LA lægger op til forårsrengøring i Skat

Liberal Alliance præsenterer et oplæg med konkrete forslag til, hvordan der skal ryddes godt og grundigt op i Skat. Skatteminister Karsten Lauritzen (V) er i hvert fald enig i målet.

Liberal Alliances skatteordfører, Merete Riisager, retter en hård kritik mod Skat og vil samtidig have etableret en skatteombudsmand. »Jeg har ingen tillid til, at organisationen stopper sig selv i forhold til at producere nye skandaler,« siger hun. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jonas Skovbjerg Fogh
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er sæson for at gøre status over året, der gik, og i Skats tilfælde er udtrykket annus horribilis nærmest en underdrivelse. Desuden indrammer Merete Riisager, Liberal Alliances skatteordfører, det mere elegant, når hun kalder 2015 for året, hvor »skeletterne snubler over hinanden på vej ud af skabene hos Skat«.

LA-ordføreren præsenterer nu »Respekt for borgeren«, der er partiets oplæg til den retssikkerhedspakke II, som skatteminister Karsten Lauritzen (V) har bebudet skal komme til foråret. Spørger man Merete Riisager, bør der især rettes på borgernes retssikkerhed i forhold til den udskældte myndighed.

Egentlig ser LA helst Skatteministeriet omlagt til en styrelse under Finansministeriet. Men mindre må nok gøre det, og partiet lægger bl.a. også op til, at der oprettes en fast, integreret enhed i Skat, der løbende foreslår forenklinger af skattereglerne. Skats beføjelser over for borgerne skal strammes op. Fonde og selskaber skal få dækket udgifter ved retssager mod Skat. Samtidig skal en skatteombudsmand etableres.

»Jeg har ingen tillid til, at organisationen stopper sig selv i forhold til at producere nye skandaler,« siger Merete Riisager og fortsætter:

»Kombinationen af et højt skattetryk og et dysfunktionelt skattesystem er hamrende farlig, fordi borgerne mister tilliden til Skat, når der er eksempler på uretfærdigheder i systemet.«

Sønderskudt Skat

Ordføreren påpeger eksempelvis, hvordan milliarder af kroner er fosset ud af statskassen, fordi svindlere har fået udbetalt ulovlig refusion. Og hvordan Skats inddrivelses­system, EFI, som, afdækket af Berlingske, inddrev forældet gæld og på ulovlig vis indhentede oplysninger om borgerne.

Dertil kommer omfattende problemer med vurdering af borgernes ejendomsværdi. Og at Rigsrevisionen for nylig bl.a. kritiserede, at »Skats drift og styring er ikke tilstrækkelig effektiv og sikker«.

»Alt i alt giver det en mistillid, som er så alvorlig, at vi risikerer, at systemet bryder sammen, fordi borgerne holder op med at have tillid til det. Og at omfanget af snyd derfor vokser,« siger Merete Riisager.

Inden jul indbød skatteminister Karsten Lauritzen (V) Folketingets partier til drøftelse om, hvad forårets retssikkerhedspakke bør indeholde. Lauritzen har ligesom forgængerne på posten haft det øverst på sin dagsorden, at borgernes tillid til Skat skal styrkes. Merete Riisager opfatter det som en langtrukken farce.

»Når man går gennem Skatteministeriet, hænger portrætter af en lang række af ministre – den ene unge mand efter den anden. Hver især kan de sagtens være dygtige, men når de kun sidder et års tid, er det helt urealistisk, at de skulle kunne rydde op i et kæmpestort komplekst, dysfunktionelt system,« siger hun.

Også Karsten Lauritzen lægger vægt på, at der skal ryddes grundigt op i Skat. Opgaven bliver – når drøftelserne om retssikkerhedspakke II begynder sidst i januar – at sikre både retssikkerhed og effektivitet under de nuværende rammer.

»Jeg er enig med Liberal Alliance i målet, og jeg arbejder allerede med nogle af tiltagene – blandt andet en uafhængig retssikkerhedsinstitution med en form for skatteombudsmand. Jeg går også fordomsfrit til de ønsker, som de politiske partier har,« siger skatteministeren.

Socialdemokraternes skatteordfører, Jesper Petersen, vil møde op med krav om, at Skat forpligter sig til forbedring på fire områder: Borgere skal nemt kunne komme i kontakt med Skat og få vejledning. Skats afgørelser skal være korrekte. Sagsbehandlingstiderne må ikke være for lange. Klagesystemet skal fungere.

»Alle, som beskæftiger sig med skattepolitik, skal være meget bevidste og årvågne i forhold til retssikkerhed for borgere og virksomheder. Så vi møder selvfølgelig op til drøftelserne med skatteministeren, og vi overvejer også gerne tanker og initiativer som Liberal Alliances,« siger S-ordføreren.

Omfattende ønskeliste

Blandt de forslag uddyber Merete Riisager, at den faste, integrerede enhed, som løbende peger på forenklinger, bør indeholde skatteadvokater eller andre eksterne folk med autoritet på området. Og i forhold til screening argumenterer hun, at lovforslag i forvejen læses i eksempelvis et ligestillings-perspektiv, og det er lige så relevant at granske lovforslag for eventuel svækkelse af retssikkerheden.

Spørgsmålet er bare, om LAs forslag vil rive problemerne i Skat op ved roden, hvis de bliver en realitet.

»Vi tager et meget, meget solidt spadestik, der vil ændre på den måde, som Skat fungerer på. Men hvis jeg var minister, ville listen være meget længere,« siger ordføreren.

En af de ting, der ifølge LA som minimum bør indføres, er et etisk kodeks, der definerer Skats kerneopgave.

»Mens IT-systemer har sejlet, har Skat koncentreret sig om overfladiske sager, herunder om Kasi-Jesper har haft forretninger af den ene eller anden karakter. Ja, det er ministerens og topembedsmændenes tid gået med. Det fortæller mig, at ministeriet og organisationen ikke har prioriteringerne i orden,« siger Merete Riisager.