Bertels flag-ups, Støjbergs førsteplads og en halv radikal rickroll

Dagens overblik: Hallo-hallo? Hvorfor er der ingen der ringer til det hold, der skal stoppe IS-sympatisører fra at tage til Syrien eller Irak? Og så skal vi også se på en markant dansk militær oprustning, Pinds Al Capone-inspiration, en amerikansk »ordkrig« mod DF og en kronik fra en S-MFer om risikoen for drab på politikere i Danmark.

Godmorgen og velkommen til denne midtuge-morgenpost. Her får du alt det politiske overblik, du overhovedet behøver.

Og vi starter med et måske kommende forbud.

I hvert fald vil Dansk Folkeparti meget gerne forbyde, at der tales arabisk i den danske folkeskole. Forbuddet skal, siger partiets integrationsordfører, Martin Henriksen, gælde i såvel undervisning som frikvarterer. Og straffen skal være af økonomisk karakter.

Samme toner, undtagen forbudsretorikken, kommer fra Socialdemokraterne. Danmark bør pakke berøringsangsten væk og indføre en regel om, at elever skal tale dansk i klasserummet.

Det mener Socialdemokraternes folketingsmedlem, Lars Aslan Rasmussen, der overtog Helle Thorning-Schmidts plads på Christiansborg, da hun forlod dansk politik. Han undertsreger over for Berlingske, at Folketinget ikke bør lovgive om dansk-kravet.

De politiske reaktioner kommer, efter at Berlingske i går kunne fortælle om en ph.d.-afhandling der viser, at nogle arabiske drenge bruger deres modersmål til seksuel og racistisk chikane af andre elever og deres lærere. Ph.d.'en tager udgangspunkt i feltstudier på to folkeskoler med en stor andel af tosprogede elever.

Og står det til Dansk Folkeparti, behøver et forbud mod arabisk ikke stå alene. Martin Henriksen har også det tyrkiske sprog i kikkerten, som han ifølge Ritzau »hører« ligeledes er et problem.

»Ud fra hvad jeg hører, er det desværre et problem blandt elever med muslimsk baggrund. Der er nogle bestemte sprog, der hører til denne bestemte kulturkreds, og det er dem, vi taler om her,« siger Henriksen.

Her kan du læse, hvorfor Dansk Folkepartis kultur- og undervisningsordfører, Alex Ahrendtsen, også mener, at arabisk bør forbydes i de danske skolegårde.

Venstres vælgere kårer Støjberg som årets bedste minister

For godt en uge siden scorede udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg kun 3,9 på 7-trinsskalaen, da Analyse Danmark for Ugebrevet A4 og avisen.dk havde bedt danskerne vurdere regeringens ministres første år.

Det rakte kun til 4. pladsen i en afstemning, kulturminister Bertel Haarder vandt.

I dag fortæller Ugebrevet A4 og avisen.dk om en tilsvarende undersøgelse - med den ene forskel, at det kun er Venstre-vælgerne, der fokuseres på. Og her er Inger Støjberg voldsomt populær. I hvert fald har hun foretaget en imponerende indenomsoverhaling og indtager førstepladsen. Med karakteren 7,9.

Bertel Haarder er nummer to, mens Lars Løkke Rasmussen og Søren Pind deler tredjepladsen. Kristian Jensen er nummer fem og får 7,0 på 7-trinsskalaen.

I fredags udgav Berlingske Magtanalysen 2016, der sætter navn på de danskere, som sidder tungt på magten herhjemme. Her er Støjberg nummer syv. Kristian Jensen kun nummer 16 - overgået af hele fem andre V-ministre, heriblandt Lars Løkke Rasmussen, der kåres som Danmarks mest magtfulde.

Du kan gå på opdagelse i Magtanalysen 2016 lige her.

Dagens 4 hurtige

I
Den amerikanske ambassadør, Ruffus Gifford, har ifølge BT kastet sig ud i en »ordkrig« mod DF. For det er »fornærmende« og »nedværdigende« at Dansk Folkepartis Ungdom brugte ordet »negro« om USAs præsident Barack Obama i en sang på Folkemødet. »Ordet er nedværdigende på engelsk, og som amerikaner er det fornærmende at bruge det. Men partiet har undskyldt, og vi har accepteret undskyldningen,« siger han til BT.

