Her kan du holde 1. maj – eller du kan lade være

Dagens overblik: Til dig, der vil bruge fredagen på politiske brandtaler, har vi lavet et kort over 1. maj-arrangementer. Til dig, der er ligeglad med kampdagen, kommer her et overblik over dagens politiske historier.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) under 1. maj i Fælledparken i 2011. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Bøje Nielsen

I år er det ikke kun folk på bestemte overenskomster, der har krav på at kunne holde fri 1. maj.

Denne gang har alle lønmodtagere ret til en fridag, eftersom arbejdernes internationale kampdag falder sammen med store bededag. Hvilket i sig selv er pudsigt sammenfald, eftersom netop bededagen stod for fald, såfremt arbejdernes repræsentanter havde indgået en trepartsaftale med regeringen i foråret 2012.

Men det er en anden historie, og det skete som bekendt ikke.

Politiko.dk har plottet 51 arrangementer ind på et kort, så du kan se, hvem der taler i nærheden af dig. Arrangementerne stammer fra Socialdemokraternes hjemmeside og diverse lokalafdelinger i LO. Kortet er altså ikke fuldt, helt og dækkende for alle events i hele landet.

Den blå rute markerer statsministerens planlagte turne, der begynder i Randers kl. 6.30 og slutter i Fælledparken omkring kl. 14.

Et arrangement, der ikke blev til noget, er markeret med den blå pind midt i København. Her skulle V-formand Lars Løkke Rasmussen have talt hos den socialdemokratiske studenterorganisation Frit Forum, men det blev aflyst onsdag. Begrundelsen var, at arrangementet »ikke kan gennemføres i den ånd, som det er tiltænkt« pga. det forventede presseopbud.

Ej heller DF-formand Kristian Thulesen Dahl har i år fået invitationer fra socialdemokratiske partiforeninger, der ikke har forstået partitoppens pointe om, at det er en dårlig ide at give taletid til ens hovedmodstander så tæt på valget.

Vejrudsigten for fredag siger i øvrigt sol, byger og tiltagende vind.

Bank til unionen
Regeringen vil gerne have Danmark med i den europæiske bankunion, som bl.a. indebærer et EU-banktilsyn og en fond på ca. 55 mia. euro, der kan bruges til at lukke nødlidende banker.

»Det styrkede banksamarbejde kan yde et bidrag til finansiel og økonomisk stabilitet, som også vil være til gavn for Danmark,« siger Morten Østergaard (R) og Henrik Sass Larsen (S) i en fælles udtalelse:

»På den baggrund mener vi i udgangspunktet, at det vil være en fordel for Danmark at deltage i det styrkede banksamarbejde. Vi vil tage endelig stilling til dansk deltagelse, når vi har set, hvordan samarbejdet fungerer i praksis, og når der er sket de nødvendige afklaringer.«

Det er vist første gang, at de to topministre har sagt noget i samklang om bankunionen.

De Radikale har nemlig længe trippet for at komme med i den fælleseuropæiske ordning, mens Socialdemokraterne har forholdt sig mere skeptisk. Det viste sig f.eks. under Finansrådets årsmøde i december, hvor Morten Østergaard ifølge Børsen lovede dansk tilslutning til unionen under en lukket middag, mens erhvervsminister Henrik Sass Larsen (S) i sin officielle tale ville afvente en nærmere analyse.

Et endeligt ja tak til bankunionen kræver alene et flertal i Folketinget og ikke en folkeafstemning, fordi Danmark ifølge Justitsministeriet ikke afgiver suverænitet ved at gå med i ordningen.

Flere hoveder, færre timer
Socialdemokraterne turnerer med et budskab om, at 40.000 er kommet i arbejde under Thornings ledelse af Danmark. Og det er sådan set rigtigt nok. Men i samme periode er danskernes samlede arbejdstid faldet, altså er det primært deltids- og studiejob, der gemmer sig bag det store tal, skriver Jyllands-Posten i dag med Danmarks Statistik og regeringens økonomiske redegørelse som kilde.

Skønmaleri, glansbillede og manipulation, lyder kritikken fra V, K og LA. »Det bliver bedre dag for dag,« svarer finansordfører Jesper Petersen (S) i avisen.

Kort nyt
- Søren Gade skal være formand for den humanitære organisation CARE Danmark.

- Uden for offentlighedens lys lægger erhvervsminister Henrik Sass Larsen (S) hårdt pres på bankerne for, at de skal afskrive en del af landbrugets store gældsbyrde. Læs mere hos Berlingske Business.

- Håndværkerfradraget skal ikke kun forlænges til at gælde i 2015. For Venstre er der ingen udløbsdato, de Konservative vil gerne køre ordningen »nærmest uendeligt«, og Kristian Thulesen Dahl (DF) har set en analyse fra Dansk Byggeri, der betyder, at DF godt kunne gå med til en forlængelse til 2018. Læs mere hos Børsen.

- Bruxelles-korrespondent Jakob Ussing udlægger de tre faktorer, der kan udløse Grækenlands exit fra euroen. Læs mere hos Berlingske.

Borgerligt gruppearbejde
Først kom kronikken om ungdomsdomstolen. Så kom kronikken om sundhedspolitikken. I dag har de fire partier i blå blok så begået en fælles kronik i Politiken om gymnasierne.

Her konstaterer de fire uddannelsesordførere fra V, DF, LA og K, at de er enige om en række »ambitioner«. F.eks. at karakterkravet for at komme ind på gymnasiet skal være højere end 2. Der står dog ikke noget om, hvad de ikke er enige om. Tidligere har de borgerlige bud på et adgangskrav strakt sig fra 4 til 7.

Sagen genåbnet
SF foreslår en lex Dong, så Folketingets Finansudvalg kan pålægge finansministeren at fremlægge oplysninger forudsat, at udvalgets medlemmer lover at holde tæt. Bjarne Corydon mener, at det risikerer at svække tillidsforholdet mellem stat og samarbejdspartnere. Dong-sagen er genopblusset på det seneste, efter en ny bog har sået tvivl om, hvorvidt buddet fra Goldman Sachs vitterligt var det bedste. Læs mere her.

Men hvorfor?
Et ph.d.-projekt rejser en kritik af de politiske kommentatorer, som alt for ofte postulerer i stedet for at argumentere.

»De siger tit, vælgerne synes, alle mener«, befolkningen synes. Men den slags er med til at sløre, hvem det er, der taler. Det skaber en virkelighed. Pludselig synes alle, at Søren Pape er uduelig. Men hvorfor? Vi overtager nogle holdninger til og opfattelser af politikere, som kan være ubegrundede,« siger Mette Bengtsson, kvinden bag projektet på Københavns Universitet, til Berlingske.