

3: Flere partier vil koble en mundtlig prøve på den store opgave i 3. g forud for forhandlingerne om gymnasiereformen. Set i Politikens printavis.

Fredagsquiz

Politiko.dk har fundet ti markante citater fra året, der er gået i dansk politik. Kan du huske, hvem der står bag?

Prøv her.

Det sker i dag:

09:30 Folketingets Finansudvalg har kaldt finansminister Claus Hjort Frederiksen i åbent samråd om det offentlige forbrug. Udvalget har bedt finansministeren om at redegøre for, hvad der var »photoshoppet« i Økonomisk Redegørelse fra maj 2015 og Danmarks Konvergensprogram 2015.

10.00: Flere lovforslag behandles ved dagens møde i Folketingssalen. Blandt disse er behandling af afskaffelse af befordringsfradrag for skattefritagne personer, samt behandling af en skærpelse af dokumentationskrav i forbindelse med ecodesign og energimærkning.

De Konservative fylder 100 år. Tillykke med det.

...Og det gør de så ikke alligevel. Partiets kommunikationschef, Benny Damsgaard, korrigerer her til morgen oplysningerne på Twitter:

Vi beklager - og glæder os til den info, der følger.

Og så til sidst, og fordi det er fredag, og fordi den nye Star Wars-film har haft premiere i den her uge:

Ha' en god weekend.