II
Under overskriften »En dag bliver også en dansk politiker dræbt«, skriver Socialdemokraternes MFer Lars Aslan Rasmussen i Berlingske om mordet på den britiske politiker Jo Cox og det, som mordet ifølge Lars Aslan Rasmussen er et udtryk for. »Et af de mest vanvittige eksempler på hadet til politikere så vi i England, hvor en højreekstremist myrdede et medlem af parlamentet, hvis eneste forbrydelse var, at hun mente noget andet rent politisk end gerningsmanden gjorde. Kan noget sådan ske i Danmark? Ja, selvfølgelig,« advarer MFeren.

III
Danmark er ifølge Jyllands-Posten klar til en »omfattende militær oprustning i Arktis«. Det fremgår ifølge avisen af en Arktis-analyse, som forsvarsminster Peter Christensen præsenterer på mandag. Og oprustningen omfatter ifølge Jyllands-Posten et nyt grønlandsk hjemmeværn, investeringer i satellitter og et styrket søværn. Politisk er der ifølge avisen bred opbakning til regeringens linje.

IIII
Og vi bliver i Jyllands-Posten. For ingen har ringet efter det såkaldte udrykningsteam, som Folketinget besluttede at oprette for halvandet år siden. Meningen var ellers, at den særlige gruppe, der bl.a. består af ansatte hos PET, skulle rykke ud i akutte situationer og bremse unge mennesker i at rejse til Syrien og Irak og deltage i krig for terrororganisationen Islamisk Stat.

...Og en hurtig en mere: Pind vil ramme islamister med Al Capone-metoden

Det skriver Politiken. Justitsminister Søren Pind vil bruge PET’s overvågning af radikaliserede i en ny strategi, der skal ramme dem for mindre sager om for eksempel tyveri, momssvindel, skatteunddragelse og misbrug af kontanthjælp.

»I stigende grad ser du en sammensmeltning, som er meget, meget ubehagelig, mellem dele af det kriminelle miljø og det religiøse radikaliserede miljø«, forklarer justitsministeren sit nye initiativ til Politiken.

Artiklen er ikke online.

Brexit: Jorden rundt på 6x15 linjer

Vi iler videre, og slår op på Berlingskes side 4 og 5.

I morgen skal briterne til folkeafstemning. Spørgsmålet er, om Storbritannien skal forlade eller blive i EU.

Og i dagens Berlingske forklarer avisens korrespondenter rundt om i verden, hvordan et eventuelt Brexit (sammentrækningen af ordene British exit, altså et britisk EU-farvel) opleves i USA, Tyskland, EU, Kina, Rusland og herhjemme på Christiansborg.

Og mens USA direkte frygter et Brexit, erkender EU, at der er et reformbehov. Tyskerne har brug for briterne, den danske regering holder vejret og også den kinesiske regering frygter et »leave«. Som det eneste land i verdensrundturen, håber Vladimir Putin og Rusland på et britisk farvel til EU. Putin ser nemlig fordele ved et svækket EU, skriver Simon Kruse fra Moskva.

Læs hele artiklen her.

Og inden vi forlader den britiske EU-afstemning for i dag, skal vi også lige forbi Kristeligt Dagblad.

Avisen skriver i dag om tre forskellige undersøgelser fra den seneste måned, der viser, at der, foruden briternes udbredte EU-skepsis, er et bredt ønske om at blive i EU i de øvrige medlemslande – ovenikøbet ledsaget af et tættere samarbejde i Unionen.

Senest offentliggjorde den anerkendte tyske forskningsinstitution Bertelsmann Stiftung i mandags en undersøgelse af EU-borgernes holdninger til den britiske afstemning og den mulighed, at Storbritannien forlader EU.

Ifølge Kristeligt Dagblad viste undersøgelsen blandt andet, at 60 procent af europæerne uden for Storbritannien ønsker en stærkere økonomisk og politisk integration af EU.

Dagens radikale rickroll-ish

Hovsa. Vi kunne ikke helt holde, hvad vi lovede. Men dette Brexit-afsnit er kort.

De Radikale havde nemlig tilsyneladende et par sjove timer på Twitter i går, da partiet gav sit bud på, hvorfor briterne skal stemme »stay« i morgen.

Fire tweets med lidt...hmmm, hvad skal vi kalde dem...alternative grunde til, at Storbritannien bør stemme for at blive i EU.

Herunder er et af dem, som man, med lidt god vilje, hvis man kan kalde det det, kan referere til som en halv rickroll*. I øvrigt med hashtagget #NeverGonnaGiveYouUp.

*Rickrolling er udtrykket for det, der sker, når personer bliver narret til at gå ind på YouTube, og et klip med Rick Astleys hit 'Never Gonna Give You Up'. Det sker oftes ved, at de bliver lokket med noget helt andet.

Dagens flag-ups

Kulturminister Bertel Haarder havde alle mulige gode intentioner, da han i går fejrede Grønlands nationaldag ved at hejse det grønlandske flag hjemme i privaten.

Men det, der skulle have været en hyldest endte som hovedpine for Bertel Haarder. Han kom nemlig til at vende det grønlandske flag på hovedet. Og lagde, desværre for ham, billedet på Facebook.

Haarders FB-post fik en hel del til tasterne. Nogle med velmenende rettelser, andre med huskekager. Kulturministeren undskyldte og lunede sig ved, at »nu ved alle, hvordan flaget skal vende«. Men hvad så med næste år? Vi giver her tre gode huskeregler, så hverken Bertel Haarder eller andre laver samme flag-ups'er igen:

Pipaluk Lucky Løgstrup skriver på Facebook, at man kan huske det ved, at tænke på, at den røde solskive er over isen.

Og her er en anden huskeregel: Bare husk på indlandsisen er altid øverst i vort land, skriver Salo Villadsen - ligeledes på Facebook.

Og ifølge tv2.dk giver Hans Rasmussen følgende gode råd til den flag-uheldige kulturminister: Den nemmeste måde at vide hvordan flaget skal vende, er ved at forestille sig de 2 halvcirkler som en nisse.

Der er i øvrigt 534 statslige flagstænger. Husker I #flagstaggate? Det tal kom der da ud af det.

Venstre-borgmester taber kampvalg om at blive spidskandiat

Bestyrelsen for Venstre i København pegede i går aftes enstemmigt på Cecilia Lonning-Skovgaard som spidskandidat til kommunalvalget i 2017. Det skriver Ritzau.

To personer - børne- og ungeborgmester Pia Allerslev og Cecilia Lonning-Skovgaard - meldte sig inden deadline 10. juni som kandidat til at blive spidskandidat for Venstre i København.

Selv om bestyrelsen indstiller sidstnævnte, har Pia Allerslev meddelt, at hun fortsat vil opstille som spidskandidat.

Dagens citat

»Det er decideret idiotisk. Det er så dumt, populisme af værste skuffe. Du kan jo ikke bede nogle investorer om at investere og så samtidig sige, at de ikke kan få noget tilbage.«

Det er Liberal Alliances Joachim B. Olsen, der mildest talt ikke er imponeret over et forslag fra Enhedslisten om at lægge loft over aktionærudbetalinger.

Det sker i dag

14:00 Åbent samråd om østeuropæisk arbejdskraft
Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) er i dag kaldt i åbent samråd om østeuropæisk arbejdskraft i Danmark. Samrådet er en forlængelse af et samråd om samme emne, der blev afholdt den 10. juni. Samrådsspørgsmålene er stillet efter ønske fra Jeppe Bruus (S).

16:00 Aarhus Byråd tager stilling til lufthavn
Aarhus Byråd mødes i dag. Byrådet skal tage stilling til, om man ønsker at arbejde videre med planer om at flytte lufthavnen i Tirstrup til Thomasminde tættere på byen.